2012-08-21 08:11:35
Φωτογραφία για Η ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινή στάση Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολαντ για τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι διαρροές αναφέρουν ότι το κρίσιμο τετ-α-τετ του κ. Σαμαρά είναι με την γερμανίδα καγκελάριο, η αλήθεια είναι άλλη.

Η πιο καθοριστική συνάντηση θα είναι με τον πρόεδρο του eurogroup, καθώς η «αίσθηση» που θα αποκομίσει ο κ. Γιούνκερ από τις συζητήσεις στην Αθήνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την στάση που θα κρατήσουν Γερμανία και Γαλλία.

Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό στις 17:00 αύριο το απόγευμα. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου και επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Σαμαράς. Το κλειδί των εξελίξεων όμως δεν βρίσκεται στην καθιερωμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπιών.

Βρίσκεται στην κατ ιδίαν συνάντηση (που δεν ανακοινώθηκε) και που θα έχει ο κ. Σαμαράς ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Γιούνκερ. Οι τρεις θα συναντηθούν ξεχωριστά και εκεί αναμένεται να λεχθούν πολλά. Τόσο από την μία όσο και από την άλλη πλευρά. 


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τη διεξοδική ενημέρωση για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει μια πολιτική συζήτηση για το πώς «δουλεύει» η συγκυβέρνηση αλλά και για το πώς σκοπεύει να κινηθεί ο ίδιος ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα. Αυτή θα είναι και η πρώτη επίσημη εμφάνιση του έλληνα πρωθυπουργού μπροστά σε όλους τους ομολόγους του.

Από την άλλη, ο κ. Γιούνκερ θα ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για τις τάσεις και τα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί στην ΕΕ ως προς τη χώρα μας καθώς και για το πώς μπορεί να αλλάξει το κλίμα.

Τα επιτελεία των Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ σπεύδουν να υποβαθμίζουν τις συναντήσεις, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Πρώτον γιατί έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα καχυποψίας που είχαν Γιούνκερ και Μέρκελ κατά του κ. Σαμαρά. Ας μην ξεχνάμε ότι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ότι στο πλαίσιο της στάσης του απέναντι στο πρώτο μνημόνιο είχε αντιμετωπιστεί ως το «μαύρο πρόβατο» που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ηταν η περίοδο που ασκήθηκε έντονη κριτική και από τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και αυτή μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Ο κ. Σαμαράς δεν έκανε τίποτα για να ανακόψει αυτή την προπαγάνδα, η οποία εδραιώθηκε.

Ομως, όπως  επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, η εσωστρέφεια του έλληνα πρωθυπουργού που έφερε όλους σε αμηχανία τους δυο τελευταίους μήνες, λόγω και της απουσίας του από την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται σε «ενθαρρυντικό σημάδι». 

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, υπάρχει η αίσθηση τις τελευταίες μέρες ότι «ο κ. Σαμαράς ίσως αποδειχθεί ως ο πρωθυπουργός που λίγα λέει και πολλά κάνει, σε αντίθεση με όσα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια». 

Ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί ο κ. Σαμαράς, δεν είχαν λάβει κάποια δείγματα γραφής από τον ίδιο, κυρίως γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός κινείται με ένα πολύ μικρό κύκλο συνεργατών που δεν «προδίδουν» προθέσεις, ούτε μεταφέρουν διπλωματικές διαρροές και προπάντων δεν έχουν διασυνδέσεις με τα διεθνή κέντρα.

Στο παρασκήνιο λοιπόν της συνάντησης με τον κ. Γιούνκερ θα κριθούν πολλά για το μέλλον της Ελλάδος, καθώς οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι η λύση είναι καθαρά πολιτική πλέον και όχι τεχνοκρατική, ή των αριθμών.

Εαν ο κ. Γιούνκερ πειστεί για την τάση ότι ο κ. Σαμαράς «λίγα λέει και πολλά κάνει» τότε θα επηρεάσει τους Μέρκελ και Ολάντ. Σε αυτή την περίπτωση δύο τινά μπορούν να συμβούν :

1. Να επισφραγιστεί η διάσταση απόψεων Γαλλίας και Γερμανίας για το μέλλον της Ελλάδας ή 

2. Να μαλακώσει η γερμανική γραμμή και να υπάρξει σχετική σύμπνοια. Πάντα όμως υπό το βάρος των γερμανικών εκλογών και τις ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει στο εσωτερικό η κ. Μέρκελ. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα κατά την συνάντηση Μέρκελ και Ολάντ την Πέμπτη, να συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη και ο κ. Γιούνκερ αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Επισήμως, λίγα θα λεχθούν αυτή την εβδομάδα καθώς η έκθεση της τρόικας δεν είναι έτοιμη. Αυτό θα πουν και οι ξένοι ηγέτες ώστε να αποφύγουν τον επικοινωνιακό σκόπελο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες όλοι γνωρίζουν, όμως, ότι αυτή η έκθεση της τρόικας θα έχει πολιτικό χρώμα και γραμμή εκ των άνωθεν ως προς το που θα κλείνει το μάτι Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ