2012-08-29 00:03:04
Φωτογραφία για «Αμφιτρύων» του Μολιέρου στο Θέατρο Δάσους (photos)
Η κλασική κωμωδία του Μολιέρου «Αμφιτρύων» ανέβηκε χθες Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 στο Θέατρο Δάσους, με τους Θεσσαλονικείς να... ανταποκρίνονται με θέρμη στο κάλεσμα του Εθνικού Θεάτρου.

Της Αντιγόνης Ζυμπερδίκα

Ο Γάλλος κωμωδιογράφος, εμπνευσμένος από την ελληνική μυθολογία, επιλέγει να καυτηριάσει την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ΄γράφοντας για τον υπερσεξουαλικό Δία που παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα για να κοιμηθεί για ένα βράδυ με τη γυναίκα του Αλκμήνη.

Στα χνάρια του Δία κινείται και ο Ερμής, ο οποίος μεταμορφώνεται σε Σωσίας, τον πιστό υπηρέτη των θηβαϊκών ανακτόρων. Με αρχή αφετηρίας δύο παράλληλες μεταμορφώσεις εξελίσσεται στα μάτια του κοινού μία απίστευτη φαρσοκωμωδία παρεξηγήσεων, την οποία απέδωσε με περισσή ευθύτητα και πιστός στην κλασικότητα ο σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής.

Υποκριτικά οι δύο «υπηρέτες», ο Ερμής (Χρήστος Λούλης)του Διός και ο Σωσίας (Δημήτρης Ήμελλος) του Αμφιτρύωνα, κλέβουν την παράσταση
. Ο εξαιρετικός Χρήστος Λούλης εκπαιδεύτηκε ακόμη και ως ξυλοπόδαρος για τις ανάγκες του ρόλου του, μιας και ο φτερωτός Ερμής εισέρχεται και κλείνει στην παράσταση κατά αυτό τον τρόπο εξυπηρετώντας το σκηνοθετικό εύρημα του Λευθέρη Βογιατζή. Ο Σωσίας, Δημήτρης Ήμελλος, χρήζεται σε πρωταγωνιστής κυρίως χάρη στην περιπαικτική εκφορά του έμμετρου λόγου του κειμένου.

Αποκαλυπτικός -ιδίως προς το τέλος της παράστασης- ο Νίκος Κουρής στο ρόλο του Δία, ο οποίος δίνει τη λύση στο γρίφο των παρεξηγήσεων ερμηνεύοντας ως από μηχανής Θεός στεκόμενος πάνω σε μία αρχαιοελληνική κολώνα μεγάλου ύψους. Πολύ ουσιαστικό ρόλο για την ατμόσφαιρα του έργου διαδραμάτισε ο ιδιότυπος «Χορός» των στρατηγών που ήταν συνεχώς επί σκηνής.

Η σκηνογραφία της Εύας Μανιδάκη δρέπει δάφνες. Αρχής γενομένης από την λεπτή αυλαία στο πίσω μέρος της σκηνής, η οποία σε συνδυασμό με τους φωτισμούς, σε στιγμές της παράστασης έμοιαζε με λευκό πανί «Θεάτρου Σκιών» πάνω στο οποίο απεικονίζονταν οι σκιές των ηθοποιών να παίζουν σε δεύτερο επίπεδο. Εντυπωσιακό και το μεταλλικό γαϊτανάκι στο κέντρο της σκηνής, παρόν σ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους της παράστασης, στην κορυφή του οποίου ξεχώρισε η Στεφανία Γουλιώτη στο ρόλο της Νύχτας. Περιμετρικά καθήμενοι στη περιστρεφόμενη βάση του οι ηθοποιοί, ενίσχυσαν με την παρουσία τους το ρόλο του ιδιόμορφου Χορού. Τόσο το περιστρεφόμενο γαϊτανάκι όσο και η κολώνα με την οποία εμφανίστηκε προς το τέλος ο Δίας, αποτέλεσαν αναφορές στα «μηχανήματα» του αρχαίου θεάτρου «εκκύκλημα» και «από μηχανής» Θεό αντίστοιχα.

Οι πρωταγωνιστές στην υπόκλιση εισέπραξαν το παρατεταμένο χειροκρότημα των πολυάριθμων θεατών. Απομένουν μόλις τρεις παραστάσεις σε Βύρωνα, Ελευσίνα και Κύπρο αντίστοιχα για την ολοκλήρωση της σύντομης περιοδείας που έκανε έναρξη στις 4 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτη:

Ελένη Ευθυμίου,

Χάρης Φραγκούλης

Βοηθοί ενδυματολόγου:

Ελένη Καριώρη,

Ευσταθία Ραφτοπούλου

Διανομή:

Ερμής Χρήστος Λούλης

Νύχτα Στεφανία Γουλιώτη

Σωσίας Δημήτρης Ήμελλος

Δίας Νίκος Κουρής

Αλκμήνη Αμαλία Μουτούση

Κλεάνθη Εύη Σαουλίδου

Αμφιτρύων Γιώργος Γάλλος

Στρατηγοί

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης,

Κωνσταντίνος Ασπιώτης,

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος,

Ανδρέας Κωνσταντίνου,

Χάρης Φραγκούλης,

Νικόλας Χανακούλας

Δείτε στιγμιότυπα απο την παράσταση:
redalert.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ