2012-08-28 09:01:08
Φωτογραφία για Αλ. Τσίπρας: «Κουκούλωμα» ο συμβιβασμός με Siemens...
Ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens κάνοντας λόγο για «κουκούλωμα» της υπόθεσης. Όπως υποστήριξε, ο συμβιβασμός αποδεικνύει την παροιμία του λαού ότι «χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις» ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει σήμερα καμία αμφιβολία πως τη χώρα πτώχευσε «μια διακομματική συμμορία διαπλεκομένων, που αφού ξεκοκάλισε το δημόσιο πλούτο, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, γιατί δεν έχει το σθένος να διεκδικήσει εξ ονόματος του ελληνικού λαού».

Παράλληλα ζήτησε επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του κ. Σαμαρά αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν το νομικό του σύμβουλο, Ιωάννη Καρακώστα, να αμείβεται από την εταιρεία Siemens και κατά την περίοδο Χριστοφοράκου.

«Τη νομική συμβουλή για τον συμβιβασμό, την έδωσε λογικά στον Αντώνη Σαμαρά ο αρμόδιος νομικός του σύμβουλος, Ι
. Καρακώστας, ο οποίος αποκαλύπτεται ότι εισέπραττε εμβάσματα από το γνωστό παραταμείο της Siemens, με την ίδια μέθοδο που εισέπρατταν οι Μαντέλης, Τσουκάτος, Σκαρπέλης και ο φυγάς κ. Καράβελας. Γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι ο νομικός του σύμβουλος αμείβονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και ποιος ο ρόλος του νομικού του συμβούλου στον συμβιβασμό; Και τώρα που γνωρίζει ο κ. Σαμαράς, θα τον καλύψει;» αναρωτήθηκε.

Μάλιστα, δήλωσε ότι όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα ακυρώσει την συμφωνία, θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημιάς σε τρίτο αξιολογητή και θα διεκδικήσει δικαστικά την σχετική αποζημίωση.

«Αυτά που μας παρουσιάζετε σήμερα ως κέρδη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Όπως τα 100 εκ. που θα δώσει η Siemens για εκπαίδευση των στελεχών του Δημοσίου ενάντια στη διαφθορά. Μας περνάτε για ιθαγενείς. Αναφέρεστε στις μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας. Το κόστος της αποεπένδυσης του 2006 το έχετε υπολογίσει; Πουλήθηκε το τμήμα δημοσίων δικτύων της Siemens. Έκλεισε η «Τηλεβιομηχανική» στη Θεσσαλονίκη. Έκλεισε το Software Center και απολύθηκαν χιλιάδες επιστήμονες», σχολίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αίτημα της επιμήκυνσης, χαρακτηρίζοντάς το καταστροφικό για την ελληνική οικονομία ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι απέφυγε στη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ να αναφερθεί στην επαναδιαπραγμάτευση ή να πει έστω ότι τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας θα επιτείνουν την ύφεση και το αδιέξοδο.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και καμία προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Οι προεκλογικές εξαγγελίες και τα “θα” έχουν μείνει μετέωρα. Το μόνο που υπάρχει είναι η συνενοχή στο κουκούλωμα και το έγκλημα», επεσήμανε.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι πίσω από την πρόταξη της «ανάπτυξης» εκ μέρους του κ. Σαμαρά, «κρύβεται η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η πώληση νησιών και οι ειδικές οικονομικές ζώνες των ανασφάλιστων εργαζομένων».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μνημόνιο σε μία χώρα με «λεηλατημένο» τον φυσικό της πλούτο και τα εργασιακά της δικαιώματα. «Είναι εθνική επιταγή να ανατραπεί αυτή η πορεία και θα ανατραπεί πολύ γρηγορότερα από ό,τι περιμένουν», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε στην τοποθέτησή του ότι η διευθέτηση της υπόθεσης Siemens με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επετεύχθη, κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες.

Ο κ. Στουρνάρας απέκρουσε τις κατηγορίες που του εκτοξεύθηκαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά», τονίζοντας πως «βρίσκεται στη θέση του από πατριωτικό καθήκον» και «θα φύγει όταν τελειώσει τη δουλειά του».

Όπως υπογράμμισε, το κείμενο του συμβιβασμού, το βρήκε έτοιμο στο γραφείο του από τους προκατόχους του και επικυρωμένο από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

«Βεβαίως και συμβουλεύτηκα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μου είπε πως πρέπει να υπογράψω τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με βάση την εξουσιοδότηση που είχα λάβει από τη Βουλή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει την αρμοδιότητα να συζητήσει για τα στοιχεία της υπόθεσης Siemens ή να αναζητήσει ευθύνες. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου που συγκρότησε Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό που εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός να διεκπεραιώσει, είναι αποκλειστικά η υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας που η Βουλή έχει εγκρίνει», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τις κατηγορίες που δέχθηκε ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ι. Καράκωστας, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «γκεμπελικές μεθόδους», υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Καράκωστας δεν είχε καμία σχέση με τον συμβιβασμό αλλά είχε συμβουλεύσει την μητρική Siemens για μία υπόθεση που δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα. Πληρώθηκε κανονικά, όχι από μαύρα ταμεία, αμείφθηκε με 15000 ευρώ περίπου, δεν είχε καμία ανάμειξη και οι χαρακτηρισμοί που του αποδώσατε ήταν άδικοι».

Ανταπαντώντας, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το δημοσίευμα για τον Ι. Καρακώστα βασίζεται σε έγγραφο-ντοκουμέντο που βρίσκεται στην εκκρεμή ακόμα δικογραφία για την Siemens και αποτελεί επίσημη μετάφραση από την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.

«Ο κ. Καράκωστας είναι διαπρεπής νομικός. Από τόσους δεκάδες διαπρεπείς νομικούς, ο πρωθυπουργός διάλεξε αυτόν που εμπλέκεται στα ταμεία της Siemens; «Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι», σχολίασε.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον κο Στουρνάρα, ανέφερε: «Εμείς δεν σας είπαμε ότι είστε βρώμικος. Είπαμε ότι αναλάβατε να κάνετε την βρώμικη δουλειά. Και ισχύει η παροιμία πως «όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα, τον τρώνε και οι κότες».

Ο υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε το βάσιμο των εκτιμήσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, σημειώνοντας ότι ο υπολογισμός της ζημίας στα 2 δισ. ευρώ είναι ασύμμετρος σε σχέση με τις συνολικές αποζημιώσεις που έχει πληρώσει η εταιρεία σε όλο τον κόσμο και οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1,7 δισ. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε στον κόσμο την αλήθεια, να μην συσκοτίζουμε την πραγματικότητα», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε ότι ο συμβιβασμός του Δημοσίου με την Siemens δεν αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα για «ομιχλώδη ρητορική» που εμπλέκει την επιμήκυνση, την επαναδιαπραγμάτευση, το Μνημόνιο και την Siemens, συσκοτίζοντας την αλήθεια. «Είπατε να βγούμε απ' το Μνημόνιο. Καλώς. Και μετά τι; Δραχμή;», αναρωτήθηκε.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι στόχευση της επερώτησης είναι να υπάρξουν εξιλαστήρια θύματα. «Η προηγούμενη Βουλή ενέκρινε την σύμβαση και η κυβέρνηση προχωρά στην υπογραφή της, προκειμένου να αποφύγουμε μακροχρόνιες διαμάχες σε δικαστήρια, που δεν γνωρίζουμε την τελική τους έκβαση. 'Αλλωστε, στις περισσότερες χώρες προκρίθηκε η διαδικασία συμβιβασμού παρά η δικαστική οδός. Οι άλλες χώρες ζημιώθηκαν; Αν η Ελλάδα έμπαινε σε χρόνια και πολυδάπανη διαμάχη, θα ήταν προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου;», αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η Ελλάδα εξασφαλίζει ιατρικό εξοπλισμό, επένδυση της μητρικής εταιρείας στην Siemens Hellas, θέσεις εργασίας, υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και την πληρωμή των δικών της νομικών συμβούλων, πρόσθεσε.

«Χρέος της κυβέρνησης είναι οι τάχιστες αλλαγές για να μην ξαναζήσουμε τέτοιο σκάνδαλο. Εγώ ως γνωστόν, δεν είχα καμία εμπλοκή. Ο αναμάρτητος πρώτος υπέγραψε: Ως υπουργός υπέγραψα την συμφωνία με βάση την συνείδησή μου και την εξουσιοδότηση της Βουλής, που έκρινε πως με την συμφωνία διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δολίως ανέδειξε το έλασσον ζήτημα του κ. Καράκωστα σε κεντρικό, κάτι που μαρτυρά την ασθενή του επιχειρηματολογία επί των σημαντικών» και χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα όσα κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάρος του κ. Καράκωστα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, από το πρωί ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού έχει στείλει εξώδικο στην «Αυγή» που δημοσίευσε την καταγγελία περί πληρωμής του από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.

Ο κ. Βορίδης αποδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το ύψος της αποζημίωσης, σημείωσε ωστόσο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν αγωγές σε βάρος της εταιρείας, έχει αβέβαιο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την συμφωνία συμβιβασμού.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διέκρινε αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, παρατηρώντας ότι «η Εξεταστική αντιμετωπίζεται, πότε ως πλυντήριο σκανδάλου και πότε ως Επιτροπή που έκανε καλά τη δουλειά της».

«Επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως με τη συμφωνία δήθεν γίνεται μια προσπάθεια να κλείσει η υπόθεση, να κουκουλωθεί το σκάνδαλο και να τελειώνουμε. Πρόκειται για εσφαλμένη και παραπλανητική εντύπωση. Η συμφωνία διευθετεί την υπόθεση των αστικών και διεκδικητικών διαφορών Δημοσίου-Siemens. Υπάρχουν επίσης εκκρεμείς συμβάσεις μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας να συνεχιστούν σημαντικά έργα υποδομών. Κανείς από όσους εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς δεν απαλλάσσεται και δεν προστατεύεται από ποινικές ευθύνες» , σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Για τον Νότη Μαριά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, «η υπόθεση αυτή έχει σχέση με τον τρόπο που η Γερμανία περνά το νέο αποικισμό και εξάρτηση στη χώρα μας».

Ο ίδιος κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι αποφεύγει να συνομολογήσει πως η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 162 δισ. ευρώ από τις κατοχικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό δάνειο. Σήμερα, τόνισε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, «με βάση την Siemens, έχει δημιουργηθεί ένα επονείδιστο χρέος, που αυτοτελώς και μονομερώς έχουμε δικαίωμα να διαγράψουμε». Αντιθέτως, «μέσα από τη συμφωνία αυτή, που συνιστά νεοαποικιακή σύμβαση, η Siemens βγαίνει λάδι. Το θέμα μένει ανοικτό για ποινικές και για άλλες ευθύνες, σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση».

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Χρήστος Παππάς δήλωσε ότι «συμφωνούμε με το πνεύμα και την ουσία της επερώτησης σχετικά με τον σκανδαλώδη εξώδικο συμβιβασμό και διαπιστώνουμε και συμφωνούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και πως η στάση της αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων».

«Ερωτώνται οι κοι υπουργοί: Πώς ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της κυβερνήσεως, έτρεξε σαν καλός μαθητής στην Μέρκελ να επιδεικνύει αυτή την επαίσχυντη σύμβαση συμβιβασμού; Μήπως αυτή η σύμβαση που πήγε πεσκέσι ο κος Σαμαράς, ήταν προαπαιτούμενο για να τον δεχθεί στην καγκελαρία; Γι' αυτό «καθάρισε το γραφείο του» ο κος Στουρνάρας;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.

Ο Νίκος Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά αποδέχθηκε ότι ο οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομικών δεν μπορούσε να γράψει την συμφωνία «στα παλιά του υποδήματα». Ακόμα και οι κακοί νόμοι πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε.

Από κει και πέρα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του κόμματός του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εκτιμώντας πως δεν αποδεικνύεται η ωφέλεια που προκύπτει από αυτήν για το ελληνικό Δημόσιο και πως η εσπευσμένη υπογραφή του απέκλεισε την δυνατότητα κινήσεων θεσμικού χαρακτήρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ελληνικές διεκδικήσεις.

«Μνημείο κυνισμού που προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού», χαρακτήρισε την σύμβαση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόβλεψη της σύμβασης για περαιτέρω αρωγή της Siemens στις ελληνικές ανακριτικές αρχές. «Είναι ψευδές και υποκριτικό τα περί στήριξης στις ελληνικές ανακριτικές αρχές. Τους έγιναν 27 ερωτήσεις και η απάντηση ήταν ίδια: “Δεν γνωρίζω”. Η ομερτά λειτούργησε απόλυτα και αποτελεσματικά κι εσείς αποδέχεστε και επικροτείτε αυτά τα ψέματα, σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του λαού - και τα αποδέχεστε ανερυθρίαστα. Διατυπώνετε άφεση αμαρτιών στην Siemens, δηλώνοντας ότι είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση, αίροντας όλα τα εμπόδια για συμμετοχή της σε δημόσιους οργανισμούς», υπογράμμισε ο κ. Χαλβατζής.

Τέλος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε να κάνει η κυβέρνηση τα πάντα για την γρήγορη εξέλιξη και ολοκλήρωση της υπόθεσης Siemens ενώ δεσμεύτηκε για ένα νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε έλεγχο πόθεν έσχες απ' το 1974 μέχρι σήμερα και σαρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, με εντολή του πρωθυπουργού. «Έτσι πετάμε από πάνω μας την καχυποψία. Με πράξεις και όχι με λόγια», υπογράμμισε ο κ. Καραγκούνης.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα 7 θαύματα του νερού
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα 7 θαύματα του νερού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ