2012-08-13 10:19:04
Φωτογραφία για Η Αθήνα διεκδικεί 1,5 δισ. για έργα μέσω ΕΣΠΑ την περίοδο 2014-2020
Το πρόγραμμα Relaunching Athens αφορά την απορρόφηση κονδυλίων 120 εκατ. για έργα εντός της διετίας προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του... αστικού ιστού και διαχείριση της κοινωνικής κρίσης.

ΔΥΟ χρόνια έχουν χαθεί και το πρόγραμμα 10 εκατ. ευρώ για τουριστική προβολή της Αθήνας θα ξεκινήσει με καθυστέρηση τονίζει στη συνέντευξή του στην ΕΞΠΡΕΣ ο δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) Γιώργος Μπρούλιας, που αποκαλύπτει ότι ο δήμος έχει ξεκινήσει επαφές με τον επίτροπο Χαν, με στόχο η Αθήνα να αντλήσει κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, τα οποία αποτελούν τη μοναδική προοπτική για να γίνουν έργα στην πόλη. Ο κ. Μπρούλιας επισημαίνει το πρόβλημα που γεννά ο κατακερματισμός δυνάμεων σε μία εποχή ανεπάρκειας πόρων και τονίζει πως πρέπει να αφήσουν όλοι στην άκρη μικροπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και να βάλουν πρώτη προτεραιότητα το καλό της πόλης, καλώντας για συνεργασία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την ανάδειξη της Αθήνας ως κέντρου αστικού και συνεδριακού τουρισμού.


Ποιος είναι υπεύθυνος για την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό; Πόσα λογότυπα και σλόγκαν θα υπάρχουν για την Αθήνα;

«Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα καθώς υπάρχουν πρωτοβουλίες διάφορων φορέων για την ανάδειξη της Αθήνας ως κέντρου αστικού και συνεδριακού τουρισμού. Ο δήμος της Αθήνας έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να γίνει μητροπολιτικός δήμος, καθώς διαθέτει και τις κατάλληλες δομές μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών προκειμένου να προβάλλει το τουριστικό προϊόν της Αθήνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει ο ΕΟΤ στο ευρύτερο πλαίσιο, το υπουργείο Τουρισμού, ο δήμος Αθηναίων και ακόμα υπάρχει η περιφέρεια Αττικής. Το πρόβλημα που έχουν οι δήμοι αυτού του μεγέθους, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι ότι δεν έχουν όλες τις αρμοδιότητες στα όριά τους. Ακόμα και για το μεταναστευτικό, δεν είναι υπόλογος ο δήμος. Σίγουρα μπορεί να πιέσει, αλλά αυτόνομα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ο νόμος δεν σου δίνει τη δυνατότητα να ενεργήσεις. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των φορέων στην προσπάθεια αυτή».

Να επανέλθω στο ρόλο της περιφέρειας Αττικής, στην οποία έχουν εγκριθεί κονδύλια ύψους 10 εκατ. για τουριστική προβολή «Έπειτα από διαγωνισμό η εταιρία McCann Erickson ανέλαβε το έργο της τουριστικής προβολής για την 4ετία 2010-2014, πριν ακόμα αναλάβει περιφερειάρχης ο Γιάννης Σγουρός. Από όσο γνωρίζω, λόγω κάποιων καθυστερήσεων, τα δύο πρώτα χρόνια έχουν χαθεί και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με καθυστέρηση. Είμαστε σε επαφή με την περιφέρεια και έχουμε μια εικόνα του τουριστικού προγράμματος που έχει καταρτιστεί.

Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς πρέπει να μιλήσουν στο ίδιο τραπέζι για την Αθήνα και να καταλήξουν σε κάποια σημεία τα οποία θα εφαρμόσουν όλοι από κοινού. Όταν υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων σε μια εποχή που δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι και κάνει ο καθένας αποσπασματικές δράσεις είναι δύσκολο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να αποφασίσουν όλοι να αφήσουν στην άκρη μικροπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και να βάλουν πρώτη προτεραιότητα το καλό της πόλης».

Ποιος είναι ο προορισμός που θα διαφημιστεί μέσω του εν λόγω προγράμματος, η Αττική ή η Αθήνα;

«Αν δεν κάνω λάθος, θα είναι η Αττική. Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει branding για την Αθήνα, διότι η Αθήνα είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη και αναγνωρίσιμη “επωνυμία” του προορισμού μας. Ούτως ή άλλως, από τη δική μας την πλευρά, όλες τις δράσεις που εκτελούμε τις βλέπουμε διευρυμένα, εκτός των στενών ορίων του δήμου Αθηναίων. Μέσω του Breathtaking Athens και του Athens Convention Bureau παρέχουμε πληροφορίες για όλη την περιφέρεια της Αττικής και είμαστε ο μοναδικός φορέας που για περισσότερο από πέντε χρόνια υλοποιεί τέτοιου είδους δράσεις, συστηματικά, επαγγελματικά και στοχευμένα».

Μετά την ώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων και δύο καλές τουριστικές χρονιές (2006-2008) η Αθήνα έχει καθηλωθεί στις τελευταίες θέσεις σε επίπεδο εσόδων και αφίξεων μεταξύ των ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Τι έφταιξε και ο προορισμός ακολούθησε καθοδική πορεία;

«Θεωρούμε ότι κύριος λόγος για τα πτωτικά αυτά μεγέθη που παρατηρούνται είναι η έλλειψη συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την προβολή της Αθήνας από πλευράς πολιτείας, ειδικότερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η οποία μας έφερε πολλές φορές στο προσκήνιο της δημοσιότητας, ειδικά από το 2009 και τα επεισόδια που γίνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο κέντρο της πόλης. Παρ'Α όλα αυτά, σαν ΕΑΤΑ έχουμε πάρει εύσημα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε κρίσεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη και για τη ζωντανή ενημέρωση που παρείχαμε στους τουρίστες μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο δήμος Αθηναίων έχει παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη της Αθήνας ως ιδανικού αστικού και συνεδριακού προορισμού».

Ωστόσο, η Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν άψογη τόσο για τους πολίτες όσο για τους επισκέπτες της. Επομένως, υπάρχει η ικανότητα…

«Δεν χρειάζεται να πάμε τόσο πίσω. Στις περιπτώσεις που υπάρχει πολιτική βούληση και στόχευση, συγκεκριμένες προβληματικές περιοχές είναι υποδειγματικές για κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά την αλλαγή του υπουργού ή τη χαλάρωση της βούλησης ωστόσο, τα πράγματα επιστρέφουν στην πρότερη κατάσταση. Η ικανότητα υπάρχει, το θέμα είναι να συνδυάζεται από πολιτική βούληση με συνέπεια και συνέχεια, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος…».

Επειδή είστε και δημοτικός σύμβουλος, παρακολουθείτε την περίπτωση της Θεσσαλονίκης; Επικοινωνιακά έχει περάσει ότι γίνονται αλλαγές σε επίπεδο δομών…

«Σίγουρα επικοινωνιακά ο Γιάννης Μπουτάρης κινείται δυναμικά. Ωστόσο, και η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα ως συμπρωτεύουσα. Και όπως όλοι γνωρίζουμε καλά –και ο κ. Μπουτάρης– και η επικοινωνία, αν δεν υποστηρίζεται από ισοβαρείς παρεμβάσεις και λύσεις, έχει πεπερασμένα όρια και αντίκτυπο. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα και η υπευθυνότητα που δείχνει στην επίλυση αυτών είναι προφανής. Και κάνοντας έναν πρόσφατο απολογισμό μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αντικειμενικά έχουν γίνει πράγματα. 

Είτε αυτά έχουν προβληθεί επικοινωνιακά είτε όχι, δεν αναιρεί το ότι τον πρώτο χρόνο συμμάζεψε τα οικονομικά. Παρέλαβε ένα δήμο με 70 εκατ. έλλειμμα… Τη δεύτερη χρονιά δέσμευσε ένα σημαντικό κονδύλι από το ΕΣΠΑ, κοντά στα 120 εκατ., και έκανε την εταιρία ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ώστε να μπορεί αυτόνομα να προκηρύξει έργα για την Αθήνα και είναι λίγο πιο ευέλικτη η δομή. Τώρα θα περάσει στη διαδικασία δημοπράτησης των έργων, από τα οποία κάποια που είναι μικρά στόχος είναι να ολοκληρωθούν στον τρίτο χρόνο. Τον τελευταίο έναν χρόνο θα τα αξιοποιήσει όλα αυτά και επικοινωνιακά.

Είναι μεγάλη επιτυχία που κατάφερε ένας φορέας, η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, εκτός των 13 περιφερειών και της ΕΕΤΑ να διαχειρίζεται πόρους. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Σεπτέμβριο, θα είναι ισότιμος φορέας. Θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται κονδύλια και να προκηρύσσει διαγωνισμούς. Αυτό είναι σημαντική επιτυχία. Για την αναδιάρθρωση της πόλης χρειάζεται δουλειά και συνέπεια».

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

«Το project ονομάζεται Relaunching Athens και αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ύψους 120 εκατ. ευρώ και έργα που θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης διετίας. Η υλοποίηση των έργων θα κινηθεί στους εξής πέντε άξονες: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της πόλης, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, αναβάθμιση του αστικού ιστού, διαχείριση κοινωνικής κρίσης, τεχνική βοήθεια για τη διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του προγράμματος. Επιγραμματικά, σας αναφέρω κάποια παραδείγματα: * Μετεξέλιξη ξενοδοχείων σε κέντρα επιχειρηματικότητας. * Ενίσχυση της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης με προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΤΟΠΕΚΟ, ΤΟΠΣΑ), καθώς και ανάπτυξη κοινωνικών παροχών όπως: νέα κέντρα υγείας, παιδικοί σταθμοί, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες. * Δημιουργία πρασίνου και διαμόρφωση 11 πλατειών της πόλης και ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων. * Διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, με τη λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, επιπλέον Κοινωνικού Φαρμακείου, κέντρου απεξάρτησης και επανένταξης κ.λπ. Επίσης, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης και η ΕΑΤΑ έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τον επίτροπο Χαν για το πώς η Αθήνα θα αντλήσει κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ετοιμάζεται το σχέδιο. Καλώς ή κακώς, αυτή τη στιγμή στην πόλη μπορούν να γίνουν έργα μόνο με αυτά τα χρήματα, με ευρωπαϊκούς πόρους».

Να μείνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο από όσα προγραμματίζονται έως το 2014. Συγκεκριμένα, μπορείτε να εξηγήσετε περισσότερα για το πώς θα αξιοποιηθούν τα ξενοδοχεία της Αθήνας;

«Θα προχωρήσει η επισκευή κτιρίων (τέως ξενοδοχείου "Μπάγκειον" στην πλ. Ομονοίας, ξενοδοχείου "Ολυμπιάς" στην οδό Αθηνάς και τέως ξενοδοχείου "Μέγας Αλέξανδρος" στην πλ. Ομονοίας) για γραφεία και εργαστήρια εξειδίκευσης νέων επαγγελματιών καθώς επίσης και η επισκευή διατηρητέου κτιρίου στην οδό Αμερικής 8, για τη δημιουργία εκκολαπτηρίου νέων επιχειρηματιών. Στόχος μας είναι να παρέχονται στους νέους επιχειρηματίες κάποιες βασικές υποδομές, ώστε να καλύπτονται ορισμένα κόστη που ίσως κάποιος στο ξεκίνημά του δεν μπορεί να αναλάβει. Ουσιαστικά, η λογική είναι κάποιος να χτίσει εκεί την επιχείρησή του για τα 2 ή 3 πρώτα χρόνια, απολαμβάνοντας κάποιες δωρεάν παροχές ή καταβάλλοντας ελάχιστο αντίτιμο, και στη συνέχεια να ακολουθήσει την πορεία του αυτόνομα».

Ποια είναι η πρόταση του δήμου σε σχέση με τις διαδηλώσεις;

«Αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου και πρόκειται για μια νομοθετική πρόταση που συντάχθηκε με την καθοδήγηση ομάδας συνταγματολόγων. Αυτή τη στιγμή οι διαδηλώσεις διέπονται από νομικό πλαίσιο της δεκαετίας του ΅60… Δεν είχε κανείς τη βούληση και το θάρρος να λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα. Ουσιαστικά, με την πρόταση που προωθείται κατοχυρώνεται το δικαίωμα κάποιου να διαδηλώνει, αλλά προστατεύονται και όσοι θίγονται από τις διαδηλώσεις. Εμείς προτείνουμε να υπάρχει ένας οργανωτής, όταν υπάρχουν επεισόδια να μπορεί να παρεμβαίνει η αστυνομία, αν η πορεία είναι μικρή να απαγορεύεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος… Κατατέθηκε προσχέδιο νόμου πριν από το καλοκαίρι και αναμένουμε να το αξιοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση. Ελπίζουμε και η αρμόδια πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Οι νόμοι έχουν δημιουργηθεί με τη λογική ότι η παρανομία είναι η εξαίρεση. Στην περίπτωσή μας τείνει να γίνει ο κανόνας. Οπότε απαιτούνται έκτακτα μέτρα».

Είχατε πει πρόσφατα ότι η Αθήνα πρέπει να γίνει τελικός προορισμός και όχι ενδιάμεσος. Δεν είναι πλέον στόχος η πόλη να καθιερωθεί ως city break;

«Το city break είναι μία ξεχωριστή αγορά, μία αυτόνομη τάση και μορφή τουρισμού. 'Ασχετα από το αν η πόλη είναι τελικός ή ενδιάμεσος προορισμός, στόχος παραμένει η πόλη να αυξήσει το διάστημα διαμονής του επισκέπτη, δηλαδή τον αριθμό διανυκτερεύσεων των ξένων επισκεπτών. Ο μέσος όρος ημερών αυτή τη στιγμή είναι 1,6 ημέρες. Η προσπάθεια η δική μας αφορά το πώς θα γνωστοποιούνται οι δράσεις που γίνονται στην πόλη, οι οποίες θα “κρατήσουν” τον κόσμο. Πρέπει να κάνουμε τον τουρίστα να συνδυάσει την παραμονή του με μια μουσική συναυλία, μια παράσταση, γενικά με προτάσεις σύνθετων δραστηριοτήτων και εμπειριών…».
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παπούτσι από τον τόπο του
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παπούτσι από τον τόπο του
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ