2012-08-20 19:09:48
Φωτογραφία για Λάθος το «ξεπούλημα» της ΑΤΕ
Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση (Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ.ΔΗΜΑΡ) προχώρησε στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, σε μια ιδιωτική χωρίς να είναι γνωστές οι διαδικασίες, αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον του υγιούς κομματιού που δόθηκε.

Ίσως για πρώτη φορά από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την πτώση του τείχους του Βερολίνου να προβαίνει ένα κράτος στην πώληση ενός υγιούς κοινωφελούς ιδρύματος όπως είναι η Αγροτική Τράπεζα.

Το να είσαι αντίθετος σε μια τέτοια πώληση είναι υγεία και εθνική σύνδεση διότι: Η ΑΤΕ ιδρύθηκε με το νόμο 4332 του 1929 από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου με σκοπό και αποστολή την παραχώρηση αγροτικής πίστεως σ’ ολόκληρη τη χώρα, είτε «επί εμπραγμάτων ασφαλείας» δηλαδή ο δανειστής εξασφαλίζεται αποκτώντας δικαίωμα υποθήκης επί του ακινήτου του οφειλέτη» είτε «άνευ ταύτης».

Σκοπός της ΑΤΕ είναι η παροχή χρημάτων ή άλλων μέσων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα) για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με τον όρο της επιστροφής των δανείων, όπως έχει υπογράφει η δανειακή σύμβαση.


Η αγροτική πίστη δεν ήταν να παρέχει δάνεια σε πολιτικά κόμματα, αλλά με βάση τον ιδρυτικό της νόμο ήταν μόνο σε γεωργικές επιχειρήσεις, χαμηλότοκα, μακροπρόθεσμα δάνεια, με στόχο την γεωργική παραγωγή.

Η ΑΤΕ αποτελεί τον αιμοδότη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας της αλιείας και εν μέρει προστασίας της δασική περιουσίας.

Η γεωργία με την υπογραφή του 2003 του τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη για την γεωργική μεταρρύθμιση του ΚΓΠ που την αποδόμηση και ταυτόχρονα η χώρα έχασε το 73% των επιδοτήσεων. Ήρθε και η πώληση του βασικού βραχίονα των αγροτών που καλή την πίστη έπαιρναν δάνεια υποθηκεύοντας την περιουσία τους στο κράτος και όχι στον ιδιώτη. Η Γεωργία όπως γράφει στο Οικονομικό του ο Ξενοφών, είναι η βάση για την ανάπτυξη και την προστασία της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ είναι άκαιρη και καταχρηστική γιατί θα δημιουργήσει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, και θα χάσει τον κοινωφελή της χαρακτήρα. Ο επιχειρηματίας ιδιώτης θα στραφεί μόνο και μόνο στην αριθμητική – λογιστική των κερδών και όχι στην εξυπηρέτηση των αγροτών.

Τα υψηλά επιτόκια, θα δίνουν και θα παίρνουν με αποτέλεσμα να αυξήσουν το κόστος παραγωγής που θα είναι απαγορευτικό για τον αγροτικό κόσμο και στη συνέχεια για τον καταναλωτή. Θα αναπτυχθεί η φτώχεια και θα γυρίσουμε στην εποχή των τσιφλικάδων. Τμήμα του αγροτικού πληθυσμού θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει στις πόλεις και όσοι μείνουν θα γίνουν εργάτες στα χωράφια τους για ελάχιστα ευρώ, δουλεύοντας από το πρωί ως το βράδυ όπως στο μεσαίωνα. Η ύπαιθρος θα ερημώσει περισσότερο και η γη θα εκποιηθεί σε τιμή ευκαιρίας. ( εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε πως οι τραπεζίτες πήραν την Αιγυπτιακή γη και μια από τις αιτίες της πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν και η εγκατάλειψη της καλλιεργήσιμης γης).

Η ΑΤΕ πρέπει να μείνει στο δημόσιο και να εφαρμοστεί ο ιδρυτικός νόμος 4332, αφού πρώτα η κυβέρνηση ακυρώσει την πράξη πώλησης και προχωρήσει σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, στην αποτίμηση του κεφαλαίου, και στο έλεγχο των πιστωτών, στην στήριξη νέων καλλιεργειών που μπορούν να εξάγονται και να είναι εσωτερικά ανταγωνιστικά.

Η ΑΤΕ δεν έχει ανάγκη συγχωνεύσεως με άλλη τράπεζα. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας στηρίζει την Αγροτική τράπεζα, αρκεί ένα νοικοκυρεμένο ξεκίνημα και όχι κομματικές πολιτικές παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των ημετέρων.

Η ΑΤΕ με σοβαρή και όχι με μικροκομματικά συμφέροντα μπορεί να ασκήσει πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης σ’ όλες τις ευαίσθητες περιοχές της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία δίνοντας μια ανάσα.

Εάν δεν είναι λάθος της μεγάλης κρίσης η πώληση της Αγροτικής είναι εθνικό έγκλημα να χάνεις ένα τέτοιο βραχίονα ανάπτυξης.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ