2012-08-30 21:03:07
Φωτογραφία για Τα ελληνικά κεφτεδάκια λύγισαν την Μέρκελ!
Μεζέδες με μπόλικο σκόρδο, τυροπιτάκια με ψιλό φύλλο, χταποδάκι στη σχάρα, φρέσκια ιταλική πάστα με σάλτσες από την Καλαβρία και βεβαίως κεφτεδάκια, πολλά κεφτεδάκια, αποτελούν τον πυρήνα της γαστριμαργικής δραστηριότητας της Άνγκελα Μέρκελ, όταν επισκέπτεται, πολύ συχνά είναι η αλήθεια, το ελληνικό εστιατόριο «Kassambalis Berlin», ιδιοκτησίας του κ. Κασσάμπαλη, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Γερμανίας.

Η καγκελάριος έχει κλείσει τραπέζι για τις 18.30 ,νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου. Δεν γνωρίζει κανείς την παρέα τη, αν και συχνά πυκνά επιλέγει ως βασικό συνδαιτυμόνα τον κ. Βεστερβέλε, υπουργό Εξωτερικών. Οι επιδόσεις του στην κατανάλωση σαντορινιού οίνου και Αγιωργίτικου ερυθρού είναι ανάλογες των επιδόσεων της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «τα τσούζει», όπως ομολογεί ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.

Ο κ. Κασσάμπαλης μίλησε για «τα μυστικά της καγκελαρίου» στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πολίτικη Κουζίνα».


«Προσηνής, χαμογελαστή και διόλου επιτηδευμένη» είναι τα χαρακτηριστικά της πολιτικού, η οποία όπως και οι συμπατριώτες της πάνω από τον ποταμό Έλβα, ανακάλυψαν τα τελευταία 20 χρόνια μόλις την ηδονή που προκαλεί το καλό φαγητό. Λιτοί προτεστάντες, συντηρητικοί και εκ πεποιθήσεως ολιγαρκείς, οι Γερμανοί του Βορρά ανακαλύπτουν και γεύονται τις λεπτές ικανοποιήσεις που προσφέρει ένα καλό φαγητό.

Η Άνγκελα Μέρκελ, κόρη προτεστάντη πάστορα και πιονιέρος στην κομμουνιστική νεολαία της Ανατολικής τότε, Γερμανίας, καταφεύγει και αυτή στην όαση απόλαυσης του ευρωπαϊκού Νότου, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αποφάσεις της, που έχουν φέρει σε απόγνωση τις κοινωνίες της ευρωπαϊκής Μεσογείου.

Ο Κώστας Κασσάμπαλης βρίσκεται από το 1972 στο Βερολίνο. Μιλά για την εμπειρία αυτή, για την κουζίνα του, για το μείγμα που χρησιμοποιεί η Μυρσίνη στα κεφτεδάκια και την Άνγκελα Μέρκελ.

Ελληνική ταβέρνα με χρώματα γαλλικής μπρασερί

«Η ταβέρνα που ονειρευόμουν ήθελα να θυμίζει γαλλική μπρασερί, όπου θα κυριαρχούν τα χρώματα του μπορντό και του πράσινου κυπαρισσί, που ταιριάζουν με όλα. Το ψηλοτάβανο νεοκλασικό, από τα λίγα που απέμειναν από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν τελικά αυτό που ήθελα. Η 200 τ.μ. αίθουσα, που στηρίζεται μόνο σε μία εσωτερική κολόνα, μπορεί να υποδεχθεί 120 άτομα και άλλα 50 στο πλακόστρωτο που έχει μπροστά» περιγράφει ο κ. Κασσάμπαλης.

Η διακόσμηση του καταστήματος ασυναίσθητα δημιουργεί στους επισκέπτες την αίσθηση ότι είναι στο σπίτι τους κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος ακόμη και διαδικτυακά, μέσα από την ιστοσελίδα του καταστήματος http://www.cassambalis.de.

Όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι είναι σκεπασμένοι με αυθεντικούς πίνακες, μεταξύ αυτών κι ένας του Πικάσο. Οι περισσότεροι, πάντως, είναι γνωστών Βερολινέζων κι Ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Αλέξης Ακριθάκης και ο Γιάννης Ψηχοπαίδης, ο Ντίτεροτ, ο Λιούπερ, η Ρεμπέκα Χορν κ.ά..
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ