2012-08-25 16:46:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Εκτός λειτουργίας οι παιδικές χαρές από το 2013;
Μπαίνει λουκέτο σε όλες τις δημόσιες παιδικές χαρές της Πάτρας από την 1η Ιανουαρίου 2013; Η απάντηση είναι «ναι» εκτός και αν ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς και τα μέλη της Επιτροπής που έχει ορίσει η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων πάρουν το ρίσκο και τις αφήσουν ανοιχτές, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά πως σε ενδεχόμενο ατυχήματος σε κάποιο παιδί θα βρεθούν... στο εδώλιο!

Ηδη αυτές τις ημέρες μηχανικοί έχουν αναλάβει την διαδικασία ελέγχου σε όλες τις παιδικές χαρές (είναι περίπου 120) προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τηρούνται οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος οι οποίες θεσπίζουν κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά και όρους για την λειτουργία των δημόσιων παιδικών χαρών.

Όποιος διαβάζει τους βασικούς όρους του Προεδρικού Διατάγματος, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι όλες οι παιδικές χαρές που λειτουργούν στην Πάτρα είναι παράνομες. Καμία δεν είναι περιφραγμένη, σε κάποιες -όπως στο Ψαροφάι- τα όργανα τελειώνουν... στο χείλος του πεζοδρομίου και μάλιστα σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, σε καμία δεν υπάρχει διαχωρισμός δραστηριοτήτων.


Αποτέλεσμα; Ακόμη και στα Ψηλαλώνια, που έχουν -υποτίθεται- σύγχρονη και μεγάλη παιδική χαρά, πολλά μικρά παιδιά να τραυματίζονται από τα μεγαλύτερα τα οποία «διεκδικούν» τις τσουλήθρες και τις κούνιες, τρέχουν και δεν υπολογίζουν τα βρέφη! Ακόμη σκυλιά «ουρούν» μέσα στα σκάμματα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μολύνσεων για βρέφη (τα οποία βάζουν τα χέρια τους στο στόμα) να είναι πολύ μεγάλος, ενώ καμία παιδική χαρά δεν έχει σκίαση, ωράριο λειτουργίας και σπάνια βρίσκει κάποιος πόσιμο νερό. Οσο για τα ποδήλατα;

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σημειώθηκε ατύχημα στα Ψηλαλώνια. Ποδήλατο το οποίο οδηγούσε ένα κοριτσάκι έπεσε πάνω σε άλλο κοριτσάκι μικρότερης ηλικίας με αποτέλεσμα να το τραυματίσει στο πρόσωπο.

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Οι νέοι κανόνες στη λειτουργία των παιδικών χαρών θεσπίστηκαν και μάλιστα έγιναν «νόμος» με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, μετά από εκκλήσεις των γιατρών των Νοσοκομείων όλης της χώρας. Πολλά παιδιά μεταφέρονταν τραυματισμένα στο Νοσοκομείο (ακόμη και με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις) μετά από παιγνίδι στις ακατάλληλες και χωρίς ασφάλεια παιδικές χαρές.

Στην Αθήνα, σε αρκετές περιπτώσεις, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, στην Πάτρα βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της καταγραφής (και μάλιστα μόνο δύο μηχανικοί έχουν αναλάβει όλο αυτό το φορτίο). Εκτιμάται πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τίποτα δεν θα έχει γίνει, οπότε τα μέλη της Επιτροπής θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν κόκκινες κορδέλες περιμετρικά των χώρων και να απαγορεύσουν την είσοδο. Εκτός και αν... παρανομήσουν οι ίδιοι!

Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τις παιδικές χαρές

Τα σημαντικότερα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών είναι τα εξής:

1. Η παιδική χαρά πρέπει να είναι περιφραγμένη

2. Θα πρέπει να λειτουργεί σε οικόπεδο του δημοσίου (σε κάποιες περιοχές δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου)

3. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν δρόμοι κοντά στις παιδικές χαρές (να υπάρχει κάποια απόσταση).

4. Επιβάλλεται ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων, ανάλογα με την ηλικία. Δεν είναι δυνατόν να παίζουν παιδιά ηλικίας 10 - 12 ετών μαζί με βρέφη.

5. Απαγορεύεται η πρόσβαση ζώων στις παιδικές χαρές και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν σκάμματα.

6. Απαγορεύεται η είσοδος ποδηλάτων.

7. Η παιδική χαρά δεν θα πρέπει να έχει κλίση.

8. Επιβάλλεται ωράριο λειτουργίας.

9. Θα πρέπει να υπάρχουν πληροφοριακές ταμπέλες και η χωρητικότητα της παιδικής χαράς να είναι καθορισμένη.

10. Στον χώρο θα πρέπει να υπάρχει ύδρευση

11. Απαραίτητη είναι η σκίαση της παιδικής χαράς, αν λειτουργεί και τις πρωινές ή και απογευματινές (πριν τις 8 μ.μ.) ώρες την καλοκαιρινή περίοδο.

Στα Ψηλαλώνια

Ενδεικτικό της κατάστασης των παιδικών χαρών της Πάτρας, αυτό που συμβαίνει στα Ψηλαλώνια! Την υποτιθέμενη μεγαλύτερη και ασφαλέστερη παιδική χαρά. Στην παιδική τσουλήθρα έχουν ξεκαρφωθεί σανίδες με σκουριασμένες βίδες, με άμεσο κίνδυνο τα παιδιά να βρεθούν στο κενό και να τραυματιστούν σοβαρά.

Ζημιές όμως υπάρχουν και σε άλλα όργανα, ενώ το δάπεδο έχει ξεκολλήσει σε κάποια σημεία.

Γενικότερα όμως ζημιές που δυστυχώς δεν διορθώνονται, παρατηρούνται στο σύνολο των παιδικών χαρών των πλατειών και άλλων κοινοχρήστων χώρων της πόλης. Οι γονείς αντιλαμβάνονται πως σε κάποιες περιπτώσεις... παίζουν κορώνα - γράμματα τη ζωή των παιδιών τους, διαμαρτύρονται, καταγγέλλουν αλλά... φωνή βοώντος εν τη ερήμω xespao.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ