2012-08-16 15:15:04
Φωτογραφία για Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν..!
Η Πλύτρα διεκδικεί την δική της θέση στην ιστορία, πλάι στο Γεφύρι της Άρτας. Ένα πέτρινο σπίτι, σήμα κατατεθέν της περιοχής μας απασχολεί.

Μπορεί στην περίπτωση της Πλύτρας να μην έχουμε 45 μάστορες κι 60 μαθητάδες αλλά έχουμε 45 κληρονόμους και διεκδικητές.

Η ιστορία του συγκεκριμένου σπιτιού ξεκινά το 1800 αφού οι αφηγήσεις το θέλουν ως σπίτι από το οποίο πέρασε και διέμεινε ακόμα και ο Κολοκοτρώνης προετοιμάζοντας την επανάσταση. Οι διηγήσεις γίνονται θρύλοι, που θέλουν ακόμα και τους πειρατές να το καταλαμβάνουν ενώ ήταν σημείο που επέλεξαν και οι Γερμανοί στην Κατοχή για να ελέγχουν τη θαλάσσια περιοχή.

Όμως τα χρόνια περνούν και από γενιά σε γενιά το σπίτι αυτό περνά σε πολλά χέρια. Πολλοί κληρονόμοι βρίσκονται στο εξωτερικό και αρκετοί από αυτούς αποφασίζουν να πουλήσουν το μερίδιό τους σε αγοραστή από την Πλύτρα. Ενώ αυτές οι διαδικασίες τραβούν μέσα στο χρόνο το σπίτι αντιστέκται στον καιρό και στη θάλασσα.


Ο Δήμος φαίνεται ότι δεν μπορεί να το διεκδικήσει έτσι ώστε να το διατηρήσει και να το διασώσει. Άλλωστε ο ενας εκ των ιδιοκτητών φέτος ήταν παρών και επιχειρούσε εργασίες (αγνώστου αποτελέσματος) σχεδόν κάθε μέρα.

Ξαφνικά, γύρω στα τέλη Ιουλίου, οι άνθρωποι της Πλύτρας ξημερώνονται βλέποντας ότι μεγάλο μέρος του σπιτιού έχει καταρρεύσει… Πλησιάζοντας διαπιστώνουν ότι πράγματι έχει πέσει το δυτικό μέρος δημιουργώντας ποικίλα συναισθήματα Ο έχων μερίδιο ιδιοκτήτης μέσα στη θάλασσα αναζητά πέτρες και αγκωνάρια του σπιτιού ενώ επισημαίνει με κορδέλα τον κίνδυνο κατάρρευσης. Κι ενώ όλοι περιμένουν ότι το σπίτι της Πλύτρας θα εξαφανιστεί με τον χρόνο ξημερώνονται μια άλλη μέρα του Αυγούστου και βλέπουν μαστόρους (άνευ μαθητών) να ξανασηκώνουν τη δυτική πλευρά. Πληροφορίες θέλουν το συνεργείο, που έδρασε ταχύτατα, να χτίζει κατ’ εντολήν του Δήμου Μονεμβάσιας, που, ανταποκρινόμενος προφανώς, στο κοινό αίσθημα, θέλει το σπίτι να μείνει όρθιο σε πείσμα των αιώνων και της θάλασσας. Ο μεριδιούχος ιδιοκτήτης θα είναι έκπληκτος από την παρέμβαση του Δήμου…

Κανείς δεν γνωρίζει αν το Καλοκαίρι του 2013 το σπίτι θα βρίσκεται στη θέση του. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες είναι οι βλέψεις των ιδιοκτητών ή του Δήμου. Βέβαιον είναι ότι πρόκειται για διατηρητέο κτίριο στο όριο γης και θάλασσας.

Ακόμα πιο βέβαιο είναι ότι έχει ταυτιστεί με την Πλύτρα στη μνήμη και στις φωτογραφίες χιλιάδων παραθεριστών κι επισκεπτών…

Το αν θα γίνει σελίδα της ιστορίας εξαρτάται από το πείσμα του ιδιοκτήτη, του Δήμου και της θάλασσας!

notospress.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ