2012-08-21 18:34:03
Φωτογραφία για Ξένοι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια άποψη αναγνώστριας
Είμαι μια ελληνίδα που τυχαίνει να σπουδάζει και να ζει στη μεγάλη Βρετανία. Σήμερα διάβασα έτυχε να πέσει στα χέρια μου ένα εντυπωσιακό άρθρο. Διάβασα ότι οι βρετανοί φοιτητές επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, μια και το κόστος είναι σαφώς μικρότερο από ότι αν σπούδαζαν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Αυτό συμβαίνει γιατί στη Βρετανία πέρασε ένα νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την αύξηση των διδάκτρων σε 9000 λίρες το χρόνο. Έτσι λοιπόν οι βρετανοί φοιτητές επιλέγουν να σπουδάσουν σε άλλες χώρες τις Ευρώπης.

Αυτό λοιπόν αποτελεί μια ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Έχοντας σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πριν μεταβώ για σπουδές στην Βρετανία, διαπίστωσα ότι το θεωρητικό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Οι πλειοψηφία των καθηγητών έχει σπουδάσει σε Ευρώπη και Αμερική, και φυσικά οι έχει πολύ καλό επίπεδο αγγλικών, μια και οι δημοσιεύσεις σήμερα είναι όλες στην αγγλική γλώσσα. Αυτό λοιπόν που θα πρότεινα είναι να δημιουργηθούν τμήματα που θα προσελκύσουν βρετανούς και άλλους ευρωπαίους φοιτητές.


Παραδείγματος χάρη, ένα τμήμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει εκτός από το ελληνόφωνο τμήμα σπουδών, ένα αντίστοιχο αγγλόφωνο. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνονταν οι δυνατότητα σε φοιτητές ευρωπαϊκών χωρών να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Θα πρότεινα επίσης την καταβολή συμβολικού ποσού διδάκτρων για τους αλλοδαπούς φοιτητές, πχ 1000 ευρώ το χρόνο. Τα χρήματα αυτά θα ενίσχυαν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Ακόμα η ύπαρξη αγγλόφωνου και ελληνόφωνου τμήματος σπουδών θα έδινε τη δυνατότητα σε έλληνες φοιτητές να βελτιώσουν το επίπεδο τους στα αγγλικά, μια και θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ μαθημάτων και από τα δυο προγράμματα, χωρίς βέβαια την καταβολή διδάκτρων.

Εκτός όμως από το πανεπιστήμιο, οφέλη θα λάβει και η οικονομία των περιοχών που τα ιδρύματά τους θα προσελκύσουν ξένους φοιτητές, μια και οι φοιτητές θα χρειαστούν σπίτι, διατροφή και φυσικά θα βγουν να διασκεδάσουν.

Για να μπορέσει κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές μέσα στο πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να μπορεί ένας φοιτητής να μπορεί να λάβει το πτυχίο του στα 4 χρόνια και όχι στα 5 ή 6 όπως συμβαίνει τώρα. Ακόμα θα πρέπει να βελτιωθούν οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων, και οι υπάρχουσες υποδομές. Και φυσικά θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση των πανεπιστημίων από εξωτερικούς αξιολογητές.

Αναγνώστρια
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανοδος 2,65% στο Χ.Α.
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανοδος 2,65% στο Χ.Α.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ