2012-08-27 13:00:14
Φωτογραφία για Στο μικροσκόπιο η γυναίκα - μυστήριο
Μια μυστηριώδης γυναίκα και τουλάχιστον δύο νεαροί βρίσκονται στο «στόχαστρο» των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Οι ραγδαίες εξελίξεις που έχει προκαλέσει η σύλληψη του 29χρονου Τάσου Θεοφίλου, που κατηγορείται για τη φονική ληστεία στην Πάρο, αλλά και για συμμετοχή σε δράσεις της νέας γενιάς τρομοκρατίας, οδηγεί τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να επανεξετάσουν τα αρχεία τους σε σχέση με τα ασύλληπτα μέλη οργανώσεων που στο παρελθόν έχουν εξαρθρωθεί.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναζητά η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, που έχει εξαπολύσει γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό των υπόλοιπων μελών της ομάδας που έσπειρε τον τρόμο και τον θάνατο στην Πάρο, είναι και μια 30χρονη που φέρεται να συμμετείχε στην αιματηρή ληστεία και μοιάζει να γνωρίζει πολλά για το ελληνικό «αντάρτικο πόλης».

Τη γυναίκα-μυστήριο είχε εντοπίσει πρώτη φορά η Αντιτρομοκρατική το 2010, την εποχή που μέλη της ένοπλης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» μετέφεραν όπλα από τις γιάφκες της Αθήνας σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγρινίου.


Είναι η ίδια εποχή που οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής κινηματογραφούν με τις κρυφές τους κάμερες ακόμη ένα άτομο που πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατόπτευσης του σταθμού στα ΚΤΕΛ, αλλά και στο εσωτερικό του λεωφορείου στο οποίο θα επιβιβάζονταν τα μέλη της οργάνωσης που μετέφεραν τον οπλισμό. Το άτομο αυτό δεν ήταν άλλο από τον 29χρονο θεολόγο Τάσο Θεοφίλου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος πλέον βρίσκεται στα χέρια των Αρχών.

Ο «Τοξοβόλος» Γιάννης Μιχαηλίδης είχε συλληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2011 κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα. Σε βάρος του είχε ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος.

Η δραστηριότητά της

Η κοπέλα αυτή φέρεται την εποχή εκείνη να κινείται ανάμεσα σε Ναύπακτο και Αγρίνιο. Μάλιστα, χρησιμοποίησε το αυτοκίνητο ενός εκ των συλληφθέντων φερόμενων ως μελών των «Πυρήνων». Η ίδια κρατούσε και παρέδωσε έναν σάκο, που πιθανολογείται ότι περιείχε όπλα, όπως συνήθιζαν τότε τα μέλη της οργάνωσης. Στη δραστηριότητά της στο Αγρίνιο αναφέρονται οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής που τη «συναντούν» συχνά σε ραντεβού της στην πόλη.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής που πραγματοποιούσε τις παρακολουθήσεις τότε, «στα τέλη Νοεμβρίου (σ.σ.: του 2010) ο Κωνσταντίνος Σ., ένας από τους ήδη συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση, μόνος του με το αυτοκίνητό του, ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Ναυπάκτου - Θέρμου - Αγρινίου κατέληξε στο Αγρίνιο, όπου εισήλθε σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου της οδού Πραΐδου 73 και Δασκαλοπούλου 52.

-Στις 24/11/2010 και ώρα 6:00 επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του μαζί με άγνωστη γυναίκα περίπου 30 ετών, 1,55 ύψος περίπου, η οποία έφερε μαζί της μεγάλο ορειβατικό σάκο χρώματος μαύρου - κόκκινου, και ακολούθησε την ίδια επαρχιακή διαδρομή και όχι το εθνικό οδικό δίκτυο, καταλήγοντας στη Ναύπακτο όπου και εντοπίστηκε μόνος του σε παγκάκι της παραλίας.

-Στις 28/11/2010 και ώρα 17:15 ο ήδη κατηγορούμενος μετέβη στο διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους στον Πειραιά. Την 17:25 ώρα μετέβη στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα όπου συνάντησε άγνωστο άνδρα (σ.σ. αναφέρεται, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, στον Τάσο Θεοφίλου) 30 περίπου χρόνων αξύριστο, με τον οποίο συνομίλησε για λίγο εντός του ψητοπωλείου με την επωνυμία ...Σάββας.... Αγόρασαν τρόφιμα και με το αυτοκίνητο του Κ.Σ. μετέβησαν στην οικία της Καλλιθέας».

Εκτιμάται ότι ο ρόλος της γυναίκας στην οργάνωση ήταν τότε περιφερειακός. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω εκείνης δίδονταν οδηγίες για τα ραντεβού του Θεοφίλου στην πλατεία Εξαρχείων. Μετά τις παρακολουθήσεις και -ακόμη περισσότερο- τη σύλληψη των φερομένων ως μελών της οργάνωσης τον Δεκέμβρη του 2010, τα ίχνη της κοπέλας εξαφανίζονται...

Οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο, η συγκεκριμένη γυναίκα να βρισκόταν στην Πάρο την περίοδο που διεπράχθη η αιματηρή ληστεία. Δεν αποκλείουν μάλιστα να έπαιξε βοηθητικό ρόλο στη διαφυγή ή ακόμη και στη «φιλοξενία» των δραστών. Επίσης διερευνούν αν έχει παίξει ενεργό ρόλο στις κινήσεις ανασύστασης της ένοπλης οργάνωσης μετά τα απανωτά χτυπήματα που δέχτηκε το λεγόμενο «ελληνικό αντάρτικο πόλης» από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς, όπως και ο 29χρονος θεολόγος, τώρα και η κοπέλα φαίνεται να έχει «βγει» μπροστά, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση των μελών της νέας τρομοκρατίας.

Με «άγρια» χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΕτΚ», πρόκειται για μία νεαρή γυναίκα με ανάστημα γύρω στο 1,55 μ. μεταξύ 30 με 35 ετών. Οι περιγραφές που την ακολουθούν κάνουν λόγο για άτομο με εναλλακτικό ντύσιμο, σήμα-κατατεθέν του ιδεολογικού χώρου στον οποίο ανήκει, ενώ φυσιογνωμικά χαρακτηρίζεται «σκληρή» με «άγριο» πρόσωπο.

Ψάχνουν ξανά τον «Τοξοβόλο» του Συντάγματος

Οσον αφορά τους άλλους τρεις δράστες της ληστείας στην Πάρο, οι αστυνομικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να σχετίζονται και νεαροί που έχουν συνδεθεί μέσα από τη δικογραφία με τη δράση των «Πυρήνων» και σήμερα ζουν -όπως και η 30χρονη- σε καθεστώς ημι-παρανομίας.

«Οι δράστες της Πάρου ανήκουν αμιγώς στον αντιεξουσιαστικό χώρο», σημειώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» οι αξιωματικοί, θυμίζοντας ότι εκτός από κοινό ιδεολογικό παρονομαστή, κάποιοι από αυτούς έχουν και άλλες, προσωπικές σχέσεις. «Ο κατηγορούμενος για τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς Κωνσταντίνος Σ. ήταν συμφοιτητής στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης με τον Τάσο Θεοφίλου».

Δύο από τα πρόσωπα που είναι ξανά στο «μικροσκόπιο» της ΕΛΑΣ αναζητούνται για προηγούμενη εμπλοκή τους σε θέματα τρομοκρατίας. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί σημειώνουν ότι από τα τέλη του 2011 έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για δύο νεαρούς αντιεξουσιαστές, για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής τους και στη ληστεία της Πάρου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο νεαροί αντιεξουσιαστές είχαν αναγνωριστεί ως μεταφορείς τσάντας με όπλα σε παλαιότερη παρακολούθηση από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ενας από τους νεαρούς είναι ο Δ.Π., 24 ετών, ο οποίος φαίνεται πως διαμένει στην ευρύτερη περιοχή του Χολαργού, αλλά τα ίχνη του είναι χαμένα από την ΕΛΑΣ. Αναζητείται για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο 24χρονος είχε προσαχθεί στη ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Ο έτερος που εξετάζεται γενικότερα για τη δράση του, είναι ο γνωστός «Τοξοβόλος» που είχε συλληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2011 κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα. Πρόκειται για τον Γιάννη Μιχαηλίδη, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Τότε, παραπέμφθηκε για απολογία σε τακτικό ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερος.

Η επιστολή

Σε μακροσκελή επιστολή που έστειλε ο ίδιος επωνύμως σε γνωστό site του αντιεξουσιαστικού χώρου, αρνείται κάθε σχέση με τη φονική ληστεία της Πάρου. «Με στοχοποιούν για φόνο, ως συνεργό στη ληστεία της Πάρου. Δημιουργούν εντυπώσεις και πάλι διαστρεβλώνοντας μια πραγματικότητα μιλώντας για επίθεση σε ανυποψίαστο πολίτη και λοιπές μ...ς που σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. (...) Εχουν φτάσει στο σημείο να δείχνουν φωτογραφία από τη ληστεία και να συγκεκριμενοποιούν ποιο πρόσωπο είμαι! Και καπάκι πετάνε τη φωτογραφία μου με το τόξο στο Σύνταγμα.

Ετσι χειραγωγούν την κοινή γνώμη (...) Τις κατασκευασμένες ειδήσεις βλέπει και πείθεται και ο κάθε επίδοξος ήρωας-ρουφιάνος όπως ο Δημήτρης Μίχας και θυσιάζεται για να υπηρετήσει την έννομη τάξη», σημειώνει στην επιστολή του, η οποία έχει τεθεί κι αυτή στο μικροσκόπιο των Αρχών, σε σχέση με τις αναφορές που ο ίδιος κάνει για τη δράση του. «...Καθώς λάμβανα μέρος στην οργάνωση αντάρτικων υποδομών και δράσεων, επέλεξα, μαζί με άλλους κοντινούς συντρόφους μου, να σταθώ στο πλευρό των καταζητούμενων συντρόφων της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς όταν εκδόθηκαν τα εντάλματα εναντίον τους.

Αναπτύχθηκε μια σχέση αλληλεγγύης και συνεργασίας, που ξεκινούσε από συζητήσεις επάνω στην επαναστατική στρατηγική και τους τρόπους διάδοσης του αναρχικού προτάγματος, μέχρι την ανταλλαγή τεχνογνωσιών, και την τεχνική αλληλοϋποστήριξη σε επίπεδο δράσης. Δεν υπήρξα μέλος της οργάνωσης, και δεν υπήρχε η απόλυτη ταύτιση με της θέσεις της Συνωμοσίας που θα υποστήριζε κάτι τέτοιο. Οπότε επέλεξα να συμμετέχω σε άλλη επαναστατική συλλογικότητα για την οποία θα αποφύγω να μιλήσω σε αυτό το γράμμα μου για να μη δώσω άσκοπα πληροφορίες στον εχθρό. Η συλλογικότητα αυτή μιλάει η ίδια για τον εαυτό της και δεν χρειάζεται να την υποστηρίξω σε αυτή τη φάση με την υπογραφή μου», σημειώνει στην αρχή του κειμένου του.

Στην επιστολή

«Φωτογραφίζει» τον εαυτό του

Την προσοχή των αξιωματικών της ΕΛΑΣ έχει προσελκύσει ένα ακόμη κομμάτι της επιστολής του «Τοξοβόλου». Πρόκειται για το σημείο που αναφέρεται στην ένοπλη συμπλοκή της Πεύκης, όπου είχε συλληφθεί ένα ακόμη φερόμενο ως μέλος των «Πυρήνων», ο Θεόφιλος Μαυρόπουλος.«Η επόμενη σημαντική στιγμή είναι η μάχη του αδερφού μας Θεόφιλου Μαυρόπουλου με τους μπάτσους στην Πεύκη. Δεν θα δώσω περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή μου ή μη στη μάχη αυτή.

Σημασία έχει ότι η ακραία συντροφική και μαχητική στάση του Θεόφιλου, που πολέμησε μόνος του με ένα όπλο εναντίον δύο ένοπλων μπάτσων, είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει ένας ακόμα άνθρωπος στον αγώνα εκτός των τειχών των φυλακών καθώς και κυρίως να μην αθροιστεί άλλη μία αναίμακτη σύλληψη στις νίκες της αστυνομίας εναντίον μας.

Εύχομαι ακόμα να πονάνε τα σπασμένα κοκαλάκια των υπερφιλόδοξων υπηρετών του καθεστώτος...». Πηγές της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν από το ύφος και τη διατύπωση του επίμαχου αποσπάσματος ότι ο «Τοξοβόλος» ήταν το δεύτερο άτομο που κατά τη συγκεκριμένη συμπλοκή κατόρθωσε να «μείνει εκτός φυλακών»...

Αποτυπώματα

Αποτυπώματα των δύο νεαρών φέρεται να είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα στην οδό Σαπφούς 182 στην Καλλιθέα, το οποίο είχε διαπιστωθεί ότι είχαν νοικιάσει μέλη της οργάνωσης. Το συγκεκριμένο «στέκι» είχε εντοπιστεί μετά την έφοδο στο διαμέρισμα της Νέας Ιωνίας Βόλου.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ