2012-08-14 20:05:13
Φωτογραφία για Το σχέδιο του Αλέξη…
Με τακτική αλά Μάο (ατάκες του οποίου χρησιμοποιεί συχνά πυκνά) ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει την «άλωση» των Αθηνών και τον αιφνιδιασμό των εσωκομματικών του αντιπάλων. «Κύκλωσέ τους από την περιφέρεια». Αυτή είναι η τακτική του πριν ανοίξει το δρόμο για το ιδρυτικό συνέδριο και τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα πολυφασικό συνονθύλευμα, που είναι σήμερα, σε κανονικό κόμμα.

Αν παρακολουθήσει κανείς τις κινήσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσει ότι σπάνια βρίσκεται στην Αθήνα. Περιφέρεται από χωριό σε χωριό και από οργάνωση σε οργάνωση της περιφέρειας. Και κυρίως αναλώνεται σε κομματικές διαδικασίες και συζητήσεις με μέλη και στελέχη του. Μετρά ουσιαστικά δυνάμεις και συσχετισμούς. Ο κ. Τσίπρας έχει ορίσει τη στρατηγική του με την εκτίμηση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει μακρά διάρκεια. Ζήτημα να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο, λένε στην Κουμουνδούρου. Και θεωρούν ότι οι νέες εκλογές θα φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού. Θέλει λοιπόν με ταχύτατες διαδικασίες να τελειώνει με την οργανωτική ανασυγκρότηση. Και μάλιστα χωρίς κραδασμούς, αν και γνωρίζει ότι πολλά πλέον στελέχη από τις συνιστώσες διαφωνούν με την επιλογή του αυτή και την αδημονία του να αναλάβει τα ηνία της χώρας.


Δεν πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται εν κρυπτώ και χωρίς ανοιχτές κομματικές διαδικασίες. Αυτή την ώρα δεν επιθυμεί να αναλωθεί σε ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις με το Αριστερό Ρεύμα και τις κομμουνιστές τάσεις στο κόμμα του. Νίκος Παπάς, Πάνος Σκουρλέτης, Ρένα Δούρου και ορισμένοι ακόμη προεδρικοί δίνουν τον τόνο των εξελίξεων. Ουσιαστικά ο πρόεδρος ξαναγνωρίζει το κόμμα του. Τους τελευταίους μήνες έχει απορροφήσει πολλά στελέχη κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς. Θέλει λοιπόν να καταγράψει τους συσχετισμούς αυτούς και να μετρήσει τις νέες πλειοψηφίες που διαμορφώνονται στην παράταξή του. Έτσι κι αλλιώς εκτιμά ότι είναι πανίσχυρος και ουδείς μπορεί εύκολα να αμφισβητήσει την ισχύ του. Στις νέες πλειοψηφίες άλλωστε θα στηριχτεί για να διαμορφώσει το νέο μηχανισμό και να οδηγήσει σε απομόνωση στελέχη και τάσεις που αντιδρούν στις επιλογές του.

Στρατηγική με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης

Η στρατηγική του είναι μάλλον προφανής… Πτώση της κυβέρνησης. Ήδη το προανήγγειλε σε συνέντευξή του για θέματα παιδείας, ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι καυτός. Βέβαια η οικονομία θα είναι το επίκεντρο της κριτικής, αλλά τα πανεπιστήμια αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αναφλέξεις. Με αίτημα λοιπόν την ανατροπή του νόμου για την παιδεία (κάτι που προανήγγειλε στη Βουλή) θεωρεί ότι μπορεί να διαμορφωθεί συμπαγής αντίδραση στα πανεπιστήμια κατά της κυβέρνησης. Άλλωστε από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι καταργήσεις ή συγχωνεύεις τμημάτων και η απόφαση αυτή δημιουργεί ήδη μια σημαντική δεξαμενή εξεγερμένων νέων.

Ωστόσο η αιχμή του δόρατος θα είναι η οικονομία και τα μέτρα των 11,5 δισ. που προωθεί η κυβέρνηση. Εκτιμούν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί οριζόντια περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και προσδοκούν νέα μεγαλεία αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.

«Όχι» σε όλα Για τούτο άλλωστε στην επίθεση κατά των τριών κομμάτων επιλέγει ως πιο ευαίσθητο κρίκο τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη. Σε κλίμα γενικευμένης κατακραυγής, λένε στην Κουμουνδούρου, δύσκολα θα αντέξει η Δημοκρατική Αριστερά. Άλλωστε ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις στη ΔΗΜΑΡ από ορισμένους βουλευτές, όπως ο Οδυσσέας Βουδούρης, για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά και από στελέχη του ανανεωτικού χώρου, όπως η Μαρία Ρεπούση. «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» είναι το δόγμα Τσίπρα αυτή την ώρα. Το «όχι» σε όλα είναι δεδομένο. Και αν η εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας προκάλεσε τις γνωστές εκρήξεις του, εκτιμά ότι θα γιγαντωθούν οι αντιδράσεις όταν ξεκινήσουν αποκρατικοποιήσεις ή συγχώνευση οργανισμών του Δημόσιου ή ακόμη και αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου… Αυτή η τακτική βέβαια προκαλεί προβληματισμό στους εκλεγμένους σώφρονες της παράταξης. Πιστεύουν δηλαδή ότι, αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει χαρακτήρα κυβερνησιμότητας, δεν μπορεί να αναλωθεί σε κραυγές και αρνήσεις, αλλά να δείξει και ρεαλισμό με συγκεκριμένες προτάσεις.

Θέλει να… περάσει πως οδηγούν τη χώρα στη δραχμή

Σε αυτή τη διαδρομή έχει αναπτύξει και την επιχειρηματολογία του. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον χαρακτηρίζονται οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης «μνημονιακοί και αρχηγοί της δραχμής». Θα επιμείνει δηλαδή ότι η συμφωνία των τριών κομμάτων οδηγεί τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Έτσι θέλει να αποσείσει και την αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο ότι μια εκλογή ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη χρεοκοπία και τη δραχμή. Βέβαια έτσι παίζει με τη φωτιά. Και για τούτο ισχυρές δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι η καλύτερη λύση για τη χώρα είναι η έξοδος από την ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι εκτιμήσεις του αριστερού οικονομολόγου κ. Λαπαβίτσα πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αύγουστος είναι μήνας για προεργασία. Από την επιτυχία των οργανωτικών κινήσεων θα φανούν πολλά. Μέχρι να ξεκινήσουν αυτές, ο κ. Τσίπρας θα είναι μόνιμα εκτός Αθηνών…
tokarfi
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ