2012-08-11 20:57:03
Φωτογραφία για Το τέλος ΑΠΕ
Νέα επιβάρυνση έρχεται στους λογα­ριασμούς της ΔΕΗ λόγω της αύξησης του τέλους υπέρ ΑΠΕ...

Η αύξηση θα φθάσει το 47% του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) δηλαδή στα 8 ευρώ/Mwh μεσοσταθμικά, από 5,43 ευρώ/Mwh που είναι σήμερα. Εξετά­ζεται επίσης η αύξηση να εφαρμοστεί αναδρομικά από 1ης Αυγούστου και η ανακοίνωση των αποφάσεων αναμέ­νεται εντός των επόμενων ημερών.

Το νέο χαράτσι, σύμφωνα με τα τζιμάνια της κυβέρνησης, κρίνεται ανα­γκαίο προκειμένου να μειωθεί το έλ­λειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το οποίο αυξάνεται συνεχώς εξαιτίας της αθρόας ένταξης νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα.

Ο επιμερισμός του τέλους ΑΠΕ ανά κατηγορία καταναλωτών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς αναμέ­νονται από τη ΔΕΗ οι πίνακες με το μέσο έσοδο πωλήσεων ανά κατηγο­ρία, βάσει του οποίου θα γίνει ο τελι­κός καταμερισμός.

Σήμερα, με μεσοσταθμικό τέλος ΑΠΕ στα 5,43 ευρώ/Mwh, η χρέωση για την οικιακή κατανάλωση φθάνει στα 5,99 ευρώ/ΜWh. Κύκλοι της ΡΑΕ αναφέρουν πάντως ότι, παρά την αύ­ξηση, το τέλος ΑΠΕ για τους οικια­κούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί σε επίπεδα «σαφώς κάτω από διψή­φιο νούμερο», πολύ κοντά στη μεσοσταθμική τιμή.


Όσον αφορά τις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθοριστικό ρό­λο στη διαμόρφωση της τελικής επι­βάρυνση που θα έχουν από το τέλος αναμένεται να παίξουν οι διατάξεις της απόφασης 1453/11, οι οποίες για το 2012 απαγορεύουν η συνολική χρέωση για το τέλος ΑΠΕ να υπερβαί­νει τα 800.000 ευρώ ανά θέση κατανάλωσης.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το τέλος υπέρ ΑΠΕ για τις μεγάλες βιομηχανίες φθάνει στα 2,96 ευρώ/Mwh. Η κατη­γορία που φαίνεται ότι θα επιβαρυν­θεί περισσότερο είναι οι πελάτες της μέσης τάσης, δηλαδή μεγάλοι εμπορι­κοί καταναλωτές, καθώς και άλλες ει­δικές κατηγορίες, όπως οι αγρότες.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ