2012-08-19 15:41:03
Φωτογραφία για Σημαντικός ο ρόλος των κυπριακών αγροτικών προϊόντων στη γεωργία
Το Υπουργείο Γεωργίας αναγνωρίζει τη σημασία που έχει ο τομέας των κυπριακών αγροτικών προϊόντων στην γεωργία και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, και για το λόγο αυτό δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον στηρίξει αλλά και να τον ενδυναμώσει, δήλωσε ο Υπουργός Σοφοκλής Αλετράρης μιλώντας απόψε στην ετήσια χοροεσπερίδα Ροδακίνου, στον Κάτω Μύλο, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποδήμων Κάτω Μύλου.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι λόγω της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου, τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα δέχονται σημαντικές πιέσεις στη διάθεσή τους από ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή και σε τρίτες χώρες, ενώ παράλληλα και η συνεχής άνοδος των τιμών των καυσίμων αλλά και των υπόλοιπων γεωργικών χρειωδών, όπως είναι τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και το νερό, έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και την περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων.


Ο κ. Αλετράρης είπε ότι το Υπουργείο, με τα διάφορα μέτρα και καθεστώτα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 ή της Κοινής Οργάνωσης των Γεωργικών Αγορών, δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να επωφεληθούν, είτε με τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων , είτε με τη δημιουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, έτσι ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί.

Επιπρόσθετα, είπε, μέσα από τον Άξονα 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δίνεται η δυνατότητα παροχής σημαντικής επιδότησης για ένταξη της καλλιέργειας της ροδακινιάς στο Βιολογικό Σύστημα Παραγωγής. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Υπουργό, προωθείται στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο για δημιουργία μητρώου όπου θα καταγράφονται όλοι οι γεωργοί που ασκούν επαγγελματικά γεωργική δραστηριότητα.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για αναδιάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Αλετράρης είπε ότι προσπάθεια της Κυπριακής Προεδρίας είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις κατά το τρέχον εξάμηνο, δεδομένου ότι θα επιτευχθεί έγκαιρα και εκ των προτέρων συμφωνία επί των δημοσιονομικών προοπτικών για το 2014-2020, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ροδακινιάς στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στα 450 εκτάρια και η αξία παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας παραγωγής των νεκταρινιών, ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ