2012-08-21 14:46:24
Φωτογραφία για ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Καταιγισμός δημοσιευμάτων στον τύπο σήμερα για την Ελλάδα με αφορμή την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στο Βερολίνο καθώς και την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού.

«Μελέτη: Κανείς δεν κάνει τόσο σκληρές περικοπές όσο η Ελλάδα» είναι ο τίτλος που επιγράφει ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. To άρθρο αναφέρεται σε μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. «Το κλισέ του αργόσχολου Έλληνα είναι ευρέως διαδεδομένο, εντούτοις όμως καμία χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση, δεν καταβάλλει τόσο σκληρές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομολόγου Λάουρα Γουέιμς, τα δυο προηγούμενα χρόνια το ελληνικό κράτος προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ. Πέντε φορές δηλαδή περισσότερο από όσο η Πορτογαλία και η Ισπανία μέχρι σήμερα» σημειώνει η εφημερίδα.


Συνάντηση Δ.Αβραμόπουλου και Γκ.Βέστερβέλε«Αγαπητέ μου Δημήτρη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες. «Είναι η τελευταία ευκαιρία, αλλά όπως και να το κάνεις μια ευκαιρία. …Είναι σαφές όμως ότι εάν δεν καταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς να βελτιώσει την κακή εικόνα που έχει σχηματίσει η Μέρκελ για αυτόν, οι προοπτικές της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη σχεδόν εκμηδενίζονται» γράφει η SZ.

H Kölner Stadt Anzeiger έχει τον τίτλο: «Η έξοδος της Αθήνας πλησιάζει». Και η εφημερίδα σημειώνει: «Στην Ευρώπη μιλούν όλο και πιο ανοιχτά για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Παρά τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πιθανολογείται ότι η επόμενη έκθεση της Τρόικας θα καταδείξει και νέες τρύπες».

Επιστροφή στη δραχμή;Να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες Η Hannoversche Allgemeine Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Οι Έλληνες δεν θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς το ευρώ. Η πλειονότητα θέλει να παραμείνει στο ευρώ.  Μπορεί για τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ένα τέτοιο σενάριο να μην φαντάζει τόσο φοβερό. Πολλοί οικονομολόγοι όμως εκφράζουν μεγαλύτερο σκεπτικισμό από αυτόν του γιατρού Ρέσλερ. …Θα μπορούσαν να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις  που θα τίναζαν το ευρώ στον αέρα».

Η Rhein Neckar Zeitung γράφει για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γερμανία σε σχέση με τη διάσωση της Ελλάδας: «Θα ήταν αντίθετο σε κάθε πολιτική πρακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, εάν η Γερμανία το Σεπτέμβριο εγκατέλειπε την Αθήνα γιατί θα έλειπαν 2,5 δις ευρώ. Η τέχνη στην ευρωπαϊκή πολιτική έγκειται στο να ασκείται από τη μια πλευρά πίεση, ώστε οι χώρες μέλη να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ευρωζώνη, εάν η μια μετά την άλλη, οι αδύναμες χώρες την εγκατέλειπαν. Τουλάχιστον η Μέρκελ και ο Βέστερβέλε φαίνεται να το έχουν καταλάβει».

Τέλος, η Tagesspiegel του Βερολίνου γράφει ότι «…υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες. Εκτός και εάν η καγκελάριος την έχει ξεγράψει τη χώρα, ώστε να συγκεντρώσει τις δυνάμεις 'κατάσβεσης' στην υπεράσπιση της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Μια τέτοια στρατηγική κρύβει όμως σοβαρούς κινδύνους».

Πάντως η ευρωζώνη ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να το καταλαβαίνουν και ίσως γι' αυτόν τον λόγο τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα εμφανίζουν σημάδια υποχώρησης.

Το τελευταίο 48ωρο υπήρξε μπαράζ δηλώσεων υπέρ της διατήρησης της ενότητας της ευρωζώνης, με όλες τις πλευρές να θέτουν ως προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας.

Μάλιστα παρατηρήθηκε συντονισμένη επίθεση εναντίον του αντικαγκελαρίου και υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπιντελέγκερ, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται τη δυνατότητα να μπορεί να διώξει κάποιο κράτος μέλος εάν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του.

Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που την Τετάρτη επισκέπτεται την Αθήνα. Ο κ. Γιουνκέρ χαρακτήρισε φλυαρία τα σενάρια περί αποβολής χωρών από το ευρώ. «Δεν έχει κανένα νόημα να ξεκινήσουμε να λέμε ιστορίες για σενάρια εξόδου από το ευρώ. Αυτό είναι πολεμική ρητορική», τόνισε.

Σκληρή απάντηση και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προφανώς κρατάει μόνο για τον εαυτό του το δικαίωμα να προσβάλει την Ελλάδα. «Αν το ευρώ καταρρεύσει, θα πληρώσουμε όλοι το υψηλότερο τίμημα», δήλωσε. Με αυστηρότητα ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι αυτοί που λένε ένα σωρό ανοησίες δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλούν.

Τη βούλησή του να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ εξέφρασαν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε και το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν. Ο Αυστριακός επίτροπος στην ΕΕ, αρμόδιος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σχολιάζοντας την πρόταση του αντικαγκελαρίου της Αυστρίας, ήταν πιο ευγενικός και απλώς επεσήμανε τη σαφή θέση της Κομισιόν: «Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να χάσουμε κάποιον από την Ευρωζώνη, το αντίθετο μάλιστα, έχουμε συμφέρον να διευρύνουμε την Ευρωζώνη».

Οι ευρωπαίοι προχωρούν σε μία άνευ προηγουμένου επίδειξη ενότητας, καθώς βλέπουν ότι η ώρα της κρίσης για το ευρώ πλησιάζει. Μάλιστα, το ευρώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν κέρδη, καθώς οι επενδυτές πιθανολογούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να επιτύχουν πρόοδο στις συναντήσεις που θα έχουν για την ελληνική κρίση χρέους και ότι τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία θα δείχνουν ότι αυτή βελτιώνεται, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η ισοτιμία του ευρώ καταγράφει άνοδο κατά 0,60% και διαμορφώνεται στα 1,2417 δολάρια, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 0,43%.

ΑΠΕ/D.Welle
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ