2012-08-11 15:03:03
Φωτογραφία για Άμεση δράση για τον έλεγχο της ανεργίας
Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ανεργία... σημείωσε νέο ρεκόρ το Μάιο και διαμορφώθηκε στο 23,1%, έναντι 22,6% τον Απρίλιο και 16,8% το Μάιο του 2011. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 311.041 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2011 (+37,2%) φτάνοντας τα 1.147.372 άτομα.

ΜΕ ΑΠΛΑ λόγια, η ανεργία καλπάζει και η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία της δείχνοντας αδύναμη να αντιδράσει. Δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι προστίθενται κάθε μήνα στον μακρύ κατάλογο του ενός και πλέον εκατομμυρίου και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε η εξέλιξη αυτή θα αναστραφεί ή, έστω, θα ανακοπεί.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ, αλλά πρακτικώς αναπτυσσόμενη, με ισχνή παραγωγική βάση και εσωστρεφή οικονομία, η Ελλάδα «αναπτυσσόταν» για χρόνια με εξωτερικό δανεισμό που συσσώρευσε δυσθεώρητα ελλείμματα και μη βιώσιμα χρέη. Το ισχυρό νόμισμα που δεν υποτιμάτο «υπνώτισε» πολίτες και πολιτικούς μέχρι τη στιγμή που ο αποκλεισμός του ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές διέκοψε απότομα την τροφοδότηση της «φούσκας» που συντηρούσε την επίπλαστη ευημερία


ΕΚ ΤΩΝ πραγμάτων, η αύξηση της ανεργίας ήταν αναπόφευκτη αφού χιλιάδες επιχειρήσεις που πουλούσαν τα προϊόντα τους σε μια εσωτερική αγορά που θα άλλαζε –θέλοντας και μη– καταναλωτικές συνήθειες θα έκλειναν. Το πολιτικό σύστημα, όμως, που επέλεξε συνειδητά να μη θυσιάσει ούτε μία θέση απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, αλλά αντίθετα να υπερφορολογήσει τον ιδιωτικό τομέα, επέτεινε το πρόβλημα στην αγορά. Οι περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ επιτελείο καλείται σήμερα σε άμεση δράση για να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη πορεία της ανεργίας. Απαιτούνται εδώ και τώρα ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία. Αν επικρατήσει η λογική της αδράνειας, θα έχουμε ποσοστό ανεργίας που θα είναι μεγάλη έκπληξη
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ