2012-08-16 13:25:37
Φωτογραφία για Το τελευταίο κέντρο του Ναζισμού
Γράφει ο Χρήστος Η.Χαλαζιάς

Και περιλαμβάνονται ανάμεσα σε δυο κόσμους,

τον έναν νεκρό, τον άλλο ανήμπορο να γεννηθεί.

Μάθιου Αρνολντ «Η μεγάλη Σαρτρεζ»

Η «Διεθνής» των νεοναζιστών κάθε τόσο κάνει και από μια «επίδειξη» όχι ακριβώς δύναμης, αλλά «παρουσίασης» στο σύγχρονο κόσμο. Πολλές φορές αναρωτιέται κανένας ποιοί είναι οι ουσιαστικοί «ηγέτες», οι εμπνευστές και καθοδηγητές των ομάδων που λυμαίνονται τις ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργούν πολύ συχνά καταστάσεις αναταραχής ιδιαίτερα στη Γερμανία, το λίκνο του ναζισμού. Οι ηγέτες και τα στελέχη των γνωστών ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται ότι βρίσκονται πίσω από τις οργανώσεις των νεοναζιστών, παρόλο που έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για κάτι τέτοιο. Πολύ λόγος γίνεται κατά καιρούς εδώ και δεκαετίες ακόμη για τους «καθοδηγητές» και ουσιαστικούς «ηγέτες» του μεταπολεμικού ναζισμού- ο οποίος στην πραγματικότητα ποτέ δεν έπαψε να ρίχνει τους νέους «σπόρους» του στις ανθρώπινες κοινωνίες- είναι παλαιοί χιτλερικοί αξιωματούχοι, εγκληματίες πολέμου οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν και να εγκατασταθούν με διαφορετικά ονόματα σε διάφορες μακρινές χώρες και κυρίως στις περιοχές της νότιας Αμερικής, όπου όχι μόνο ήταν δύσκολο να ανακαλυφθούν αλλά και σε τέτοια περίπτωση δεν ήταν εύκολη η δίωξη τους.

Η χώρα στην οποία κατά γενική διαπίστωση έχουν καταφύγει από την αρχή ή συνέρρευσαν αργότερα οι ναζί εγκληματίες πολέμου, είναι η Αργεντινή
. Πόσοι από αυτούς τους Γερμανούς παλιούς αξιωματούχους ή στελέχη του χιτλερισμού έγιναν μεταπολεμικώς εμπνευστές και καθοδηγητές του ναζιστικού κινήματος; Δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο κανένας τελικώς δεν πιστεύει ότι όλοι αυτοί έμειναν έξω από την επιχειρούμενη επί δεκαετίες «αναβίωση» των ιδεολογικών «οραμάτων» του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού. Για τους ναζί της Αργεντινής όμως και τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει για ορισμένες από αυτούς δεν είναι ίσως πολλά πράγματα γνωστά στον πολύ κόσμο. «Ο Μένεμ πρόδωσε τον Περόν», αυτή η δήλωση όταν έγινε εδώ και μερικά χρόνια (1992) όταν ο πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ άνοιξε τα αρχεία της χώρας του, που σχετίζονται με τους ναζιστές οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο εκεί μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο πρόεδρος της Αργεντινής άνοιξε τους σχετικούς φακέλους σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους επενδυτές της Νέας Υόρκης, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τους ναζιστές που έφτασαν στην Αργεντινή μετά το 1945. Ως εκ θαύματος έγιναν γνωστές οι κατοικίες του Γόζεφ Μέγκεζε του «αγγέλου του θανάτου» οι γάμοι του, οι γυναίκες του. Ο «τρομερός γιατρός» έφτασε στη χώρα το 1949 με ιταλικό διαβατήριο που είχε εκδοθεί στο όνομα Γκρεγκορ Χελμούτ. Σε μια σχετική έρευνα που είχε γίνει την εποχή που άνοιξαν τα αρχεία για τους ναζιστές αναφερόταν: «Οι ναζιστές που ζουν στην Αργεντινή, την Παραγουάη, τη Βραζιλία, είναι εύποροι και δεν ζουν στην παρανομία. Κάθε άλλο, ο Μέγκεζε είχε κάποια εποχή διαβατήριο στο όνομα του, ενώ ο Φον Οβεν μπορεί να βρεθεί στους τηλεφωνικούς καταλόγους του Μπουένος Άιρες. Όλοι έτυχαν βοήθειας από γερμανό-αργεντινές εταιρείες που είχαν δημιουργηθεί από τον Άλμπερτ Σπέρ, υπουργό βιομηχανίας του Χίτλερ και τον Περόν». Συνέχεια της έρευνας που έγινε: γράφει ως γυρίσουμε στο 1944. Το τέλος του ναζισμού πλησιάζει. Ο Περόν δίνει 1.000 αργεντινά διαβατήρια στα οποία δεν αναγράφονταν ονόματα- λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα 30 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα μέσα σε έξι μήνες. Τα χρήματα έφεραν στην Αργεντινή γερμανικά υποβρύχια και τα εκφόρτωσαν σε παραλίες της Μαρ ντε Πλάτα από το 1944 ως τις αρχές του 1945. Τη διαδικασία του ξεπλύματος ανέλαβαν τράπεζες του κράτους. Έπειτα ήρθε το τέλος του πολέμου. «Έφτασε στην Αργεντινή χάρη στον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, ο Καρδινάλιος Μοντίνι, ο μελλοντικός Πάπας Παύλος ο 6ος. Ήταν ο νούντσιος του Βατικανού τότε. Αυτά είχε πει ο Κάρλ Γκολά βοηθός του Σπέρ. Ο Βίλφερντ φου Οβεν ήταν εκπρόσωπος του υπουργού προπαγάνδας του Χίτλερ, Γίοζεφ Γκάμπελς. «Έφτασε στην Αργεντινή το 1949 ως απεσταλμένος του περιοδικού «Σπήνγκελ». Ανέβηκα στα Ες –Ες αλλά ποτέ δεν με κατηγόρησαν για τίποτε. Τα τελευταία χρόνια ήμουν συντάκτης των λόγων του Γκάμπελς. Το σπίτι στο οποίο κατοικώ σήμερα μου το δώρισε ο Περόν μόλις έφτασα στην Αργεντινή» Κοντά στο χωρίο Μπαριλόχε, πάνω στις Άνδεις στο νότο της Αργεντινής, ζει ο Γιάν, ο στενός συνεργάτης του Ότο Σκορνέζι που υπηρέτησε στις ειδικές μονάδες των Ες-Ες.

Ο Γιαν λέει: «Ήταν εύκολο να δραπετεύσεις κατά το τέλος του πολέμου. Αρκούσε να αγοράσεις ένα ιταλικό διαβατήριο και να προσποιηθείς ότι είσαι Γάλλος δηλώνοντας ότι είσαι πολίτης γερμανικής καταγωγής από το Στρασβούργο λόγου χάρη. Η όλη υπόθεση δεν κόστιζε πάνω από 20 δολάρια. Εγώ που γεννήθηκα Γερμανός διέφυγα ως Γάλλος πολίτης, έφτασα στην Ισπανία το 1946 και συμμετείχα στην ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα ως Ούγγρος. Έτσι όταν έλαβα την ισπανική υπηκοότητα ήρθα στην Αργεντινή. Τώρα έχω διπλή υπηκοότητα ταυτοχρόνως: αργεντίνικη και γερμανική.»

Ο Λέον Ντεγκρέλ 84 ετών είναι ο άνθρωπος για τον οποίο ο Χίτλερ είχε πει ότι αν είχε γιο θα ήθελε να μοιάζει του Ντεγκρέλ. Ο ίδιος λέει «Ήμουν πάντα ένας μαχητής καθολικός. Ήμουν μέλος του γαλλικού κινήματος της «Καθολικής δράσης» που είχε εμπνευστεί από το Γάλλο Μοράλ. Είχα μια θαυμάσια σχέση με τον Φύρερ. Ήταν άνδρας με υψηλό θρησκευτικό αίσθημα, βαθιά αντικληρικός όπως εγώ. Θεωρούσε τον κλήρο διεφθαρμένο και δεν εμπιστευόταν το παπικό κράτος. Συχνά μιλούσαμε για τη θρησκεία, σχολιάζαμε καθώς πραγματοποιούντο βήμα-βήμα όλες οι προφητείες του βιβλίου «Πρωτόκολλα των σοφών της Συών» το οποίο σήμερα είναι απαγορευμένο. Πιστεύω είναι μια θαυμάσια ανάλυση του 20ου αιώνα. Ο Χίτλερ το θαύμαζε αλλά τον τρόμαζε το περιεχόμενο του. Ο πολιτικός, πολιτιστικός και στρατιωτικός αγώνας μου ήταν για να αντισταθώ στο πεπρωμένο: στην παγκόσμια κυριαρχία των Συωνιστών».

Δυο χρόνια από τότε που ο πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ αποφάσισε να ανοίξει τους ναζιστικούς φακέλους της χώρας, ερευνητές ανακοίνωσαν προσφάτων ότι βρήκαν περισσότερα από 1.000 ονόματα ναζί εγκληματιών πολέμου καθώς και συνεργατών τους που δραπέτευσαν στην Αργεντινή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. «Πρόκειται για πολλαπλάσιο αριθμό εκείνων που ήταν άλλοτε γνωστός». Σ’ ένα άρθρο του Νάθων Ναλ στους «Ταίμς της Νέας Υόρκης» όπου γράφει: «Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες των φακέλων που μελέτησαν εδώ και εννέα μήνες, αποδεικνύουν την πολιτική των κυβερνήσεων της Αργεντινής όχι μόνο να δέχονται στη χώρα τους ναζί εγκληματίες αλλά και να καταβάλλουν προσπάθειες να παρεμποδίσουν συστηματικά τις έρευνες και τις διώξεις εκ μέρους άλλων χωρών. Πριν από τις τελευταίες έρευνες, οι μελετητές των κινήσεων των εγκληματιών πολέμου είχαν αξιόπιστες ενδείξεις ότι λίγες μόνο δεκάδες ναζί είχαν καταφύγει στην Αργεντινή. Σ αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Αντόλφ Αϊχμαν δήμιος των Εβραίων που απήχθει το 1960 από τους Ισραηλινούς και απαγχονίστηκε το 1962 καθώς και ο Γίοζεφ Εγκεζέ ο οποίος λέγεται ότι πνίγηκε στη Βραζιλία το 1979». Αυτό δεν είναι απολύτως βέβαιο….

Η Μπεατρίς Γκούρεβιτς –Ρούμπελ διευθύντρια της ομάδας ερευνητών δήλωσε σχετικός: «Έχουμε ίσως συλλέξει ένα από τα πιο εξαντλητικά αρχεία που υπάρχουν για τη μετακίνηση των ναζί μετά τον πόλεμο και ασφαλώς το πιο εκτεταμένο στην Λατινική Αμερική. Όταν αρχίσαμε την εργασία όλοι έλεγαν ότι δεν θα βρίσκαμε τίποτα. Μας είπαν ότι οι φάκελοι είχαν είτε «εξυγιανθεί» είτε καταστραφεί από αμέλεια. Εμείς όμως βρήκαμε πολύ περισσότερα από όσα φαντάζονταν. Το έργο της έρευνας των φακέλων υποστηρίζεται από πολλές εβραϊκές οργανώσεις και από το ίδρυμα Μπάνκο Μάγιο, όπως έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» -«Από τα χίλια και πλέον ονόματα των αποκαλυφθέντων ως εγκληματιών πολέμου που κατέγραψαν οι ερευνητές, κατάρτισαν φακέλους για 230 από αυτά που αποστέλλονται στο ερευνητικό κέντρο και στο μουσείο του ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, για περαιτέρω μελέτη. Οι ερευνητές ελπίζουν κατά τους προσεχείς μήνες θα έχουν καταρτίσει φακέλους και για εκατοντάδες άλλα ονόματα. Υποστηρίζουν δε ότι τα περισσότερα ονόματα στους καταλόγους τους είναι καινούργια για τους διώκτες των ναζί και αντιπροσωπεύουν λιγότερο γνωστούς αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος. Μερικοί από αυτούς είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά τον πόλεμο, αλλά εξαφανιστήκαν στην Αργεντινή και κανένας δεν έμαθε τι απέγιναν. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ήταν 40 ή 50 ετών στη διάρκεια του πολέμου, δεν πιστεύεται ότι πολλοί ζουν ακόμη. Η έρευνα δεν στοχεύει στην ανεύρεση τους αν και τα αρχεία θα είναι διαθέσιμα σε τυχόν διώκτες τους ή σε κάθε ενδιαφερόμενο».

Δεν πρόκειται μόνο για Γερμανούς ναζί εγκληματίες. Υπάρχουν και πολλοί μη Γερμανοί φίλο-ναζί που συνεργάστηκαν άμεσα ή με άλλους τρόπους με το χιτλερικό καθεστώς. Λόγου χάρη οι φάκελοι αποδεικνύουν ότι ο Αντε Πάβελιτς ηγέτης της φίλο- ναζιστικής κυβέρνησης στην Κροατία από το 1941 ως και το 1945 εισήλθε στην Αργεντινή μετά τον πόλεμο συνοδευόμενος από οκτώ Κροάτες βοηθούς του, ενώ αργότερα υπήρξαν υπόνοιες ότι είχαν δημιουργήσει συμμορίες τραμπούκων στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της Αργεντινής από τον στρατηγό Χουάν Περόν. Στο παρελθόν όμως δεν είχαν γίνει γνωστά τα ονόματα των συντρόφων του Πάβελιτς που είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Στο χωρίο Μπαριχόλες που προαναφέρθηκε με την περίπτωση του Γιαν , ζει επίσης ο ηλικιωμένος πλέον Ουίλιαμ Γκουντεγίαμ ντε Ρουσέ, επίσης μη Γερμανός ναζιστής. Είναι ένας Γάλλος αριστοκράτης του το 1949 καταδικάστηκε δις εις θάνατον, επίσης ήταν πράκτορας της Αμπχρερ, της πολιτικής αστυνομίας του Παρισιού κατά την γερμανική κατοχή. Διέφυγε από την Γκράν Μοντάνα στη Γένοβα το 1945. Ο πατήρ Βεντουρέλι φίλος του Καρδινάλιου Σιρί που προμήθευσε διαβατήριο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Ένας άλλος μη γερμανός εγκληματίας είναι ο Ρουμάνος Χόρια Σίμα διοικητής της «Λεγεώνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ» ο οποίος είναι φανατικός αντισημίτης. Υπήρξε πρωθυπουργός της Ρουμανίας το 1941, αλλά εκδιώχθηκε από το στρατηγό Αντωνέσκου. Ο ίδιος λέει ότι ζει μονίμως στην Μαδρίτη και ότι πηγαίνει στην Αργεντινή προσκεκλημένος κάποιων Ρουμάνων φίλων που ζουν εκεί». Ποίοι είναι αυτοί οι «Ρουμάνοι φίλοι;» Δεν έχει ίσως και τόση σημασία. Το βέβαιο είναι ότι στην Αργεντινή ζουν πάρα πολλοί φίλο-ναζιστές συνεργάτες του χιτλερικού καθεστώτος, που αναγκάστηκαν μετά τον πόλεμο να «εξαφανιστούν». Πολλοί από αυτούς μάλιστα φέρονται ως νεκροί.

«Το Σεπτέμβριο του 1946 συνεχίζουν οι Τάιμς- Οι Η.Π.Α είχαν προειδοποιήσει την Αργεντινή ότι περίπου 200 ναζί σχεδιάζουν να μεταβούν εκεί με πλαστές ταυτότητες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γάλλος Σάρλ Λέσκα Σαραλέγκι ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους ναζί. Τα αρχεία αποκαλύπτουν και μερικές λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα των ναζί στην Αργεντινή. Ο Μεκγέλε λόγου χάρη είχε αφιχθεί σε αυτή τη χώρα με ψεύτικο όνομα χρησιμοποιώντας ταυτότητα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, αργότερα όμως άρχισε να χρησιμοποιεί το αληθινό όνομα του. Το 1958 ζήτησε από το πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη να του απονείμει και πάλι το Ιατρικό δίπλωμα που του είχαν αφαιρέσει μετά τον πόλεμο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η τοποθεσία όπου βρισκόταν ήταν γνωστή λεπτομερώς στις αμερικανικές αρχές, η σύλληψη του όμως παρεμποδίστηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής. Ο Ρούμπεν Εζρα Μπεχάρα εκπρόσωπος εβραϊκής οργάνωσης λέει: «Υπήρχε ένα είδος σιωπηλής συνομωσίας να μη συλλαμβάνονται οι εγκληματίες πολέμου που συνεχίστηκε επί πολλά χρόνια. Το αίτημα για τη σύλληψη του Μεγκέλε υποβλήθηκε το 1957 αλλά η διαταγή για τη σύλληψη του εκδόθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα το 1961»

Στα αρχεία βρέθηκαν και άγνωστες ως τώρα λεπτομέρειες για τις έρευνες που έγιναν για τον Μάρτιν Μπόρμαν βοηθό του Χίτλερ. Η σορός του πιστεύεται ότι βρέθηκε στα ερείπια του Βερολίνου, αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε δραπετεύσει στην Αργεντινή. Τα αρχεία αναφέρουν πληροφορίες αμερικανών πηγών ότι ο Μπόρμαν ζούσε στη βόρεια Αργεντινή, αλλά η αργεντινή αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να το εξακριβώσει. Η έρευνα θα επεκταθεί και θα περιλάβει «ερωτήματα» όπως το γιατί η Αργεντινή απέδειξε τόση δεκτικότητα στα ιδανικά του ναζιστικού εθνικισμού πριν κατά τη διάρκεια του πολέμου και κατόπιν δέχτηκε να φιλοξενήσει και να περιθάλψει τους εγκληματίες του χιτλερικού καθεστώτος. Ίσως είναι μια ευκαιρία να εξεταστεί και η άλλη πλευρά: η δραστηριότητα ορισμένων από αυτούς τους ναζιστές αξιωματούχους, όλες τις περασμένες δεκαετίες σε σχέση με την αναβίωση και την ανάπτυξη του φίλο-ναζιστικού κινήματος, που τώρα προσκαλεί τρόμο στην Ευρώπη.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΑΘΚΑΡΑΤΣ Μ.-ΚΛΑΟΥΝΤΙΝ Φ.: Ενωμένη Ευρώπη: Από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια. Εκδ. Παρατηρητής 1982

ΑΙΣΤΑΙΝ Α: Ηεξέλιξη των ιδεών στη φυσική. Εκδ. Κοροντζή

ΑΜΠΟΥΡΞΕ ΖΑΝ: Ο άνθρωπος και οι άνθρωποι. Εκδ Ράππα 1977

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓ.: Ο τρίτος κόσμος και οι πλούσιες χώρες. Εκδ: Παπαζήση 1972

ARON R.: Η βιομηχανική κοινωνία. Εκδ Ράππα 1972

ΑΣΠΙΩΤΗ ΑΡ.: Τα αισθήματα μειονεκτικότητας. Αθήνα 1952

ΑΝΤΛΕΡ ΑΛΦ.: Ανθρωπογνωσία. Εκδ Μπουκουμάνη 1971

ΑΣΙΩΠΗ ΑΡ: Η αρρώστεια και η ψυχή. Αθήνα 1951

ΒΙΧΜΑΝ ΚΛΑΟΥΣ: Ρατσισμός, σεξισμός και κοινωνική τάξη. Εκδ Αντιεξουσιαστικές γυναίκες 1992

VALLOIS V. : Οι ανθρώπινες φιλές. Αθήνα 1950

ΒΕΝΤ ΧΕΡΜ: Αναζητώντας τον Αδάμ. Εκδ Δίφρος 1957

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟΣΤ.: Σύγχρονα Βαλκάνια, εθνολογικά προβλήματα. Εκδ Βάνια 1992

ΓΚΟΥΕΒΑΡΑ ΤΣΕ: Πολιτικά κείμενα. Εκδ Καρακάσης

GAROU D..C: Αιωνία σου η μνήμη άνθρωπε. Αθήνα 1978

GELLNER ER.: Έθνη και εθνικισμός. Εκδ. Αλεξάνρεια 1992

ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤ: Ξανάρχονται. Εκδ Στάχυ 1992

ΓΙΑΝΝΑΚΕΙΑΣ ΙΩΑΝ. Αναζητώντας την αλήθεια για τη δημοκρατία της Ν. Αφρικής. Εκδ Πρωτοβουλία

ΓΙΟΥΝΓΚ ΡΟΜ: Ο άνθρωπος της χιλιετηρίδας. Εκδ Δωδώνη

GYOZGYI STENT: Ο τρελός πίθηκος. Εκδ Ρόμβος

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡ: Οι μυθικοί Κώδικες. Εκδ Γλάρος 1989

ΓΚΕΝΟΥΝ ΡΕΝΕ: Η κρίση στον σύγχρονο κόσμο. Εκδ Δωδώνη 1980

ΓΡΙΒΑΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ: Αντιπολεμική ψυχιατρική. Εκδ Ιανός 1989

CABEL S. : Η ψευδής συνείδηση. Εκδ Ακμών 1977

ΓΚΕΡΕΝ ΝΤ: Η φασιστική πανούκλα. Εκδ Κείμενα 1971

CABRIEL L.S.: Οι πρώτοι πολιτισμοί τις Μεσογείου. Εκδ Ι.Ν. Ζαχαρόπουλος 1963

CAMILLE AR.: Η γένεσις της ανθρωπότητας. Εκδ Ι.Ν. Ζαχαρόπουλος 1963

GIBBIN J.: Γένεσις. Εκδ Ωρόρα 1987

GRIBBIN S.M.: Τα παιδία των πάγων. Εκδ Ωρόρα 1990

GRIBBIN J.M: Η κοινωνία

ΓΑΛΑΝΟΥ ΓΙΑΝ.: Εγκέφαλος και ψυχικά φαινόμενα. Εκδ Ροτόντα 1970

ΓΚΑΣΣΕΤ ΟΡΤΕΓΚΑ: Η εξέγερση των μαζών. Εκδ Δωδώνη 1972

ΓΚΟΡΒΙΤΣ Ζ.: Μελέτες για τις κοινωνικές τάξεις. Εκδ Gutenberg

GALBZAITN S.K.: Η εποχή της αβεβαιότητας. Εκδ Παπαζήση1980

GALBZAITN S.K: Το νέο βιομηχανικό κράτος. Εκδ Παπαζήση 1969

WATSON L.: Ο παμφάγος πίθηκος. Εκδ Ωρόρα 1976

ΔΑΡΒΙΝΟΥ Κ.: Η καταγωγή του ανθρώπου. Εκδ Αναγνωστίδη

ΔΑΡΒΙΝΟΥ Κ.: Η καταγωγή των ειδών. Εκδ Γκοβότση 1960

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜ. Το εθνικό δόγμα. Εκδ Νέα τάξη 1987

ΔΡΑΚΟΥΛΗ ΠΛ.: Βιονομία. Εκδ Μ.Σ Σαριβαξεβάνη 1933

ΔΗΜΟΥΛΗΣ Δ-ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΡ: Έθνη-τάξεις-πολιτική: Η διαλεκτική του πολέμου. Εκδ κριτική 1995

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΤΡ.: Το έθνος. Θεσσαλονίκη 1977

ΕΛΕΘΕΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Α.: Ο κοινωνικός βίος των ανθρώπων. Εκδ Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1930

EVOLAS L.: Το δόγμα των Αρίων για τον αγώνα και τη νίκη. Εκδ Ελεύθερη σκέψις 1985

ΕΣΤΕΡΣΟΝ Α- ΛΑΪΝΓΚ Ρ.Ν: Η ψυχική ισορροπία η τρέλα και η οικογένεια. Εκδ Ράππα 1975

ΕΝΓΚΕΛΣ ΦΡ: Η καταγωγή της οικογένειας. Εκδ Θεμέλιο 1975

ΖΑΛΕ ΠΙΕΡ: Η λεηλασία του τρίτου κόσμου. Εκδ Νέα Σύνορα 1975

ΚΟΥΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝ: Ο άνθρωπος και η ιστορία του. Εκδ Π. Δημητρίου 1954

ΚΙΝΓΚ ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ: Που βαδίζουμε; Εκδ. Ιωλκός 1968

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Κ.Δ. Τα ψυχοπαθολογικά φαινόμενα της σύγχρονης κοινωνίας. Εκδ Εταιρεία των φίλων του λαού. 1982

CAMON F.: Η αρρώστια που λέγεται άνθρωπος. Εκδ Ροέλ 1987

ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ Γ.: Επίκαιρα τινά βιολογικά ζητήματα. Αθήνα 1939

CARUSO IGOR.: Ψυχανάλυσις και σύνθεσις της υπάρξεως. Αθήνα 1953

ΚΛΗΒΕΡΣ ΕΛΝΤ: Ψυχή στον πάγο. Εκδ Βίπερ 1971

ΚΥΒΕΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ: Φυλετικές θεωρίες. Εκδ Ελεύθερη σκέψις 1986

ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ Β-ΖΙΑΚΟΣ Θ.: Αναζητώντας μια θεωρία για το έθνος. Εκδ Εκάτη 1988

ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΤΖΟΝ: Η ευθύνη της δόξας. Εκδ Ατλαντίς 1963

ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΤΖΟΝ: Σκιαγράφηση των γενεών. Εκδ Γαλαξίας 1963

ΚΑΣΤΡΟ ΦΙΝΤΕΛ: Η οικονομική και κοινωνική κρίση του κόσμου. Εκδ Σύγχρονη εποχή 1987

CLASTERS P.: Η κοινωνία ενάντια στο κράτος. Εκδ Αλεξάνδρεια 1992

KOFLET LEO: Συμβολή στην ιστορία της Ασιατική κοινωνίας. Εκδ Κάλβος 1978

CAMUS AL: Σημειωματάρια. Εκδ Εξάντας 1987

ΚΟΛΕΤΙ ΛΟΥΤΣΟ: Ιδεολογία και κοινωνία. Εκδ Οδυσσέας 1975

COTBOVA AT: Η οικονομική δομή της Λατινικής Αμερικής. Εκδ Γ. Αναγνωστίδης.

ΚΟΥΛΚΑ Ε.-ΚΡΑΟΥΣ ΟΤΑ: Άουσβιτς . Η φάμπρικα του θανάτου. Εκδ Σύγχρονη εποχή 1979

CARREL AL. : Ο άνθρωπος αυτός ο άγνωστος. Εκδ Αθήνα 1963

CARLES J.: Η προέλευση της ζωής. Εκδ Προμηθέας 1952

ΚΡΙΣ ΕΛΙ: Ο άνθρωπος των πάγων και ο κόσμος του. Εκδ Στάχυ 1993

KUNKEL FR.: Εισαγωγή εις την χαρακτηρολογία. Αθήνα 1960

ΛΟΥΚΑΤΣ ΓΚ: Ιστορία και ταξική συνείδηση. Εκδ Οδυσσέας 1975

LASKI H.: Το κράτος στη θεωρία και την πράξη. Εκδ Κάλβος 1982

ΛΕΒΙ ΜΙΣΕΛ: Το εθνικό ζήτημα. Εκδ Στάχυ 1993

ΛΟΡΕΝΣ ΚΟΝΡΑΝΤ: Η πίσω όψη του καθρέφτη. Εκδ Θυμάρι 1982

LAING R.D.: Η σοφία, η τρέλα και η ανοησία. Εκδ Praxis 1990

LIUNGMAN KATL: Ο μύθος της ευφυΐας. Εκδ Άλμπατρος 1980

ΛΕΦΕΒΡ ΑΝΡΙ: Η εποχή της περιφρόνησης. Εκδ. Ύψιλον 1989

ΜΑΡΚΟΥΖΕ ΧΕΡΜ: Το τέλος της Ουτοπίας. Εκδ. Ύψιλον 1985

ΜΕΕΡ ΦΑΤ: Πιο ψηλά από την ελπίδα η βιογραφία του Νέλσον Μαντέλα. Εκδ Εστία 1993

ΜΑΡΚΟΥΛΙΔΗ ΓΕΡ.: Από τη Βουλγαρία: Η επανάσταση που δεν ήρθε. Εκδ Αθήνα 1980

ΜΑΝΤΕΛ ΝΕΛΣΟΝ: Το Απαρτχάιντ. Εκδ Ηρόδοτος 1989

ΜΠΕΡΝΑΡ Ζ. Ο άνθρωπος αλλάζει τον άνθρωπο. Εκδ Ράππα 1977

ΜΕΡΑΝΑΙΟΥ Κ.: Βιολογική τάξις και κοινωνική αταξία.1973

BENSON M.: Νέλσον Μαντέλα. Εκδ Καρρέ 1985

MIROGLIO A.: Η ψυχολογία των λαών. Εκδ Ι.Ν. Ζαχαρόπουλος 1965

BENNETT L.: Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Εκδ Ατλαντίς 1964

ΜΠΕΡΚΕΤΗ Δ.: Μηχανική των κινήσεων του ανθρωπίνου σώματος. Εκδ Γκοβόσκη.

ΜΠΑΓΙΑΡΝΤΟ ΑΡ.: Νικαράγουα. Εκδ Σύγχρονη εποχή 1989

MILLS.WT: Η κοινωνιολογική φαντασία. Εκδ Ολκός 1974

MORGAN L.H.: Η αρχαία κοινωνία. Εκδ Αναγνωστίδη

ΜΠΑΛΙΜΠΑΡ Ε-ΒΑΛΛΕΡΣΤΑΙΝ ΙΜ.: Φυλή, έθνος, τάξη. Εκδ Ο πολίτης 1991

ΜΠΕΝΟΝΑ ΑΛ.: Κούραντ Λορέντζ και σύγχρονη ηθολογία. Εκδ Ελεύθερη σκέψις 1989

ΜΟΡΡΙΣ ΝΤΕΣΜΟΝΤ: Ο γυμνός πίθηκος. Εκδ Κέρδος 1968

ΜΠΛΑΝ ΜΑΡΣΕΛ: Οι κληρονόμοι του Δαρβίνου. Εκδ Στάχυ 1995

BALANDIER G.: Η πολιτική ανθρωπολογία. Εκδ Παπαζήση1967

BOTTOMORE T.B.: Ελίτ και κοινωνία. εκδ 70. 1990

BENEVOLO L.:Βιομηχανική επανάσταση- βιομηχανική πόλη. Εκδ Νέα σύνορα 1972

ΝΤΡΗΜΠΕΡΓΚ Τ.: Αν αυτόι έρθουν την αυγή. Εκδ Νέα σύνορα 1982

NEWMANN J.: Ηλεκτρονικός υπολογιστής και ανθρώπινος εγκέφαλος. Εκδ Καστανιώτη 1972.

DUNONT RENE: Ανοίξτε τα μάτια. Εκδ Λιμάνι 1997

OSSWSKI ST. : Η ταξική δομή στην κοινωνική συνείδηση. Εκδ Κάλβος 1984

ΟΠΑΡΙΝ Α.: Η προέλευση της ζωής. Εκδ Μάθηση 1956

ΠΟΥΡΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ.Κ.: Ιστορία της Ιατρικής. Αθήνα 1952

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛ.: Ο εθνικισμός. Εκδ Μπάιρον

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ ΧΡΙΣΤ.: Ρατσισμός, λεηλασία της ανθρώπινης ψυχής. Αθήνα 1985

PERLMAN-BONANNO: Εθνικισμός και ταξική συνείδηση. Εκδ Επαναστατική Αντιοργάνωση

ΠΟΛΥΖΟΣ ΝΙΚ.: Δημογραφική πρόκληση. Εκδ Εξάντα 1981

ΠΟΠΟΦ ΓΙΟΥΡΙ: Οι αναπτυσσόμενες χώρες από τη σκοπιά της Μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας. Εκδ Σύγχρονη εποχή 1978

ΠΑΒΛΟΦ ΤΟΝΤΟΡ: Θεωρία της αντανακλαστικής. Εκδ Δωδώνη 1974

ΠΟΠΕΡ ΚΑΡΛ: Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της. Τομ.2 Εκδ Δωδώνη 1982

ΡΑΣΣΕΛ ΜΠ.: Το αλφάβητο της θεωρίας της σχετικότητας. Εκδ Επιμόρφωση

RIEDER H.R.: Ινδιάνοι. Εκδ Νέα σύνορα 1984

ΡΟΜΠΙΣΟΝ ΤΖΟΑΝ: Ελευθερία και αναγκαιότητα. Εκδ Νέοι στόχοι 1971

SALLER KARL: Ιστορία των ανθρώπινων φυλών. Εκδ Πορεία 1994

ΣΑΧΝΑΖΑΡΟΦ ΓΚ.: Το φιάσκο της μελλοντολογίας. Εκδ Σύγχρονη εποχή 1987

SEGAL RON: Ο φυλετικός πόλεμος. Εκδ Ποπ 1971

ΣΟΥ ΜΠΕΡΝΑΡ: Τα κοινωνικά συστήματα. Εκδ Διαγόρας 1971

ΣΑΡΛΗΣ Δ.: Η εργατική τάξη και ο ρόλος της στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Εκδ Σύγχρονη εποχή 1987

ΣΙΜΟΝΙΑ Ν.: Ο τρίτος κόσμος. Εκδ Πλανήτης

SARTRE J.P.: Το είναι και το μηδέν. Εκδ Παπαζήση 1977

ΣΤΟΡ ΑΝΤ: Ανθρώπινη επιθετικότητα. Εκδ Γλάρος 1979

ΣΟΡΩΤΟΥ ΓΙΑΝ : Ο ρουμανικός εθνικισμός. Εκδ Πρωτοβουλία 1988

ΣΑΝΪΝΤΕΡ ΜΙΧ.: Νεύρωση και πάλη των τάξεων. Εκδ Ράππα 1975

ΣΑΝΖΕ Ζ.Π.: Ο νευρωτικός άνθρωπος. Εκδ Ράππα 1983

STRAUSS LEVI: Φυλές και ιστορία. Εκδ Μπάιρον 1971

JOUVE ED.: Ο τρίτος κόσμος. Εκδ Χατζηνικολή 1991

ΤΖΑΚΟΜΠΙ ΡΑΣ: Κοινωνική αμνησία. Εκδ Ύψιλον 1983

ΤΟΦΛΕΡ ΑΛΒΙΝ: Πόλεμος και αντιπόλεμος. Εδκ Κάκτος 1994

ΤΟΦΛΕΡ ΑΛΒΙΝ: Το σοκ του μέλλοντος. Εκδ Κάκτος 1991

ΤΣΕΡΝΙΣΕΦΣΚΙ Ν.Γ.: Τα φιλοσοφικά. Εκδ Ηριδανός

ΤΑΓΚΟΡ Ρ.: Ο εθνικισμός εις την δύσην. Εκδ Γκοβόσκη

ΤΖΙΟΒΑΣ Δ.: Οι μεταμορφώσεις του εθνικισμού και το ιδεολόγημα της ελληνικότητας στο μεσοπόλεμο. Εκδ Οδυσσέας 1989

ΤΡΙΣΤΑΝ ΑΝΝΑ: Στο μέτωπο του Λεπέν. Εκδ Στάχυ 1989

ΦΟΥΚΩ ΜΙΣΕΛ: Ιστορία της τρέλας. Εκδ Ηριδανός 1964

ΦΟΥΚΩ ΜΙΣΕΛ: Εξουσία, γνώση και ηθική. Εκδ Ύψιλον 1987

ΦΟΥΚΣ ΒΙΛΧ: Οι υπερδυνάμεις και το κοντινό μέλλον των λαών. Εκδ Ηριδανός

ΦΟΡΜ ΕΡΙΧ: Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία. Εκδ Μπουκουμάνη 1971

ΦΟΡΜ ΕΡΙΧ: Η υγιής κοινωνία. Εκδ Μπουκουμάνη 1973

ΦΟΡΜ ΕΡΙΧ: Η ανατομία της ανθρώπινης καταστροφικότητας. Τομ β. Εκδ Μπουκουμανη

ΧΑΜΠΕΡΜΑΝ Λ.: Τα υλικά αγαθά του ανθρώπου. Ιστορία του πλούτου των εθνών. Εκδ Μπουκουμάνη 1972

CHARDIN P.T.: Το ανθρώπινο φαινόμενο. Εκδ Αναγνωσιάδη 1977

CASSITET E.: Δοκίμιο για τον άνθρωπο. Εκδ Κάλβος 1972

CHOTAFAS D.N.: Η επανάσταση της γνώσεως. Εκδ Παπαζήση

ΧΕΙΛΑΡΗΣ Γ.: Ανατομία της ιατρικής. Αθήνα 1976

HELD FT. J: Οι τελευταίες φυλές. Εκδ Ευρωεκδοτική 1992

HAUDTY J.: Οι Ινδοευρωπαίοι. Εκδ Καρδαμίτσας 1995

HOBSBAWM E.J.: Έθνη και εθνικισμός. Εκδ Καρδαμίτσας 1994

ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ Κ.: Κρίση και εξέγερση του τρίτου κόσμου. Εδκ Gutenberg 1974

ΧΕΚΕΤ ΕΡΛ.: Το αίμα. Ο υπέρτατος χυμός. Εκδ Ράππα 1973

ΧΟΦΦΕΡ ΕΡ.: Ο φανατικός. Εκδ Μπουκουμάνη 1969

HOLLEBEOQUE M.: Η προϊστορική ανθρωπότητα. Εκδ Κοραής.

ΧΛΑΖΙΑΣ ΧΡ.: Παλαιστίνη το δράμα ενός λαόυ. Εκδ Βασδέκης 1982

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«Εγώ για την ατομικότητα.» Εκδ Σύγχρονη εποχή 1991

«Χημική εξέλιξη και η προέλευση της ζωής» Εκδ Παπαζήση 1974

«Συμπόσιο για το ρατσισμό 29-30 Νοεμβρίου 1979» Κέντρο Μεσογειακών ερευνών

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Έκθεση Ευρυγένη για το ρατσισμό 1985

«Το σύνταγμα των Η.Π.Α» Εκδ Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών 1991

«Ανθρώπινα δικαιώματα» Εκδ. Νέα βιβλία 1986

«Νομικό βήμα» Τομ. 40 Ανγ. 1992 Τεύχος 5
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ