2012-08-18 13:00:16
Φωτογραφία για Έλεος! Πατώσαμε στο Λονδίνο το 2012, φταίει η Γιάννα του 2004
Ρεπορτάζ: Γ. Παπαδημητρόπουλος

Η πενιχρη παρουσια των αθλητων μας στον Λονδινο, η εγκαταλειψη των ολυμπιακων εγκαταστασεων στην Αθηνα για καποιους χρεωνονται στη... Γιαννα Αγγελοπουλου, αν και απο το 2004 δεν συμμετεχει σε οποιαδηποτε σχετικη δραστηριοτητα - εξι καυτες αληθειες για τα ολυμπιακα εργα, τις υπερτιμολογησεις, τα σκανδαλα, που ομως ορισμενα εντυπα ξεχνουν.

Από τα 16 μετάλλια στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, φτάσαμε στα δύο του Λονδίνου το 2012 αφού οι αθλητές στην ουσία προετοιμάστηκαν μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, η οποία παράλληλα άφησε τα περισσότερα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας να καταρρεύσουν.

Η ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν αρνητικότατη σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή μεταλλίων και τελικά κάποιοι ψάχνοντας να βρουν την αιτία κατέληξαν στη Γιάννα!

Επί έναν χρόνο πριν από τους αγώνες το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να ασχολούνται αποκλειστικά με τα στημένα τα οποία προσέφεραν δημοσιότητα. Η προετοιμασία των αθλητών πέρασε σε δεύτερη μοίρα και τώρα ορισμένοι αναζητούν τα αίτια της αποτυχίας στο Λονδίνο στο 2004 και στη Γιάννα Αγγελοπούλου!


Υπήρξε πληθώρα δημοσιευμάτων με κυριότερο εκείνο της «Real News». Στον χορό μπήκε τόσο η «Αξία» όσο και το «ΒHmagazino». Ποιο όμως είναι το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των δημοσιευμάτων; Κανένας δεν μπήκε στην ουσία των πραγμάτων για το τι έγινε από το 1996 μέχρι το 2000, οπότε και ανέλαβε η Γιάννα το «2004» και από εκεί μέχρι την ολοκλήρωση των Αγώνων!

Συγκεκριμένα, «ξέχασαν» να αναφέρουν κάποιες αλήθειες γιατί μετά από 16 ολόκληρα χρόνια είναι φυσικό η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών να μη θυμάται τι έγινε. Και αυτό για δικούς τους λόγους το χρησιμοποιούν. Για να μιλάνε για γούνες και κότερα. Σαν να τα πλήρωσαν εκείνοι ή ο ελληνικός λαός; «Ξεχνώντας» πως για το οικονομικό μέγεθος του Θόδωρου Αγγελόπουλου αυτά ήταν και είναι «παρανυχίδες».

Ας μιλήσουμε όμως για την ταμπακιέρα, τις αλήθειες δηλαδή που ξέχασαν να μνημονεύσουν οι όψιμοι επικριτές της Γ. Αγγελοπούλου.

Αλήθεια 1: Το 1996 πήραμε του Ολυμπιακούς Αγώνες. Χαράχτηκε η γραμμή, αποφασίστηκε σε συνεργασία με τη ΔΟΕ πού θα γίνουν τα έργα, τι μορφή θα έχουν, και τα αρμόδια υπουργεία ανέλαβαν όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Μέχρι το 2000 τη θέση του αρχηγού στον «Αθήνα 2004» είχε ο κ. Μπακούρης, σημερινός πρόεδρος για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Ερώτημα: είχε καμία συμμετοχή αυτό το διάστημα η Γιάννα στο θέμα του 2004; Απάντηση: Φυσικά όχι.

Αλήθεια 2: Όταν είδαν ότι κινδυνεύουμε να μην κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, φώναξαν τη Γιάννα να αναλάβει. Τα έργα ήταν σε εξέλιξη, οι διαγωνιστικές διαδικασίες είχαν προχωρήσει. Ερώτημα: Συμμετείχε η Γιάννα στις διαγωνιστικές διαδικασίες;

Απάντηση: Όχι. Κατά συνέπεια για το αν υπήρχαν υπερβάσεις στα έργα, αν τα έργα ήταν ακατάλληλα προς αξιοποίηση μετά το τέλος των αγώνων, αν δεν έπρεπε να γίνουν στις συγκεκριμένες περιοχές όπως η Νίκαια και το Περιστέρι, είχε κάποια ευθύνη ή συμμετοχή η Γιάννα; Όχι.

Αλήθεια 3: Ερώτημα: Εκτός από τα κονδύλια της ΔΟΕ και των χορηγών διαχειρίστηκε η Γιάννα έστω και ένα ευρώ του ελληνικού δημοσίου; Απάντηση: Όχι!

Για τα κονδύλια που διαχειρίστηκε υπήρχε ή όχι ειδική επιτροπή από τη ΔΟΕ που τα ήλεγχε;

Αλήθεια 4: Μετά το 2004 έκλεισε ο προϋπολογισμός με νόμο του Αλογοσκούφη. Δεν θυμόμαστε τότε κανένας γραφιάς της εποχής εκείνης να επεσήμανε κάτι μεμπτό εις βάρος της διαχείρισης των κονδυλίων του 2004. Αντίθετα, υπήρχαν πολλές αιτιάσεις για κατασκευές και μίζες στα έργα που εκτέλεσαν τα υπουργεία. Όπως το C4I, τα ραντεβού του κ. Χρισοτφοράκου με καμιά 30αριά μεγαλοστελέχη και όλα αυτά για τα οποία ακόμα και σήμερα διατυπώνονται κατηγορίες και ερευνώνται.

Αλήθεια 5: Μετά το 2004 και μέχρι σήμερα είχε κάποιο ρόλο η Γιάννα, είχε καμία αρμοδιότητα, ευθύνη, συμμετοχή στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών; Αν αυτά ερήμωσαν, δεν αξιοποιήθηκαν, μήπως οι ευθύνες βαραίνουν όσους ανέλαβαν τη διαχείρισή τους όλα αυτά τα χρόνια;

Αλήθεια 6: Ο απολογισμός του Λονδίνου είναι 2 μετάλλια. Μήπως έχει ευθύνη και σε αυτό η Γιάννα Αγγελοπούλου; Την ώρα που έπρεπε να ρίξουν το βάρος στην προετοιμασία των αθλητών οι Γερουλάνος και Μπιτσαξής έδιναν συνεντεύξεις για τον Μπέο και τον Ψωμιάδη.

Αυτές είναι οι αλήθειες και φυσικό είναι να μην αρέσουν σε όσους για τους δικούς τους λόγους έχουν βάλει στο στόχαστρο την πρώην πρόεδρο του «2004». Και παρά τις με ειρωνική διάθεση απαντήσεις της στα θέματα που εφευρίσκουν κάθε λίγο, εκείνοι συνεχίζουν ακάθεκτοι. Εμπλέκοντας μάλιστα ακόμα και τα παιδιά της, όπως προεκλογικά τον γιο της αφήνοντας υπόνοιες για στήριξη της οικογένειας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με λογικές και συμπεράσματα κάποιων εντύπων είναι σίγουρο πως σε λίγο δαιμόνιοι ρεπόρτερς θα ανακαλύψουν πως πίσω από την οικονομική κρίση, την πτώση Καντάφι και Μουμπάρακ, την εμπλοκή στη Συρία, κρύβεται, ποιος άλλος, η Γιάννα Αγγελοπούλου. Στον κατάλογο θα πρόσθεταν και την πτώση του Σαντάμ αλλά επειδή έγινε προ του 2004 δεν τους βγαίνει Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο δεν μπορεί φυσικά να απαντηθεί, είναι τι έγινε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας από τις κυβερνήσεις για τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Πώς εκμεταλλεύτηκε δηλαδή η πολιτεία τις εγκαταστάσεις προς όφελός της, προκειμένου να βγάλει κάποια από τα... σπασμένα.

Περί μεταλλίων... 

Η Ελλάδα μάλιστα σε εκείνους τους Αγώνες κατέκτησε 16 συνολικά μετάλλια και όρθωσε το ανάστημά της απέναντι σε υπερδυνάμεις του κλασικού αθλητισμού. Τότε βέβαια η πολιτεία είχε μεριμνήσει να στηρίξει τους αθλητές, ηθικά και υλικά, ενώ πριν από την Ολυμπιάδα του Λονδίνου υπήρχαν ακόμα και φόβοι ότι τελικά η ελληνική αποστολή δεν θα μπορούσε να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που τελικά επετεύχθη, όχι με την πενιχρή επιχορήγηση των 10.000 ευρώ του Παναγιώτη Μπιτσαξή, ο οποίος ήταν πολύ απασχολημένος με άλλα πράγματα για να στηρίξει τους Έλληνες αθλητές.

Με «ψυχρά» μαθηματικά, η παρουσία της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας στο Λονδίνο ήταν η λιγότερο αποδοτική από το 1988, όταν είχε κατακτήσει μόνο ένα χάλκινο μετάλλιο, στην πάλη με τον Μπάμπη Χολίδη. Η πρόβλεψη πριν από την αναχώρηση για το Λονδίνο έκανε λόγο για 6 μετάλλια. Τελικά η Ελλάδα αρκέστηκε σε δύο, κι αυτά χάλκινα, όμως το μόνο που δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς στους αθλητές είναι ότι δεν το πάλεψαν. Σε μία από τις χειρότερες συγκυρίες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, οι 103 εκπρόσωποι της γαλανόλευκης έκαναν προετοιμασία με τα… ψέματα και πήγαν για ό,τι βγει.

Ο Ηλίας Ηλιάδης και οι κοπέλες του διπλού σκιφ, Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζόγλου, κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο και να σώσουν την παρτίδα. Οι κωπηλάτριες θα μπορούσαν να έχουν πάρει και το ασημένιο, που κυριολεκτικά έχασαν για μία κουπιά, ενώ η… εθνική εκδίκηση για την περίπτωση του Ηλιάδη πάρθηκε καθώς λόγω του συστήματος στο τζούντο ο Ρώσος Ντενίσοφ, που τον απέκλεισε, έφυγε με άδεια χέρια.

Τα Ολυμπιακά Ακίνητα και εκείνοι που τα αφήνουν να σαπίζουν 

Ας δούμε τι έχει συμβεί με τις κυριότερες εγκαταστάσεις για να αντιληφθείτε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα:

• Άγιος Κοσμάς: Είναι ίσως η πιο «προβληματική» από τις περιπτώσεις μίσθωσης Ολυμπιακών Ακινήτων, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω των επενδυτικών σχεδίων της κυβέρνησης για το Ελληνικό. Η σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας για την ανάπτυξη μεγάλης επένδυσης υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2006 και έκτοτε... δεν έγινε τίποτα. Ο ιδιώτης έχει αποταθεί στη διαδικασία διαιτησίας, ζητώντας όμως διαδοχικές αναβολές, με αποτέλεσμα να μην έχει καταθέσει επισήμως τις απαιτήσεις του από το Δημόσιο. Ο ιδιώτης έχει καταβάλει έως σήμερα 33 εκατ. ευρώ, έδωσε ακόμα 16 εκατ. ευρώ σε επιταγές και χρωστάει επιπλέον 17 εκατομμύρια. Το Δημόσιο δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, επειδή έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαιτησίας.

• Κανόε Καγιάκ Σλάλομ: Η αδειοδότηση της εγκατάστασης για τη μετατροπή της σε υδρο-πάρκο (waterpark) δείχνει πλέον να έχει «ξεκολλήσει». Ωστόσο, ο ιδιώτης έχει προσφύγει στη διαδικασία διαιτησίας, ζητώντας να μην καταβάλει τα χρωστούμενα ενοίκια (έχει καταβάλει 4,6 εκατ., χρωστάει 10 εκατ. ευρώ) και να του αφαιρεθούν από μελλοντικά ενοίκια ακόμα 10 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της υπαιτιότητας της πολιτείας στην καθυστέρηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

• Γαλάτσι: Η σύμβαση για τη μετατροπή του χώρου σε εμπορικό κέντρο έχει «κολλήσει», λόγω καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης. «Κάτι πρέπει να γίνει. Ή να λυθεί η σύμβαση ή να τροποποιηθεί για να προχωρήσει», λέει ο κ. Παναγιώτου. Ο ιδιώτης έχει καταβάλει ήδη 10,3 εκατ. ευρώ και χρωστάει 8 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι λήγουν οι εγγυητικές επιστολές του.

• Μπιτς Βόλεϊ: Η σύμβαση για τη μετατροπή του γηπέδου σε αθλητικό-εμπορικό χώρο έχει «κολλήσει» στις αδειοδοτήσεις. Ο μισθωτής έκανε αγωγή στα Ολυμπιακά Ακίνητα, διεκδικώντας διαφυγόντα έσοδα. Στο μεταξύ έχει καταβάλει 340.000 ευρώ και χρωστάει 3 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο λήγει η εγγυητική επιστολή του.

• Τάε Κβον Ντο: Ο παλαιός διαγωνισμός για τη μετατροπή του σε διεθνές συνεδριακό κέντρο ακυρώθηκε. Ο νέος διαγωνισμός παρατάθηκε έως τις 14 Απριλίου.

• Γήπεδα Πάτρας και Ηρακλείου: Τα γήπεδα έχουν παραχωρηθεί στους δήμους. Μέσα στις προσεχείς ημέρες τα Ολυμπιακά Ακίνητα θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν και τη συντήρησή τους.

• Γήπεδο Μπάντμιντον στο Γουδή: Μαύρα σύννεφα δείχνουν να καλύπτουν τη σχέση των Ολυμπιακών Ακινήτων με την εταιρεία που έχει μετατρέψει το γήπεδο του Μπάντμιντον στο Γουδή σε χώρο εκδηλώσεων. Η περίπτωση του Μπάντμιντον, όμως, είναι ειδική, καθώς το νέο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία του Υμηττού (που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ και οδεύει προς υπογραφή) προβλέπει ότι σε περίπτωση διακοπής ή λήξης της παρούσας σύμβασης, το Μπάντμιντον θα κατεδαφιστεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Ακινήτων, η εταιρεία που έχει μισθώσει το Μπάντμιντον έχει σταματήσει να καταβάλλει ενοίκια εδώ και 1,5 χρόνο. Επιπλέον χρωστάει 390.000 από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ανεβάζοντας το συνολικό της χρέος προς το Δημόσιο σε 1,7 εκατ. ευρώ. «Ζητήσαμε από τον μισθωτή να προσκομίσει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τις προβλέψεις του για την κατάστασή της στο μέλλον, ώστε να συζητήσουμε αν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε σε κάποια ρύθμιση. Όμως δεν είχαμε ανταπόκριση». Η εταιρεία διαμαρτύρεται, καθώς δεν της έχει επιτραπεί η χρήση των εξωτερικών χώρων, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση. «Υπάρχει απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή, ενόψει της θέσπισης του νέου προεδρικού διατάγματος», λέει ο κ. Παναγιώτου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το μόνο από τα πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα που αποδίδει έσοδα στο Δημόσιο είναι το εμπορικό κέντρο Golden Hall...
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ