2012-08-18 09:42:15
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 11,6 ΔΙΣ
Ο Γιάννης Στουρνάρας και ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν το Σαββατοκύριακο τις συσκέψεις τους με βασικό μενού το πακέτο των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το περίγραμμα των οποίων έχει κλείσει.

Μάλιστα, ο υπουργός φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες: "τα έχουμε τα μέτρα, τα 11,6 δις, ήταν πολύ δύσκολη η άσκηση, μας έβγαλε την ψυχή". Ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους αρχηγούς τα μέτρα αυτά, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, για να τα εγκρίνουν.

Και μπορεί τα 11,6 δις ευρώ και ίσως και δύο έως τρία δις επιπλέον για εναλλακτικά σενάρια να έχουν βρεθεί, αλλά το θέμα είναι κατά πόσον η τρόικα θα δεχθεί και θα δώσει την έγκρισή της σε αυτό το πακέτο.

Αρκετά από αυτά αφορούν μέτρα, όχι άμεσης απόδοσης, αλλά μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών. Εκεί είναι που η τρόικα βγάζει κόκκινη κάρτα, γυρνώντας ήδη πίσω την πρόβλεψη από τη φοροδιαφυγή για τρία δις έως το 2015.


Το πακέτο των μέτρων θα περάσει από την τρόικα, έχοντας σίγουρα περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, στην υγεία, την παιδεία και αλλού. Το θέμα είναι αυτές οι περικοπές να είναι ισοβαρείς και να μην πλήξουν βαθειά χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Πάντως λίγο πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την ευρωπαϊκή του περιοδεία, ξεκίνησε και πάλι συζήτηση για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι δεν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 22 του μηνός.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση, συνομίλησαν με τον κ. Σαμαρά και συμφώνησαν ότι δεν θα γίνει κοινή σύσκεψη των τριών, πριν συναντήσει ο πρωθυπουργός τον κ. Γιούνκερ. Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνομιλήσουν πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τα κρίσιμα ραντεβού του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.

Κύριο μέλημα στην κυβέρνηση είναι να σταλεί στους δανειστές ένα σαφές δείγμα γραφής όσον αφορά τη βούληση εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και περικοπών, ούτως ώστε να τύχει καλύτερης μεταχείρισης το αίτημα περί χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής τόσο στις επαφές του Αντώνη Σαμαρά όσο και, αν αυτό καταστεί δυνατό, στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Μέσα σε αυτό το φόντο, η εγχώρια πολιτική σκηνή πήρε "φωτιά", με αφορμή δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι κατ' ανάγκη καταστροφική. Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η επιμήκυνση, αν γίνει, σημαίνει για τον λαό εφαρμογή όλων των μνημονίων και επιβολή νέων. Η νέα χρεοκοπία, για την οποία κυβέρνηση- ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν σχετικά με το ποιος τη θέλει και ποιος όχι, είναι δρομολογημένη», αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αυτό και οι δύο το κρύβουν, όπως και ότι ο λαός θα πληρώσει και πάλι τις συνέπειες. Αυτό τον στόχο, άλλωστε, έχουν τα μνημόνια της ΕΕ και όχι, όπως ψευδώς λένε τα κόμματα του συστήματος, να ματαιώσουν τη χρεοκοπία».
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ