2012-08-23 17:22:42
Φωτογραφία για Ζωντανή η προσδοκία για επιμήκυνση, αλλά με δύσκολες προϋποθέσεις ...!!!
Του Γιάννη Αγγέλη 

Από τώρα μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου μένουν περίπου δύο μήνες στην διάρκεια των οποίων η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βαδίζει στα βήματα των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Στην περίπτωση αυτή η επιμήκυνση της "ωρίμανσης" του δανείου και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του μπορεί να είναι ένα επίπεδο προσαρμογής της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Κάπου εκεί τελειώνουν και τα περιθώρια "αλλαγών" - ή "ανάσας" όπως την αποκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον γερμανικό τύπο - στο μνημόνιο που τρέχει με την Ελλάδα.

Αυτή ήταν η ξεκάθαρη θέση για την οποία ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Eurogroup στην χθεσινή κατά τα άλλα "θερμή" συνάντησή τους στην διάρκεια της οποίας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ξεπεράσθηκαν και οι όποιες επιφυλάξεις υπήρξαν στο παρελθόν από την στάση και τις δηλώσεις του κ
. Σαμαρά Για να πείσει μάλιστα ως προς τον ρεαλισμό και την πρακτική πλευρά των προθέσεων του ο κ.  Juncker έφερε μαζί του στην Αθήνα και τον αρμόδιο "τεχνοκράτη" από την EWG, ο οποίος "ξεσκαρτάριζε" τις ελληνικές προτάσεις ως προς το είδος και την αποτελεσματικότητα του πακέτου των μέτρων στα οποία έχει καταλήξει η ελληνική πλευρά και θα παρουσιάσει στις συναντήσεις των επόμενων ημερών ο κ. Σαμαράς στην κα Merkel και τον κ. Hollande!

Και το αποτέλεσμα αυτού του... ξεκαθαρίσματος δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστό στην ελληνική πλευρά, καθώς έθεσε εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα μέρους των μέτρων για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει, βάζοντας την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ μπροστά σε νέες "προκλήσεις" οι οποίες ενδέχεται να θέσουν σε δοκιμασία και πάλι την εσωτερική συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης που θα κληθεί να τις εφαρμόσει. Και αυτό γιατί το ύψος του τελικού πακέτου είναι πλέον δεδομένο ότι θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου αξιολόγησης της τρόικας.

Ενδεικτικό των προθέσεων της τρόικας είναι ότι είχαν εφοδιάσει τον πρόεδρο του Eurogroup με παρατηρήσεις οι οποίες πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής εστιάζουν και πάλι τα μέτρα στο εργασιακό και την πλήρη απελευθέρωση της "αγοράς εργασίας" και κυρίως τις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες όπως αναφέρθηκε το "πακέτο" εμφανίζεται αδύναμο και... αργό.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ