2012-08-15 10:39:04
Φωτογραφία για ΔΕΙΤΕ: Τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα κτίρια στον κόσμο!
Η ομορφιά, λένε, εξαρτάται από το μάτι του θεατή, ενώ όταν πρόκειται για αρχιτεκτονικήεξαρτάται από την αισθητική του, μια καθαρά υποκειμενική έννοια. Ωστόσο, ορισμένες δημιουργίες είναι αντικειμενικά εντυπωσιακές, όπως τα κτίρια που ακολουθούν, των οποίων ο σχεδιασμός έχει κατακτήσει τις εντυπώσεις και τις καρδιές των πολλών.

1. Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος

Μία σύγχρονη προσπάθεια να αναβιώσει ο μύθος της πρωτότυπης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του κέντρου της γνώσης που ιδρύθηκε το 288 π.Χ., στους διαδρόμους της οποίας περιφέρονταν διάσημοι φιλόσοφοι και στοχαστές. Το κτίριο σχεδιάστηκε από νορβηγούς αρχιτέκτονες και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2002.

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι ένα ένα μεγάλος τριγωνικός δίσκος, που θυμίζει ηλιακό ρολόι, ενώ η γυάλινη οροφή της κατηφορίζει απαλά προς τη θάλασσα. Στους εντυπωσιακούς τοίχους από γκρι γρανίτη είναι σκαλισμένοι χαρακτήρες από πάνω από 100 διαφορετικές γλώσσες του κόσμου. Επιπλέον, μία τεράστια τεχνητή λίμνη αντανακλά τον γαλάζιο ουρανό, συμπληρώνοντας την ομορφιά του σπουδαίου μνημείου.


2. Μουσείο Oscar Niemeyer, Βραζιλία

Ο Oscar Niemeyer ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το φουτουριστικό σχέδιο του συγκεκριμένου κτιρίου, που κάνει τη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, μαγευτική. Το μουσείο του στην Curitaba είναι εκπληκτικό και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2002, όταν ο Niemeyer ήταν 95 ετών. Είναι ευρέως γνωστό ως «το μουσείο του ματιού», καθώς ο Niemeyer σχεδίασε το παράρτημα ώστε να μοιάζει με ανοιχτό ανθρώπινο μάτι, καλυμμένο εξ' ολοκλήρου από γυαλί.

3. Burj al Arab Luxury Hotel, Ντουμπάι

Με πρόσβαση από μία ιδιωτική γέφυρα, το Burj al Arab βρίσκεται πάνω σε ένα τεχνητό νησί, λίγο πιο πέρα από το διάσημη παραλία Jumeirah και είναι το τέταρτο υψηλότερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στον κόσμο.

Σχεδιασμένο από τον βρετανό αρχιτέκτονα Tom Wright, εγκαινιάστηκε το 1999, ώστε να συμπέσει με τον ερχομό της νέας χιλιετίας, ενώ το σχήμα του παραπέμπει στο ταξίδι κάποιου παραδοσιακού αραβικού ιστιοπλοϊκού. Σύμφωνα με τον Wright, σκοπός του ήταν να δημιουργήσει στο Ντουμπάι ένα ορόσημο, που θα μπορούσε να συγκριθεί με την Όπερα του Σίδνει στην Αυστραλία ή τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.

4. Μουσείο Guggenheim, Ισπανία

Καινοτόμο και αντισυμβατικό, το σχέδιο του αχιτέκτονα Frank Gehry από την Καλιφόρνια για το κτίριο του Μουσείου Guggenheim στο Μπιλμπάο, αποτελεί για την Ισπανία ένα σύγχρονο «στολίδι». Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1997 και στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά, όπως το γυαλί, ο ασβεστόλιθος και το τιτάνιο.

Ο αρχιτέκτονας Philip Johnson χαρακτήρισε το κτίριο ως «το μεγαλύτερο κτίριο της σύγχρονης εποχής». Το σχέδιο του Gehry χαρίζει στο κτίριο το εφέ μιας κυματιστής ασημένιας κορδέλας, ενώ το ασήμι που το περιβάλλει αντανακλά εξαιρετικά τη λάμψη του ισπανικού ήλιου.

5. Bahá’í House of Worship, Ινδία

Το Bahá’í House of Worship έχει κερδίσει δικαίως πολλά βραβεία για τον εντυπωσιακό και όμορφο σχεδιασμό του, ο οποίος παραπέμπει σε έναν ανθισμένο λωτό. Ο «ναός του Λωτού», όπως είναι ευρέως γνωστός, κατασκευάστηκε από τον ιρανό αρχιτέκτονα Fariborz Sahba, ολοκληρώθηκε το 1986 και ανταποκρίνεται πλήρως στις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις λατρευτικών μνημείων.

Σκοπός του αρχιτέκτονα ήταν να δημιουργήσει ένα κυκλικό κτίριο με εννέα πλευρές. Ο ναός του Λωτού αποτελείται από 27 επιδαπέδια «πέταλα», επιστρωμένα με λευκό μάρμαρο, ώστε να δημιουργηθούν εννέα πλευρές και εννέα είσοδοι στον ναό. Το Bahá’í House of Worship προσελκύει περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο και έχει καταταγεί ανάμεσα στα πιο διάσημα κτίρια παγκοσμίως.
newpost.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ