2012-08-29 16:08:04
Φωτογραφία για Γέμισαν οι παιδιατρικοί θάλαμοι του Μακάρειου νοσοκομείου
Το καλοκαίρι μπορεί -ημερολογιακά- να βρίσκεται προς το τέλος του, οι υψηλές όμως θερμοκρασίες και η συστηματική χρήση των κλιματιστικών, προκαλούν ιώσεις και ταλαιπωρούν μικρά παιδιά.

Εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα, οι παιδιατρικοί θάλαμοι του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι γεμάτοι από άρρωστα παιδάκια που έχουν προσβληθεί είτε από εμπύρετες ιογενείς λοιμώξεις, είτε από γαστρεντερίτιδες ή ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Όπως, μάλιστα, δήλωσε στον «Φ» η παιδίατρος - παιδολοιμοξιολόγος του Μακάρειου, δρ Μαρία Κολιού, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δεν ανέμεναν να έχει αυτή την έκταση κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Για την αύξηση της νοσηρότητας, εκτιμάται ότι ευθύνονται οι περίεργες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα και κυρίως η ευρεία χρήση των κλιματιστικών συστημάτων που υποχρεώνει σε απότομες αλλαγές από ένα κρύο σε ένα ζεστό περιβάλλον, με όλα τα συνεπακόλουθα.


Οι εμπύρετες ιογενείς λοιμώξεις και γαστρεντερίτιδες επηρεάζουν όλο τον παιδικό πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας και αντιμετωπίζονται με συντηρητική και συμπτωματική θεραπευτική αγωγή. Με αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, ενυδάτωση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφυδάτωσης κ.λπ., ενώ τα συμπτώματα υποχωρούν σε μερικές μέρες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αντιβίωση δεν έχει καμία θέση, διότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να αλλάξει τη χλωρίδα του εντέρου και να επιδεινώσει τις διάρροιες. Ανάλογη είναι και η νοσηλεία της οποίας θα τύχουν τα παιδάκια στο νοσοκομείο.

Εκείνο που συμβουλεύονται οι γονείς είναι να αποφεύγονται οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίες και σε ό,τι αφορά τις γαστρεντερίτιδες, να γίνεται σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής. Κι αυτό, καθώς η γαστρεντερίτιδα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω ακάθαρτων χεριών, ώστε η τήρηση αυτών των κανόνων να αποτελεί το κλειδί για την πρόληψή της. Τα παιδιά, άλλωστε, είναι πολύ πιο ευάλωτα από τους μεγάλους, εξαιτίας των χαμηλότερων αντιστάσεων του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ