2012-08-10 09:25:28
Φωτογραφία για Οποιος δεν μειώνει μισθούς, φεύγει...
Καρατομήθηκε τελικά χθες η πρώτη από τις διοικήσεις ΔΕΚΟ που δεν εφάρμοσε τις διατάξεις του νόμου για τη μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΑΡΚΟ Αναστάσιο Μπαράκο, του οποίου ζητήθηκε η παραίτηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και με άλλες διοικήσεις ΔΕΚΟ που επιμένουν να αψηφούν τις διατάξεις του νόμου και να μη μειώνουν τις αποδοχές τους.

Οπως διευκρίνιζε χθες αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων των ΔΕΚΟ σε ποσοστό έως 35% τη διετία, με τον πρώτο χρόνο να φτάνει το 25%, προέβλεπε ο νόμος 4024 του 2011. Για τον σκοπό αυτόν ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ Γιώργος Κυριακός είχε στείλει σε όλες τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ενημερωτική εγκύκλιο από τον Νοέμβριο του 2011. Η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αντέτεινε ότι ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων) και επομένως δεν υπόκειται στον νόμο για τις ΔΕΚΟ.


Το θέμα οδηγήθηκε σε ευθεία αντιπαράθεση των δύο πλευρών, με το υπουργείο να ζητά την επιστροφή των αποδοχών και της διοίκησης της εν λόγω ΔΕΚΟ, τις οποίες εισέπραξε καθ' υπέρβαση των προβλέψεων του νόμου.

Η ανάγκη εφαρμογής του νόμου επισημάνθηκε μάλιστα και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Μέργος έχουν αναλάβει να καταγράψουν το μισθολογικό κόστος σε όλες τις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί πού υπάρχουν υπερβάσεις.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ