2012-08-29 22:15:05
Φωτογραφία για Κομισιόν: Στο «μικροσκόπιο» η εξαγορά της Aer Lingus από Ryanair
Η εξαγορά «μπορεί να προκαλέσει την απάλειψη του πραγματικού και του δυνητικού ανταγωνισμού σε μεγάλο αριθμό πτήσεων» από την Ιρλανδία, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε σήμερα έρευνα σε βάθος για το σχέδιο εξαγοράς της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Aer Lingus από την επίσης ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair.

Η προκαταρκτική έρευνα έφερε στο φως «ενδεχόμενα προβλήματα ανταγωνισμού», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η οποία επισημαίνει ότι οι δύο εταιρείες «συνιστούν τις κύριες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις πτήσεις από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου».

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι «σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών πτήσεων, κυρίως αυτών που αναχωρούν από την Ιρλανδία, οι δύο αυτές εταιρείες αποτελούν η μια για την άλλη τον πιο άμεσο ανταγωνιστή» και «πολλές από αυτές τις αεροπορικές συνδέσεις εξυπηρετούνται σήμερα μόνο από τις δύο αυτές εταιρείες».


Η εξαγορά της Aer Lingus από την Ryanair «μπορεί επομένως να προκαλέσει την απάλειψη του πραγματικού και του δυνητικού ανταγωνισμού σε μεγάλο αριθμό από αυτές τις πτήσεις».

Η Ryanair αντέδρασε εξηγώντας ότι μετά την απόφαση της Επιτροπής, η «προσφορά της καθίσταται χωρίς ισχύ και εγκυρότητα, βάσει των δημόσιων κανονισμών εξαγοράς, με άμεση ισχύ». Ωστόσο η ίδια σημείωσε ότι «θα υποβάλει εκ νέου την προσφορά της» για την εξαγορά της Aer Lingus αν οι Βρυξέλλες δώσουν το πράσινο φως όταν ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Η Ryanair είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουνίου ότι προσφέρει 694 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά της Aer Lingus και ότι έχει την πρόθεση να δημιουργήσει μια μεγάλη ιρλανδική αεροπορική εταιρεία.

Η Aer Lingus είχε ζητήσει επανειλημμένως από τους μετόχους της να απορρίψουν την προσφορά αυτή εξαγοράς, κρίνοντάς την «υποτιμημένη».

Αυτή ήταν η τρίτη προσφορά της Ryanair για την εξαγορά της Aer Lingus από το 2007. Την πρώτη την είχε απαγορεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τη δεύτερη, το 2009, την είχε αποσύρει η ίδια η Ryanair.
ΑΜΠΕ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ