2012-08-21 22:24:21
Φωτογραφία για Ποιοι είναι οι εμπρηστές;
Για ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Οπως δήλωσε, έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες για τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο. Όπως είπε ο υπουργός, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Τις τρεις τρελευταίες ημέρες, μάλιστα, εκδηλώθηκαν 100 πυρκαγιές το καθε 24ωρο.

Διακόπηκε, το απόγευμα της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερη μέρα στο Σολομό Κορινθίας. Παράλληλα, η φωτιά συνεχίζει για τέταρτη μέρα το καταστροφικό της έργο στη Χίο. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 282 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 16 μόνο σήμερα. Η καταστροφή στο νησί της Χίου είναι πολύ μεγάλη καθώς στάχτη έχουν γίνει πάνω από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών και οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εμπρησμό.


Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχει πληγεί τουλάχιστον το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων, προκαλώντας μέχρι σήμερα ζημιές τεσσάρων εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Χίο προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Οσον πάντως αφορά τα μαστιχόδεντρα της Χίου, επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Οι ζημιές είναι μεγάλες, καθώς το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και δεν δίνει μαστίχα μέχρι τον τον πέμπτο ή έκτο χρόνο.

Εθελοντές από τη Σάμο

Είκοσι εθελοντές και 7 πυροσβεστικά οχήματα αναχώρησαν με το πλοίο «Θεόφιλος» για τη Χίο, προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται επί 4 ημέρες στο νησί.

Ειδικότερα, έφυγαν 4 εθελοντικά οχήματα με 9 άνδρες από τη Σάμο και 3 οχήματα με 11 άνδρες, από την Ικαρία. Εξάλλου, από το Σάββατο βρίσκεται στη Χίο πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 10 πυροσβέστες.

«Η Σάμος είναι θωρακισμένη και βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και του υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς», δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεοδόσης Δημακογιάννης καθησυχάζοντας τους Σαμιώτες ότι δεν υπάρχει αποδυνάμωση της αντιπυρικής θωράκισης του νησιού.

Στην Κορινθία

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερη μέρα στο Σολομό Κορινθίας.

Σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά στην Τροιζήνα, ενώ μία ακόμα ξέσπασε το μεσημέρι στον Αυλώνα Μεσσηνίας. Το θετικό πάντως είναι ότι κανένα από τα πύρινα μέτωπα δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στην περιοχή του Σολομού, η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής Κορίνθου-Τριπόλεως από το 108,2χλμ. έως το 124,6χλμ. και η κίνηση από και προς την Τρίπολη διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-'Αργους.

Στο μέτωπο του Σολομού επιχειρεί ένα αεροπλάνο Canadair, ενώ στον Αυλώνα πετούν δύο Canadair και ένα PZL.

Στο μεταξύ, τα μέτωπα στη Μάνη και την Αρκαδία έχουν τεθεί υπό έλεγχο και παρακολουθούνται από την Πυροσβεστική για τυχόν αναζωπυρώσεις.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ