2012-08-18 12:22:04
Φωτογραφία για Ελευθερος - πολιορκημένος ο Ασάνζ
Μακρά προδιαγράφεται η παραμονή του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, το «σπίτι» του ιδρυτή του WikiLeaks τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς δεν διαφαίνεται σύντομα στον ορίζοντα η άρση του διπλωματικού αδιεξόδου παρά τις δηλώσεις της Βρετανίας ότι επιθυμεί  «φιλική λύση» στη διαμάχη που ξέσπασε με τον Ισημερινό μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Το WikiLeaks έχει προαναγγείλει δημόσια δήλωση του Ασάνζ έξω από το κτίριο της πρεσβείας την Κυριακή, αλλά για κάτι τέτοιο θα πρέπει να ρισκάρει τη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία...

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Μακρά προδιαγράφεται η παραμονή του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, το «σπίτι» του ιδρυτή του WikiLeaks τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς δεν διαφαίνεται σύντομα στον ορίζοντα η άρση του διπλωματικού αδιεξόδου παρά τις δηλώσεις της Βρετανίας ότι επιθυμεί «φιλική λύση» στη διαμάχη που ξέσπασε με τον Ισημερινό μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.


Το WikiLeaks έχει προαναγγείλει δημόσια δήλωση του Ασάνζ έξω από την πρεσβεία την Κυριακή, αλλά για κάτι τέτοιο θα πρέπει να ρισκάρει τη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία που διατηρεί ισχυρή παρουσία έξω από το κτίριο της διπλωματικής αποστολής. Είναι πιθανόν ο Τζούλιαν Ασάνζ να κάνει δήλωση από παράθυρο εντός της πρεσβείας ή να εμφανιστεί μέσω οθόνης.

Η Βρετανία δήλωσε την Παρασκευή διά του εκπροσώπου του Φόρεϊν Όφις ότι «επιθυμεί φιλική λύση» στη διένεξη που έχει ανακύψει με τον Ισημερινό. Η σχετική δήλωση ήλθε αφότου η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών με το μήνυμα ότι αμφότερες οι πλευρές πρέπει να ρίξουν τους τόνους.

Το Φόρεϊν Όφις επισήμως δεν σχολίασε τις πληροφορίες που προήλθαν από τον Ισημερινό, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει «ζωντανό σχολιασμό» των επαφών με τον κράτος της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επισήμανε πως η Βρετανία «ελπίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί φιλική λύση».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Ισημερινό δήλωσε συγκεκριμένα ότι έλαβαν τηλεφώνημα από το Φόρεϊν Όφις με μήνυμα που πιστεύεται ότι προέρχεται από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks θα μπορούσε «να παραμείνει επ' αόριστον» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς οι βρετανικές Αρχές αρνούνται να του επιτρέψουν να ταξιδέψει στο Κίτο.

«Το πρόβλημα είναι ότι το Λονδίνο δεν θα του χορηγήσει ασφαλή έξοδο. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Ασάνζ μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον στην πρεσβεία μας» ανέφερε.

Ο Κορέα υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με όσα λέει ή κάνει ο Ασάνζ, σημείωσε όμως πως το άσυλο δόθηκε διότι η Σουηδία δεν προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον Ραφαέλ Κορέα, το ευρωπαϊκό Δίκαιο «είναι λίγο διαφορετικό» από το λατινοαμερικάνικό Δίκαιο, βάσει του οποίου όταν μια χώρα χορηγεί άσυλο σε ένα άτομο, «η χώρα όπου βρίσκεται η πρεσβεία [η οποία στεγάζει το άτομο αυτό] πρέπει υποχρεωτικά να του χορηγήσει μια ασφαλή έξοδο».

«Στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, και βέβαια όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο» επισήμανε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Η έγκριση του αιτήματος από τον Ισημερινό ήλθε μία ημέρα αφότου η Βρετανία απείλησε με έφοδο στο κτίριο της πρεσβείας για τη σύλληψη και την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε βάρος δύο γυναικών τον Αύγουστο του 2010. Αυτό που πραγματικά φοβάται όμως ο Ασάνζ είναι ότι τελικά θα καταλήξει στις ΗΠΑ για τις οποίες αποτελεί «κόκκινο πανί», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το 2010.

Η απειλή εφόδου στην πρεσβεία ήταν μία προειδοποίηση με στόχο να υπενθυμίσει στον Ισημερινό ότι βρετανική υπομονή έχει όρια. Ωστόσο, η απειλή φαίνεται πως τελικά γύρισε μπούμερανγκ, προσελκύοντας υποστηρικτές του Ασάνζ και πυροδοτώντας οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους του Ισημερινού και άλλων κρατών.

Ειδικοί και πρώην διπλωμάτες αναφέρουν ότι ο Φόρεϊν Όφις (που απείλησε τον Ισημερινό με την ενεργοποίηση ενός ελάχιστα γνωστού νόμου που θα επέτρεπε στο Λονδίνο να παραμερίσει τα συνήθη διπλωματικά πρωτόκολλα) τα «θαλάσσωσε» εκτοξεύοντας μία απειλή που δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει.

«Ήταν ένα μεγάλο λάθος» δήλωσε ο Βρετανός πρώην πρεσβευτής Όλιβερ Μάιλς, επισημαίνοντας ότι «βάζει τη βρετανική κυβέρνηση σε μία θέση να ζητά κάτι παράνομο».

Η Βρετανία επικαλέστηκε συγκεκριμένα ένα νόμο του 1987 που της επιτρέπει να εισέρχεται στους χώρους πρεσβείας, αίροντας το διπλωματικό της καθεστώς, αλλά ο νόμος αυτός δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να αφήσει τον Ασάνζ να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική.

Στην υπόθεση παρενέβη και η Μόσχα την Παρασκευή, θέτοντας το ερώτημα εάν το Λονδίνο σέβεται ή όχι τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας, καθώς η τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει αβέβαιη παρά το πολιτικό άσυλο που ανακοίνωσε ότι του χορηγεί η κυβέρνηση του Ισημερινού.

«Αυτό που συμβαίνει μας κάνει να διερωτηθούμε για τον σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, ιδίως για το άρθρο 22 σχετικά με τη ασυλία στους χώρους των διπλωματικών εκπροσωπήσεων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ρωσική διπλωματία επισήμανε ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει άσυλο σε «δεκάδες ύποπτους για σοβαρά εγκλήματα», μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Ρώσοι. Η Μόσχα επικρίνει το Λονδίνο για το πολιτικό άσυλο που χορήγησε σε πολλούς Ρώσους, ανάμεσά τους και ο εξόριστος δισεκατομμυριούχος και αντίπαλος του Κρεμλίνου Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Πηγή:in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ