2012-08-26 08:12:42
Φωτογραφία για Ενα χρέος «αγκάθι» στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης
Των Δωρας Aντωνιου – Σταθη Kουσουνη

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η εξόφληση οφειλών της Λιβύης σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και ξενοδοχεία της χώρας μας. Η ελληνική πλευρά, δεδομένης και της δεινής οικονομικής συγκυρίας, πιέζει προκειμένου να αρχίσει η καταβολή τουλάχιστον μέρους των οφειλών προσπαθώντας, ταυτόχρονα, το ζήτημα να μη «δηλητηριάσει» τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, καθώς καταγράφεται διαρκής ανακολουθία και αναβλητικότητα από τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης.

Επικαλούμενες το ενδεχόμενο να έχουν γίνει υπέρογκες χρεώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, καθυστερούν διαρκώς την έναρξη καταβολής των οφειλόμενων ποσών με τους επιχειρηματίες που παρείχαν φιλοξενία και νοσηλεία να δηλώνουν ότι πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους έναντι τρίτων. Εκ μέρους των ξενοδοχείων και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, γίνεται λόγος για οφειλές που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ. Η λιβυκή πλευρά, από τον περασμένο Ιούνιο ήδη, δεσμεύθηκε για άμεση καταβολή του 50% των οφειλομένων, ζητώντας να γίνει έλεγχος στα τιμολόγια και στις χρεώσεις για ενδεχόμενες υπερτιμολογήσεις.


Οι υποσχέσεις αυτές επαναλήφθηκαν στις αρχές Αυγούστου, με τη διαβεβαίωση ότι τα χρήματα βρίσκονται στη Γερμανία και πρόκειται εντός ολίγων ημερών να φθάσουν στην Ελλάδα. Καθώς ο μήνας πλησιάζει στο τέλος του, προχθές, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, συναντήθηκε εκ νέου με τον επιτετραμμένο της λιβυκής πρεσβείας στην Αθήνα και του έθεσε ξανά το ζήτημα, επισημαίνοντας το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις από την καθυστέρηση.

Ως απάντηση έλαβε την υπόσχεση ότι μέρος των οφειλών -σύμφωνα με πληροφορίες, το 25%- θα καταβληθεί εντός των επόμενων ημερών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επαλήθευσης των στοιχείων και των τιμολογίων, που έχουν ήδη υποβάλει οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες. Εκ μέρους των επιχειρηματιών, δε, η νέα υπόσχεση για άμεση καταβολή μέρους της οφειλής αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, εξαιτίας της ανακολουθίας που συνόδευσε την ίδια υπόσχεση στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, που μεσολάβησε υποστηρικτικά, καθώς γίνονται διαρκείς συνεννοήσεις απευθείας ανάμεσα στους εμπλεκομένους, καταβάλλεται προσπάθεια να μην «τραυματισθεί» η σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Οπως αναφέρουν, οι διμερείς σχέσεις εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα και είναι προς το αμοιβαίο όφελος η διατήρησή τους σε καλό επίπεδο και η περαιτέρω ενίσχυσή τους. Επιπλέον, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, με δεδομένο ότι η εμπόλεμη κρίση έχει παρέλθει, ο αριθμός των Λίβυων που έρχονται για νοσηλεία έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο, εξαρχής, η προοπτική ήταν να μην περιορισθεί η συνεργασία στην περίθαλψη τραυματιών και μόνο. Η Λιβύη έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για παροχή τεχνογνωσίας σε υπηρεσίες υγείας και είναι ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά οφέλη και η συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια πιο μόνιμη βάση. Αυτό που επισημαίνουν από το ΥΠ.ΕΞ. είναι ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση στις πληρωμές τείνει να εξελιχθεί σε «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις, το οποίο θα πρέπει να εξαλειφθεί.

http://news.kathimerini.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ