2012-08-21 15:51:03
Φωτογραφία για Τα πετρέλαια του Κατακόλου και τα τρία κακά της μοίρας μας
του Αργύρη Σαλπέα

Τα πετρέλαια του Κατάκολου είναι μια παλιά ιστορία για την Πόλη μας, γύρω από την οποία δημιουργήθηκαν κατά καιρούς και διάφοροι μύθοι μετά τις πρώτες ερευνητικές προσπάθειες στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως παλιά ιστορία είναι και οι ιστορίες του αεροδρομίου ( μια της Ανδραβίδας μια του Επιταλίου και τανάπαλιν) η ιστορία του εκσυγχρονισμού των τρένων, η ιστορία της Βιομηχανικής Ζώνης, η ιστορία της Πανεπιστημιακής σχολής, η ιστορία του νέου Εθνικού δρόμου, η αξιοποίηση του Καϊάφα, η δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος για την Αρχ. Ολυμπία, οι νέες μορφές γεωργικών εκμεταλλεύσεων και σύγχρονες εφαρμογές επεξεργασίας των γεωργικών προϊόντων και τόσα άλλα.

Ιστορίες 40-50 και 60 χρόνων

Σε αυτές τις ιστορίες προσθέστε την μετατροπή του Κατάκολου σε εμπορικό λιμάνι με γερανούς (προσφορά Λάτση) τέλη της δεκαετίας του 1970 που δεν έγινε ποτέ, τα σχέδια μετατροπής των δημοσίων παραλιακών εκτάσεων σε Ελληνική Ριβιέρα [δείτε τα χάλια μας ], η τουριστική αξιοποίηση των διάσπαρτων ιαματικών πηγών της Ηλείας (Χειμαδιό, Κουνουπέλι, Κυλλήνη κ.λπ.) ο χειμερινός τουρισμός (δάσος Φολόης, Δίβρης, κ.λπ.) και θα καταλάβετε γιατί τούτος ο «ευλογημένος» δήθεν τόπος πάει συνεχώς κατά διαόλου και θα βολοδέρνει συνεχώς ανάμεσα σε εξαγγελίες προόδου και πραγματικότητες καθυστέρησης
.

Αν επιμένετε ακόμη να μην καταλαβαίνεται ,τότε καλό είναι να συμφωνήσουμε ότι ανεπαρκείς για τον τόπο και επαρκείς για τον εαυτόν τους τον κυβέρνησαν, διαχειριζόμενοι τον ασύνταχτο, κατά Γκράμσι, κοινό νου με τον μόνο τρόπο που τους βόλευε. Την ύπνωση.

Ας ελπίσουμε ότι τούτη τη φορά με αφορμή τα Πετρέλαια του Κατακόλου δεν θα γίνουν πάλι έτσι τα πράγματα . Ας εξηγηθούμε όμως.

1. Τα πετρέλαια του Κατάκολου είναι με μη αισιόδοξους υπολογισμούς [10.000.000βαρελια] μια επένδυση 15ετιας με μέσο όρο τουλάχιστον 50 θέσεις άμεσης εργασίας και είναι δυο σταδίων .Πρώτο στάδιο η άντληση των υπαρχόντων Πετρελαίων και δεύτερο στάδιο η άντληση του υπάρχοντος Φυσικού αερίου.

2. Τα Πετρέλαια και το Φυσικό αέριο μπορούν να αντληθούν με σύστημα που θα είναι 95% κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και της Γής. Άρα καμιά επίδραση στο οπτικό και αξιοποιήσιμο τουριστικά περιβάλλον δεν θα προκληθεί. Η αποθείωση δε των παραγομένων Υδρογονανθράκων μπορει να γίνεται παράλληλα με την άντληση ,ώστε να μην υπάρχει περίπτωση επιβάρυνσης του περιβάλλοντος χώρου από δυσάρεστες οσμές.

3. Οι χώροι προσωρινής αποθήκευσης δεν θα υπερβαίνουν τις ποσότητες των 5.000 t και δεν θα είναι μεγαλύτεροι από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού.

4. Τα συστήματα ασφαλείας αυτών των εγκαταστάσεων είναι πλέον τόσο προηγμένα και , εάν δεν υπάρξει μειωμένη φροντίδα από το κράτος, δεν υπάρχει περίπτωση κινδύνου ή εάν υπάρχει είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία να χαθεί η δυνατότητα παραγωγής αυτού του πλούτου για τον τόπο και την Χώρα.

5. Επειδή από τις εφημερίδες πληροφορήθηκα το Νορβηγικό ενδιαφέρον για τις έρευνες ,ας ψάξει κάποιος να δει τι προδιαγραφές έχει βάλει η Νορβηγία στην άντληση των δικών της πετρελαίων και θα καταλάβει τι εννοώ παραπάνω.

6. Η λογική δεν θέλουμε τίποτα στον τόπο μας, παρά μόνο λεφτά από το κράτος ( που δεν είχε και δεν έχει) τέλειωσε.

7. Άλλο η ιδιαίτερη προσοχή που χρειάζονται όλες οι επενδύσεις και άλλο η άρνηση της ανάπτυξης που βολεύει κάποιους ανεπαρκείς και βολεμένους και θάβει μονίμως το μέλλον του τόπου.

Πέραν όλων των παραπάνω θέλω να επισημάνω τα εξής χωρίς να είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρω απαντήσεις:

• Η έρευνα και η άντληση πετρελαίου θα δημιουργήσει δεκάδες θέσεις νέων Επιστημόνων κατά συντριπτική πλειοψηφία από την Ηλεία. Όποιος διαφωνεί να βγει στους νέους επιστήμονες της περιοχής και να πει ότι θα μείνετε άνεργοι διότι εγώ δεν θέλω να βγουν τα πετρέλαια στο Κατάκολο γιατί έχω την βίλλα μου ή τα χωράφια μου.

• Η προσφορά τους στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο σε κάποια καταστήματα, θα είναι πάνω από 300.000€ το μήνα μέσω των μισθών των εργαζομένων και των δαπανών λειτουργίας και διαβίωσης. Όποιος παίρνει την ευθύνη να στερήσει από την χειμαζόμενη τοπική αγορά αυτά τα χρήματα, ας βγει καθαρά να το πει και όχι με δήθεν επιφυλάξεις και ευαισθησίες.

Τέλος πολλές ευαισθησίες τοπικών παραγόντων τις θεωρώ υποκριτικές για τους εξής λόγους:

1. Τόσα χρόνια τα Ελαιοτριβικά απόβλητα πολλαπλασιάζουν τους καρκίνους της περιοχής και κάποιοι ψηφοθηρικά δεν κάνουν τίποτα για το πρόβλημα. Τα πετρέλαια τους πείραξαν?

2. Τόσα χρόνια δεν μπορούν να λύσουν τα πρόβλημα των στερεών αποβλήτων και οι εξ’αυτών παραγόμενες διοξίνες επιταχύνουν την αύξηση των καρκινογενέσεων στην περιοχή. Τα πετρέλαια τους πείραξαν;

3. Οι ίδιοι «ευαίσθητοι» ονόμασαν αποκατάσταση ΧΑΔΑ το θάψιμο των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων πλαστικών μέσα από το θάψιμο των αστικών απορριμμάτων –σκουπιδιών.

Έχουν αυτοί οι «ευαίσθητοι» ενημερώσει μέχρι σήμερα την Ηλειακή κοινωνία ότι η αποδόμηση του πλαστικού κρατάει 100 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτών των ετών θα μολύνεται συνεχώς ο υδροφόρος ορίζοντας και η καλλιεργήσιμη γη από τις ουσίες που περιέχει το πλαστικό;

Τα πετρέλαια θα μας πειράξουν που δεν έχουν και απόβλητα ,τοπικώς αποθηκευόμενα;

Τα οφέλη από την άντληση του πετρελαίου του Κατάκολου θα είναι πολλά και ποικίλα, οι δε κίνδυνοι ελάχιστοι έως και αμελητέοι. Ας αφήσουμε τις υποκρισίες στην άκρη και με ευθύνη του Δήμου να δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο Ανάπτυξης το οποίο θα διαπραγματευθεί το θέμα με τους αρμόδιους φορείς, όχι για να μην γίνει το έργο αλλά για να επιτύχει μέσω αυτού το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για την περιοχή. Το Συμβούλιο αυτό το προτείνω χρόνια τώρα και για άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που χρειάζονται στην περιοχή αλλά το ιερατείο της καθυστέρησης μονίμως το αγνοεί, φοβούμενο μη χάσει τα κεκτημένα.

Τέλος, επειδή είμαι γέρος πια και δεκάδες χρόνια πολίτης, υποψιάζομαι ότι κάποιες αντιρρήσεις εκφράζονται για διεκδίκηση βάθρου διαπραγμάτευσης θέσεων εργασίας. Οι κύριοι αυτοί(παράγοντες υποστήριξης και ανάπτυξης ενός χυδαίου λαϊκισμού) πρέπει να μάθουν ότι τα αφροδισιακά νοσήματα των stage πέρασαν και η δημοκρατία του δικαιώματος στην εργασία χωρίς ευτελισμό της αξιοπρέπειας των νέων και των γονέων τους, είναι πρώτο αίτημα στις επερχόμενες κινητοποιήσεις των «απελπισμένων» και όχι των «αγανακτισμένων» Με τους «αγανακτισμένους» την έβγαλαν καθαρή με τους «απελπισμένους» δεν θα την βγάλουν.
ilialive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ