2012-08-31 10:15:03
Φωτογραφία για Οι Ρώσοι σηκώνουν τις καταθέσεις από τη Κύπρο
Την ώρα που οι καταθέσεις από τρίτες χώρες στην Κύπρο παραμένουν στάσιμες, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρευσαν στην Λετονία το πρώτο μισό του έτους από τους Ρώσους καταθέτες.

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο έσπρωξε τους καταθέτες από τη Ρωσία να αναζητήσουν εναλλακτικούς υπεράκτιους προορισμούς για τα χρήματά τους, με τις Λετονικές τράπεζες να βλέπουν τις ξένες καταθέσεις τους το τελευταίο διάστημα να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου Bloomberg.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, την ώρα που οι καταθέσεις από τρίτες χώρες στην Κύπρο παραμένουν στάσιμες, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στην Λετονία το πρώτο μισό του έτους. Οι ξένες καταθέσεις στη χώρα φτάνουν αυτή τη στιγμή στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου στο μισό των συνολικών καταθέσεων σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές της χώρες.

Οι λογαριασμοί στη Λετονία, έναν τραπεζικό κόμβο από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, φουσκώνουν, την ώρα που, όπως αναφέρεται, η Κύπρος επιδιώκει πακέτο διάσωσης 19 δισ. δολαρίων, ενώ το κεφάλαιο φεύγει από τη Ρωσία εν μέσω διαμαρτυριών εναντίον του Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.


Ενώ οι καταθέσεις στην χώρα μπορούν να στηρίξουν τις πιστώσεις, θέτουν σε κίνδυνο την τραπεζική σταθερότητα, όπως αναφέρεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι κανονισμοί και οι έλεγχοι ασφάλειας του πελάτη δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις όπως αναφέρει η υπηρεσία Global Witness των Ηνωμένων Εθνών, που θεωρεί ότι υπάρχουν παράνομοι δεσμοί της χώρας με την Κεντρική Ασία και την Αφρική.

"Η Λετονία θα παραμείνει ένας αρκετά ελκυστικός προορισμός," ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Andris Vilks σε συνέντευξη στις 9 Αυγούστου στην πρωτεύουσα Ρίγα.

"Υπάρχουν ακόμα αρκετά ισχυρές ενδείξεις ότι χρήματα φεύγουν από τη Ρωσία, την Κύπρο και άλλους προορισμούς προς κάπου αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια έφυγαν από τη Ρωσία από το 2007, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες από τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 85 εκατομμύρια ευρώ, στα 21,8 δισεκατομμύρια τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το κόστος της ασφάλισης του δημόσιου χρέους Κυπριακής Δημοκρατίας για πέντε χρόνια με τη χρήση ασφαλίστρων κινδύνου (credit-default swaps) έχει ανέλθει σε πάνω από 200 μονάδες βάσης τους τελευταίους πέντε μήνες στις 1.381 χθες, κάτι που ξεπεράστηκε μόνο από την Ελλάδα.

Η Λετονία βγήκε από ένα πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ από το Δεκέμβριο και ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο, όταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ανέβηκε 5,1% από το προηγούμενο έτος. Τα ασφάλιστρα κινδύνου της έχουν πέσει κατά 137 μονάδες βάσης το 2012 στις 228 μονάδες βάσης.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ