2012-08-27 18:10:50
Φωτογραφία για Ελληνίδες φόνισσες που οδηγήθηκαν στο απόσπασμα
Η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε για ποινικό αδίκημα, είχε σκοτώσει την έγκυο νύφη της και σκηνοθέτησε ατύχημα! Kαι  η τελευταία έστειλε τέσσερις στον τάφο με παραθείο!

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

[email protected]

Τέτοιες μέρες, πριν από 52 χρόνια, εκτελέστηκε η πρώτη γυναίκα για ποινικό αδίκημα στην Ελλάδα. ΄Ηταν η Σταυρούλα Γκουβούση, η οποία, μαζί με το γιο της το 1959,σκότωσαν την έγκυο νύφη της στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και την πέταξαν σε πηγάδι σκηνοθετώντας αυτοκτονία! Συγκεκριμένα, το πρωί της 7-1-1959, ενώ κοιμόταν η  έγκυος νύφη Μεταξία, όρμησε η  πεθερά Σταυρούλα, την έδεσε μ’ ένα σχοινί, τη φίμωσε χωρίς να προλάβει να αντισταθεί, ενώ με αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι την άφησε αναίσθητη. Μετά, βοηθούμενη από τον γιο της και σύζυγο της Μεταξίας, Δημήτριο, την πέταξαν σε δεξαμενή στην αυλή του σπιτιού και την επνιξαν.

Μετά το έγκλημα, για να παραπλανήσουν τις αρχές, σκηνοθέτησαν αυτοκτονία. Η Σταυρούλα πήγε μετά στην εκκλησία και όταν γύρισε με άλλες γειτόνισσες, μπήκε στην αυλή της   και άρχισε να κραυγάζει και να οδύρεται, λέγοντας, ότι η Μεταξία έπεσε στο πηγάδι  και αυτοκτόνησε, αφήνοντας μάλιστα κι ένα σημείωμα… Προσέτρεξαν γείτονες κι  έβγαλαν την Μεταξία από την στέρνα νεκρή.


Ηρθε κατόπιν η αστυνομία και άρχισε τις ανακρίσεις. Στην περιγραφή που έκαναν οι δύο δράστες περιέπεσαν σε αντιφάσεις και μετά άρχισαν να ρίχνουν  ευθύνες ο ένας στον άλλο. Τελικά ομολόγησαν με κάθε λεπτομέρεια  το πρωτοφανές σε αγριότητα έγκλημα τους. Η κακούργα πεθερά, σκότωσε την νύφη, γιατί τάχα το παιδί που περίμενε να  γεννήσει,  ήταν καρπός παρανόμου έρωτος και όχι του γιου της… Το ίδιο το πρωί έστειλε γιο και νύφη στο ΄Αργος  για να κάνει έκτρωση, αλλα ο γιατρός αρνήθηκε λόγω  της προχωρημένης εγκυμοσύνης Η Γκουβούση εκτελέστηκε κοντά στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Υμηττού, στις 27-8-1960 και ο γιος της Μήτρος τρείς μέρες μετά στην Κέρκυρα.

Εκτός από την Γκουβούση, άλλες τρείς γυναίκες καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών κι εκτελέστηκαν. Η μία ήταν η Αλεξάνδρα Αντ. Μέρδη, 67 ετών από τον Άγιο Ανδρέα Μεσολογγίου. Έριξε παραθείο στο φαγητό του γαμπρού της Χρ. Πρεβέντζα, 28 ετών και τον ξέκανε... Τα αίτια; Το θύμα που ήταν… «σώγαμπρος»  είχε συχνές προστριβές με σύζυγο και πεθερά. Εκτελέστηκε στου Γουδή στις 4-9-1962.

Η Τρίτη που εκτελέστηκε  (στο ίδιο μέρος στις  10-10-1962) ήταν η 52χρονη Αθανασία Νικ. Αγγελινού από τη Μαγκουφάνα. Σκότωσε στις 23-6-1960 το σύζυγο κι εξάδελφό της Νικόλαο, 51 ετών, ενώ κοιμόταν, πολτοποιώντας με αξίνα το κεφάλι του. Η Αθανασία, που ήταν δευτεροπαντρεμένη και είχε κόρη 30 ετών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «μετά από ατύχημα εμφάνιζε υποσεξουαλισμό και ήταν θρησκομανής, ενώ ο σύζυγός της είχε έντονο υπερσεξουαλισμό, συνήψε ερωτικές σχέσεις με άλλες γυναίκες και αυτό, μαζί με άλλα αίτια, προξένησαν το έγκλημα».

Η 40χρονη  μανιάτισσα Αικατερίνη Δημητρέα, ήταν η τέταρτη και τελευταία γυναίκα που  καταδικάστηκε 4 φορές εις θάνατο κι εκτελέστηκε στις 10-4-1965,  «εις τον συνήθη τόπο (Γουδή), με τον συνήθη τρόπο».

Σκόρπισε το φονικό σε τέσσερις!

Η Δημητρέα,  επειδή εγκατελήφθη  υπό του συζύγου της,  λόγω του δύστροπου χαρακτήρος της και εκδικούμενη  τους δικούς της που την επέπλητταν, δηλητηρίασε στις 10-9-1962 στη Στούπα Καρδαμύλης, την 70χρονη μητέρα της Στεκούλα Λασκαρέα και τον  45χρονο αδελφόν της  Κώστα, ρίχνοντας παραθείο στο φαγητό τους. Στην 55χρονη θεία της Παναγιώτα  Σιλιγκουνέα, έβαλε παραθείο  στον καφέ της και στον 5χρονο ανεψιό της Ηλία Πετσούλα έδωσε να φάει λουκούμι, ραντισμένο με παραθείο! Η 4χρονη  Αθηνά Θωμέα, από σύμπτωση γλύτωσε το θάνατο, γιατί δεν έφαγε το λουκούμι…

*το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ