2012-08-29 13:47:39
Φωτογραφία για Handelsblatt: Οι μεταμορφώσεις του κ. Σαμαρά
Με τίτλο «Η μεταμόρφωση του κυρίου Σαμαρά», η έντυπη έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt της Τετάρτης δημοσιεύει ανταπόκριση των Ρουθ Μπερσενς και Ντονάτα Ρίεντελ από Βρυξέλλες και Βερολίνο αντίστοιχα, στην οποία υπογραμμίζεται ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντ. Σαμαράς έχει εξελιχθεί, από πολιτικό της αντιπολίτευσης  που ήταν αντίθετος στις μεταρρυθμίσεις, σε μεταρρυθμιστή της χώρας, για την οποία αυξάνονται τώρα οι πιθανότητες παραμονής της στην ευρωζώνη. 

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν στην αντιπολίτευση, παρεμπόδιζε τις μεταρρυθμίσεις και είχε αρνηθεί για μακρό χρονικό διάστημα να υπογράψει τη συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Ακόμα και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 17ηςΙουνίου υποσχόταν στους Ελληνες, ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τη λήψη επώδυνων μέτρων.

Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Ελλάδας βιώνουν έναν εντελώς διαφορετικό Σαμαρά. «Η μεταμόρφωση από αναστολέα των μεταρρυθμίσεων σε μεταρρυθμιστή είναι πραγματικά εκπληκτική», δήλωσε στην Handelsblatt υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ευρωζώνης. Στις συνομιλίες με τον επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός «προκάλεσε θαυμάσια εντύπωση».


Ο νέος πρωθυπουργός επιθυμεί το ορθό και δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να το ‘περάσει’ πολιτικά. Αυτό τον κάνει να διαφέρει από τον προκάτοχό του Λουκά Παπαδήμο, κατά τη θητεία του οποίου η Ελλάδα έχασε έδαφος όσον αφορά την αξιοπιστία των εταίρων για τη διενέργεια και εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.  

Ωστόσο, γράφει η ανταπόκριση, ο Σαμαράς έχει κερδίσει πάλι χαμένο έδαφος. Για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία μια έξοδος της Ελλάδας από τη Νομισματική Ενωση δεν αποτελεί πλέον θέμα. Αυτό το ξεκαθάρισε ο καγκελάριος κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ,  έχει απομονωθεί πλήρως με τις φραστικές του επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας.

Ο Σαμαράς, με την πειθώ που διαθέτει, έχει συμβάλει απολύτως στην αλλαγή πολιτικής τάσης. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια, με ποιον τρόπο επιδιώκει να κλείσει το κενό των 11,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Με τον Γιούνκερ ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για περαιτέρω περικοπές στον τομέα των αμυντικών δαπανών, όπου φαίνεται να υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια μείωσης. Επίσης ο έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τη φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι «οι εισπράξεις από τη φορολογία αυξάνονται, παρόλη την ύφεση που υπάρχει. Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία του Σαμαρά», δηλώνει ο ευρωβουλευτής του κόμματος της CSU Μάρκους Φέρμπερ ο οποίος είχε επίσης την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Αλλά και ο ελληνικός λαός, συνεχίζει το δημοσίευμα, φαίνεται να ανακτά την εμπιστοσύνη έναντι της πολιτικής. Για πρώτη φορά εδώ και μήνες καταναλωτές και επιχειρηματίες αποταμιεύουν και πάλι περισσότερα χρήματα σε ελληνικές Τράπεζες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις σε ποσοστό 2% και έφθασαν τα 159,4 δισ. ευρώ.

Στο ΔΝΤ τα πράγματα έχουν αλλάξει επίσης. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει πραγματικά σοβαρότητα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ στην Handelsblatt. Ομως το ερώτημα, εάν αυτό είναι αρκετό για να κλείσουν τα κενά στον προϋπολογισμό, πρέπει να το απαντήσει η τρόϊκα.

Αλλά μόνο με την εκπληκτική μεταμόρφωση του κυρίου Σαμαρά, δεν μπορεί να εξηγηθεί η αλλαγή διάθεσης έναντι της Ελλάδας. Τελευταία φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο και γεωπολιτικά επιχειρήματα. «Μια αποτυχία της Ελλάδας στο άκρο των Βαλκανίων και κοντά στις χώρες της Νότιας Μεσογείου θα είχε στρατηγικό ρίσκο», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών στην ομοσπονδιακή βουλή Μίκαελ Μάιστερ.

 πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ