2012-08-27 17:56:04
Φωτογραφία για Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους έξι για το Μαρί
Σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό που θα παρουσιάσει η Κατηγορούσα Αρχή, όλοι οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, καθ' όλο τον ουσιώδη χρόνο που αφορούσε ...τον καθένα αυτούς ξεχωριστά, γνώριζαν για το χώρο τοποθέτησης του φορτίου στη ΝΒΕΦ, για το περιεχόμενο του φορτίου, για την υπαίθρια εναπόθεση αυτού, για τη συνεχή παραμονή του για σημαντικό διάστημα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, και γνώριζαν, ή όφειλαν τουλάχιστον να γνωρίζουν, για τον κίνδυνο έκρηξης, αφού είχαν πληροφορηθεί για τον κίνδυνο αυτό.

Τι αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης για τους έξι κατηγορούμενους

Κατηγορούμενος 1 – Μάρκος Κυπριανού

«Ο 1ος κατηγορούμενος, Μάρκος Κυπριανού, ως Υπουργός Εξωτερικών από το 2009 μέχρι και την 11η Ιουλίου 2011, είχε ενεργή εμπλοκή στο θέμα χειρισμού του φορτίου και όπως ο ίδιος επικαλείτο μέσω επιστολών, το ζήτημα του κατασχεθέντος φορτίου εμπεριείχε πολιτικές πτυχές
. Η συμμετοχή του στη διαχείριση του φορτίου από τον Αύγουστο του 2009 και μετά ήταν καθοριστική. Παρά τη γνώση του για την επικινδυνότητα του φορτίου εξαιτίας της συνεχούς παραμονής του σε υπαίθρια στοιβάδα ο 1ος κατηγορούμενος δημιούργησε μια επικίνδυνη κατάσταση αδιαφορώντας για τις συνέπειες της ή παραλείποντας να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για μείωση ή εξουδετέρωση της η οποία είναι άμεση συναρτημένη με τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου και το θάνατο των 13 προσώπων».

Κατηγορούμενος 2 – Κώστας Παπακώστας

«Ο 2ος κατηγορούμενος, ως Υπουργός Άμυνας καθ' όλο το χρόνο που αφορά την υπό εκδίκαση υπόθεση, προΐστατο της Εθνικής Φρουράς, η οποία είχε αναλάβει τη φύλαξη του φορτίου από δολιοφθορά ή κλοπή. Ο ίδιος εκφράζει το φόβο του για την επικινδυνότητα του φορτίου και τη δυσαρέσκεια του για τη συνεχή επιφόρτιση του Υπουργείου του με την ευθύνη φύλαξης του φορτίου στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου του 2011, αλλά δεν λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα για εξουδετέρωση του υπαρκτού κινδύνου έκρηξης. Ακόμη και όταν γίνεται άμεσα δέκτης πληροφόρησης για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, που έγινε αντιληπτό στις 4 Ιουλίου 2011, και δίδει ο ίδιος οδηγίες για τη συγκρότηση ομάδας και την υποβολή σε αυτόν έκθεσης και ενημερώνεται για τις διαπιστώσεις περί έκρηξης και τις σχετικές εισηγήσεις της ομάδας περί της λήψης αμέσως μέτρων, και πάλι παραλείπει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα».

«Κατηγορούμενος 3 – Σάββας Αργυρού»

«Ο 3ος κατηγορούμενος, ως Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ από το 2009, είχε ενεργό συμμετοχή διαχρονικά σε θέματα που αφορούσαν το φορτίο. Στις 4 Ιουλίου 2011, πληροφορήθηκε για τη διαπίστωση προβλήματος σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια και προειδοποιήθηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έλαβε γνώση για τις εισηγήσεις της ομάδας που στάληκε στις 6 Ιουλίου 2011, στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων. Πληροφορήθηκε για την ανάγκη λήψης αμέσως μέτρων, πλην όμως καμία ενέργεια δεν έκανε για τη λήψη τέτοιων μέτρων για αποτροπή της έκρηξης, με αποτέλεσμα την έκρηξη στις 11 Ιουλίου 2011, και το θάνατο των 13 προσώπων».

«Κατηγορούμενος 4 – Ανδρέας Νικολάου»

Ο 4ος κατηγορούμενος στις 5 Ιουλίου 2011, ως ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώνεται ότι διαπιστώθηκε πρόβλημα σε εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε πυρίτιδα και βρισκόταν στη ΝΒΕΦ και στις 7 Ιουλίου 2011, ενημερώνεται για την κατάσταση και την επιτόπια επιθεώρηση. Γνώριζε, ή όφειλε να γνωρίζει, ότι υπήρχε ενδεχόμενο να κληθούν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να ανταποκριθούν σε επεισόδιο στην ΝΒΕΦ και όφειλε να τα ενημερώσει κατάλληλα για τον κίνδυνο που ενυπήρχε, ώστε να μπορέσουν να εκπονήσουν σχέδιο δράσης, πλην όμως παρέλειψε να πράξει τούτο, με αποτέλεσμα, όταν κλήθηκαν τα μέλη της ΕΜΑΚ για ανταπόκριση στη ΝΒΕΦ, να μην γνωρίζουν για τους κινδύνους και να μην έχουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προς αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης.

«Κατηγορούμενοι 5 και 6 – Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοιζίδης»

Οι κατηγορούμενοι 5 και 6, από τις 6 Ιουλίου 2011, που είχαν ενεργό συμμετοχή στο όλο θέμα παρέλειψαν να ενημερώσουν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επίσημα και της ΕΜΑΚ για τον όγκο και το περιεχόμενο τους φορτίου, την επικινδυνότητα αυτού και του ορατού κινδύνου έκρηξης. Παρ' όλο που γνώριζαν ότι, σε περίπτωση κλήσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για ανταπόκριση στη Ναυτική Βάση, η ΕΜΑΚ Κοφίνου θα αναλάμβανε δράση. Αλλά και όταν στις 11 Ιουλίου 2011, ενημερώθηκαν για τη φωτιά στο φορτίο με τις πυρίτιδες και ότι στη σκηνή μετέβαιναν μέλη της Υπηρεσίας τους, κανείς από τους δυο δεν έδωσε έγκαιρα οδηγίες για την απομάκρυνση όλων των προσώπων που βρίσκονταν κοντά στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων.

Οι κατηγορούμενοι 4, 5 και 6 δεν ετοίμασαν, ούτε έδωσαν οδηγίες να ετοιμαστεί σχέδιο για τον τρόπο ενέργειας των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που τυχόν θα ανταποκρίνονταν σε κλήση στη Ν. Β., σε Περίπτωση νέας έκρηξης ή ανάφλεξης ή φωτιάς στο φορτίο, ώστε να γνωρίζουν τον τρόπο δράσης τους. Ούτε ενημέρωσαν τα εν λόγω μέλη για τον ειδικό χειρισμό φορτίου εκρηκτικών υλών που πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το εγχειρίδιο της Υπηρεσίας τους, σε περίπτωση οποιουδήποτε περιστατικού σε σχέση με αυτό. Η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει την υπόθεση της ακριβοδίκαια, με ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και πλήρη σεβασμό στις αρχές της δίκαιης δίκης, με την προσδοκία ότι θα επιτύχει να αποδείξει τις κατηγορίες με την βεβαιότητα που απαιτείται στις ποινικές υποθέσεις, θέμα που βέβαια ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου.

Παραδεκτά γεγονότα

Η παρουσίαση των παραδεκτών γεγονότων της πολύκροτης υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 10 Σεπτεμβρίου 2012. Με την σύμφωνη γνώμη της Κατηγορούσης αρχής και των δικηγόρων υπεράσπισης,το Μόνιμο Κακουργιοδικείο αποδέχθηκε αναβολή της κατάθεσης των γεγονότων ώστε αυτά να είναι ολοκληρωμένα αναφορικά με τα ουσιώδη γεγονότα και να μπορέσουν να απαγγελθούν οι σχετικές κατηγορίες στους έξι κατηγορούμενους. Ο εκ των συνηγόρων κ. Γεώργιος Α. Γεωργίου ανέφερε ότι για κάποιους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των παραδεκτών γεγονότων και για όλους θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2012. Ο εκ των συνηγόρων κ. Ευστάθιος Ευσταθίου ανέφερε ότι εν τω μεταξύ υποβλήθηκαν άλλες 300 σελίδες εγγράφων σχετικά με την υπόθεση και θα πρέπει να μελετηθούν. Ο εκ των συνηγόρων κ. Θανάσης Κορφιώτης ανέφερε ότι συμφωνεί με την αναβολή και τόνισε ΄ότι κατά 90-95 ο/ο η διαδικασία παραδεκτών γεγονότων έχει συμφωνηθεί.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορούμενοι απάντησαν σε προηγούμενη δικάσιμο ημερομηνία όλοι «ΟΧΙ» για τις 208 κατηγορίες σε προηγούμενη δικάσιμο. Οι σοβαρότερες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι :

Μάρκος Κυπριανού: O πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, κατηγορήθηκε ότι ενώ διαχειριζότανε την κατάσταση που προέκυψε από την κατάσχεση 98 εμπορευματοκιβωτίων με εκρηκτικές ύλες που είχαν κατασχεθεί από το πλοίο «Μοnchegorsk » τον Απρίλη του 2009 και γνώρισε ότι υπήρχε κίνδυνο έκρηξης τους στη Ναυτική Βάση του Μαρί, παρέλειψε να πάρει τις κατάλληλες συνθήκες με αποτέλεσμα να προκληθεί ο θάνατος «13» πεσόντων του πολεμικού ναυτικού και της ΕΜΑΚ Κοφίνου.

Κώστας Παπακώστας - Σάββας Αργυρού: Η ίδια κατηγορία απαγγέλθηκε εναντίον του πρώην Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα, ότι παρέλειψε να πάρει και αυτός μέτρα για την πρόληψη της έκρηξης με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία για τους «13» συνανθρώπους μας. Οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και εναντίον του πρώην Υπαρχηγού ΓΕΕΦ κ. Σάββα Αργυρού.

Ανδρέας Νικολάου: Όσον αφορά τον σε διαθεσιμότητα Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου κ. Ανδρέα Νικολάου, απαγγέλθηκε κατηγορία ότι ενώ γνώριζε μεταξύ 6 και 7 Ιουλίου 2011, ότι υπήρχε κίνδυνος από έκρηξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων παρέλειψε να πάρει μέτρα για επικινδυνότητα τους και δεν ενημέρωσε τους αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού και της ΕΜΑΚ με αποτέλεσμα να προκληθεί ο θάνατος στους «13» πεσόντες.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους: Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, σε διαθεσιμότητα κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, κατηγορήθηκε ότι ενώ γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου και για την έκρηξη πυρκαγιάς παρέλειψε να δώσει οδηγίες για την απομάκρυνση προσωπικού της ΕΜΑΚ με αποτέλεσμα τον θάνατο των «13».

Ανδρέας Λοιζίδης: Ο δεύτερος κατηγορούμενος Ανδρέας Λοϊζίδης, σε διαθεσιμότητα Διοικητής της ΕΜΑΚ ενώ είχε καθήκον να διαφυλάξει την ασφάλεια του προσωπικού της ΕΜΑΚ και τους κινδύνους που υπήρχαν μεταξύ 6 και 11 Ιουλίου 2011,παρέλειψε να ενημερώσει το προσωπικό με αποτέλεσμα οι «13» άνθρωποι να χάσουν την ζωή του από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων . Και δεύτερο ότι ενώ είχε καθήκον και όφειλε να γνωρίζει ότι έπρεπε να απομακρυνθεί το προσωπικό από την Ναυτική Βάση παρέλειψε να πάρει τα μέτρα με αποτέλεσμα να βρεθούν σε κίνδυνο και να χαθούν «13» άνθρωποι.

Τα τραγικά θύματα της 11ης Ιουλίου 2011 ήσαν:

Υπαστυνόμος ΕΜΑΚ Ανδρέας Παπαδόπουλος

Λοχίες ΕΜΑΚ Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Ταντής,

Λοχίας Παναγιώτης Θεοφίλου

Λοχίας, Γεώργιος Γιακουμή

και Αδάμος Αδάμου

NAYTIKOI

Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης

Πλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου

Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους

Επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους

Κελευστές Μίλτος Χριστοφόρου, Χρίστος Χριστοφόρου, Αντώνης Χαραλάμπους.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ