2012-08-23 10:59:04
Φωτογραφία για ΟΕΕΘ: προτάσεις για το οικονομικό αδιέξοδο του Ο.Α.Ε.Ε.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, την οποία κρίνουμε πολύ σημαντική και τιμητική για την Ομοσπονδία μας, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε τις κατωτέρω προτάσεις μας, η υλοποίηση των οποίων θα συμβάλλει σημαντικά στην βιωσιμότητα και ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που κατά γενική παραδοχή αποτελούν τον κορμό της εθνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων και βοηθούν αποφασιστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας.

1ον) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:

Καθιέρωση ενός φορολογικού συστήματος σταθερού, δίκαιου και αποτελεσματικού, απαραίτητου για την πρόοδο γενικά της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που, κατ’ εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, λαμβάνονται έχουν στην κυριολεξία βυθίσει στο χάος την αγορά.

Η βαριά και αδικαιολόγητη φορολόγηση και μια σειρά από λοιπά δημοσιονομικά μέτρα «τορπιλίζουν» την αναπτυξιακή πρωτοβουλία κάθε επιχειρηματία, αυξάνουν την ύφεση και εμποδίζουν την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.


Για την αντιστροφή του αρνητικού αυτού κλίματος απαιτείται, κατά την γνώμη μας, η λήψη μιας σειράς μέτρων όπως:

Αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα στα πρότερα εφαρμοζόμενα επίπεδα.

Μείωση φορολογικών συντελεστών σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους με επίκεντρο τα επισιτιστικά επαγγέλματα.

Επαναφορά του ποσοστού έκπτωσης φόρου για διάφορες κοινωνικές ανάγκες καθώς και απαλλαγή των καταβεβλημένων ασφαλιστικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που μέχρι σήμερα βοηθούσε στην οικονομική κατάσταση των ταμείων.

Μείωση στους έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ελαφρύνσεις στην φορολογία των ακινήτων - για να έχουμε αναθέρμανση της αγοράς - και κατάργηση στην φορολογία της πρώτης κατοικίας.

Φορολογικά κίνητρα για νέους επιχειρηματίες.

Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου, που αποτελούν μάστιγα για την οικονομία και το υγιές εμπόριο.

Καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 60 και πλέον μηνιαίες δόσεις που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας.

Επισημαίνουμε ότι τα μέχρι σήμερα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν, οδήγησαν χιλιάδες επιχειρήσεις στα λουκέτα προκαλώντας παράλληλα και νέο κύμα ανέργων που απασχολούνταν στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που έκλεισαν.

2ον) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ.

Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με νομοθετήματα και μείωση των διοικητικών μέτρων που είναι πολύπλοκα και εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, όπως λειτουργεί, δυσχεραίνει την πρόσβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στις εμπορικές τράπεζες για δανειοδότηση, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να στερούνται την ρευστότητα με την οποία κινείται η αγορά.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με σκοπό να αντιμετωπίσουν την ανταγωνιστικότητα των ξένων επιχειρήσεων.

Εφαρμογή από το ΕΣΠΑ αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και όρους και με μικρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Επιδότηση στις επιχειρήσεις για συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις.

Προσέλκυση επενδύσεων και έργα τουριστικής ανάπτυξης για την βελτίωση του τουριστικού ρεύματος.

Αποπεράτωση βασικών έργων υποδομής, όπως του Μετρό Θεσσαλονίκης που μέχρι σήμερα καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Τελειώνοντας, κε Υπουργέ, με αυτές τις προτάσεις πιστεύουμε και περιμένουμε ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες για την βελτίωση ανάπτυξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα γίνουν πράξη από την Κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει επιτέλους το «ξερίζωμα» των επιχειρήσεων αυτών και η αγορά να ξαναλειτουργήσει προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας.

Επίσης, κε Υπουργέ, θέλουμε να παρακαλέσουμε για μια τακτική επικοινωνία μαζί σας προκειμένου να συζητούμε από κοντά τα προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, που είναι πολλά και δύσκολα.

Άλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά την αναγνώριση που έχετε στο έργο που παράγει η επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό και περιμένουμε να συμβάλλετε και εσείς από την θέση που κατέχετε στην αποδοχή των ανωτέρω προτεινόμενων μέτρων και περιμένουμε τις αποφάσεις σας.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Με εκτίμηση

Για την Ο.Ε.Ε.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ
seleo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Ελλάδα που αντιστέκεται
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Ελλάδα που αντιστέκεται
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ