2012-08-19 18:18:15
Φωτογραφία για Η επιμήκυνση άλλοθι του Ευ. Βενιζέλου για συμφωνία στα μέτρα ...!!!
Του Νίκου Λιονάκη 

Παραμερίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προς το παρόν τουλάχιστον, την αποστασιοποιημένη "κριτική" στάση που είχε υιοθετήσει απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά από την αρχή της κυβερνητικής συνεργασίας τους 

προκειμένου να εμφανίζεται ότι διαφοροποιείται από τις ούλτρα μνημονιακές επιλογές του οικονομικού επιτελείου.

Η τακτική αυτή, που αποσκοπούσε στην αποφυγή ταύτισης με τη "Δεξιά", παρά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα, μετασχηματίζει τώρα, μπροστά στο... εθνικό συμφέρον, σε ολόπλευρη και απόλυτη στήριξη εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό, εν όψει των επαφών που θα έχει με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ μάλιστα εκκρεμεί η οριστικοποίηση των νέων επώδυνων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει ότι θα σταθεί στο πλευρό του Αντ. Σαμαρά και θα τον στηρίξει απόλυτα για τις συναντήσεις του με Ζ.Κ
. Γιούνκερ, Ά. Μέρκελ και Φ. Ολάντ. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό στις διεθνείς επαφές του και πως πάντα ο Ευ. Βενιζέλος ακολουθεί τη γραμμή ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η χώρα πρέπει να εκφράζονται διεθνώς με "μία εθνική θέση". Οι ίδιοι μετέφεραν θετικό κλίμα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο αρχηγοί την Πέμπτη.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Ευ. Βενιζέλος τηλεφώνησε στον Αντ. Σαμαρά εν όψει των διεθνών επαφών του θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού -ο οποίος τον ευχαρίστησε- για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των συναντήσεών του σε Αθήνα, Βερολίνο, Παρίσι και προσφερόμενος να αξιοποιήσει τις επαφές του στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στις τάξεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στην ίδια συνομιλία τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον Αντ. Σαμαρά ότι θα ήταν "χρήσιμο" να προηγηθεί των επαφών του μια σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ώστε να γίνει συζήτηση των εξελίξεων σε βάθος, καθώς επίσης και των πρόσφατων διεθνών δημοσιευμάτων, που, όπως εκτίμησε ο Ευ. Βενιζέλος, "αναπαράγουν ένα αρνητικό στερεότυπο για τη χώρα" και "υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και το ελληνικό πρόγραμμα".

Σε αυτή τους την επικοινωνία ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη διάθεσή του να μην πραγματοποιηθεί τελικά σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση η μεταστροφή της στάσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκαλεί εντύπωση, δεδομένης της έως τώρα επιλογής του να διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά σε αυτή την περίπτωση. Άλλωστε ο ίδιος θα ήταν ο τελευταίος που θα επιθυμούσε να διαταράξει την "εθνική προσπάθεια", όταν μάλιστα επίκεινται οι "κρίσιμες" συναντήσεις με τους πρωταγωνιστές της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, το "κλειδί" βρίσκεται στο αίτημα που πρόκειται να θέσει ο Αντ. Σαμαράς για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει εξαρχής "σημαία" του το ζήτημα της παράτασης με το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση το πρόγραμμα "δεν βγαίνει" και θα επιφέρει κι άλλα μέτρα τον επόμενο χρόνο. Συνεπώς βλέπει σε αυτή τη "διαπραγμάτευση" με την Ά. Μέρκελ την προοπτική να δικαιωθεί προσωπικά, αλλά και να δικαιολογήσει "εκ του αποτελέσματος" τη συμμετοχή του κόμματός του σε μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Εκτιμάται ως βέβαιο ότι, παρά τα όποια αποτελέσματα από αυτές τις πρώτες επαφές του Αντ. Σαμαρά με τους εταίρους, που πάντως δεν θα κρίνουν τώρα τις αποφάσεις για την επιμήκυνση, ο Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την ανακίνηση του θέματος υπενθυμίζοντας ότι εκείνος επέμενε πως η κυβέρνηση πρέπει να θέσει το θέμα άμεσα, ακόμα και όταν επικρατούσε η γραμμή Στουρνάρα για διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής "βήμα-βήμα".

Έτσι θα μπορέσει να επικαλεστεί το θεμελιώδες για εκείνον διακύβευμα της επιμήκυνσης προκειμένου να... οπισθοχωρήσει, εάν χρειαστεί, σε κάποια από τα μέτρα που θα του παρουσιαστούν.

Μάλιστα, ο Ευ. Βενιζέλος, που υπολογίζει τις κινήσεις του σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τον τρόπο που κινείται η ΔΗΜ.ΑΡ. μέσα στην κυβέρνηση και με την οποία διατηρεί μια σχέση φιλικού ανταγωνισμού για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, σπεύδει να δηλώσει στήριξη στον Αντ. Σαμαρά ακόμα και ενώ ο Φ. Κουβέλης δεν έχει αφήσει να διαρρεύσουν οι προθέσεις του.

Ενδεχομένως ο Ευ. Βενιζέλος να προσβλέπει με αυτόν τον τρόπο σε κάποιου είδους αναγνώρισης της "κριτικής" του στάσης απέναντι στον Αντ. Σαμαρά, έναντι του Φ. Κουβέλη, από το κοινό της "υπεύθυνης Κεντροαριστεράς", στο οποίο θέλει να απευθύνεται. Δηλαδή ότι δεν διστάζει να διαφοροποιηθεί, αλλά, όταν η κυβέρνηση κινείται στη "σωστή" κατεύθυνση (δηλαδή σε κάτι που ίδιος προτείνει), τη στηρίζει.

Όλο το παραπάνω σκεπτικό απευθύνεται και στο εσωτερικό της παράταξης και στο εγχείρημα για την ανασύσταση του κόμματος, στο οποίο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δώσει ώθηση.

Πηγές της Ιπποκράτους έλεγαν ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει "έντονη" κομματική δραστηριότητα τόσο αναφορικά με το κοινοβουλευτικό έργο, που θα περιλαμβάνει επισκέψεις των τομεαρχών σε υπουργεία και εξειδίκευση θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό, όσο και σε καθαρά κομματικό, όπως είναι η προετοιμασία για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη αλλά και για την παρουσία του Ευ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ, που "θα έχει τη μορφή παρέμβασης και για το νέο παραγωγικό μοντέλο και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης".

Πηγή / Η ΑΥΓΗ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
SIEMENS στη Βουλή
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
SIEMENS στη Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ