2012-08-10 09:15:16
Φωτογραφία για Σήμερα τα μέτρα προς μελέτη και έγκριση
Εντονες πιέσεις για περικοπές από όλα τα υπουργεία ασκεί πλέον το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προετοιμαστεί για τη σημερινή αποστολή προς την τρόικα, μέτρων και ισοδύναμων, τα οποία θα πετύχουν την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο.

Η κινητοποίηση του υπουργείου οφείλεται στο ότι το χρονικό περιθώριο για να εκταμιευτεί η δόση των 31 δισ. ευρώ μέσα στο Σεπτέμβριο, στενεύει υπερβολικά. Η τρόικα έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα έρθει για την τελική αξιολόγηση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να ανεβεί μεν στη Θεσσαλονίκη, αλλά να μην ανακοινώσει τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, αφού δεν θα έχουν συμφωνηθεί ακόμη με την τρόικα. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζεται να μη δώσει καν την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ, αφού είναι δεδομένο ποια θα είναι τα ερωτήματα.

Σε επίπεδο διαδικασίας, το ιδανικό θα είναι όλα να είναι έτοιμα από ελληνικής πλευράς μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε η διαπραγμάτευση με την τρόικα να διαρκέσει το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα και -φυσικά- να έχει αίσια κατάληξη, δηλαδή μια θετική αξιολόγηση
. Από εκεί και πέρα, είναι ζητούμενο το πότε να γίνει το Eurogroup, όπου θα εγκριθούν τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα. Προγραμματισμένες είναι μια Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Ευρώ, στις 13 Σεπτεμβρίου, και άλλη μια στις αρχές Οκτωβρίου. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό οι εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να γίνουν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως», ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.

Με δεδομένα τα παραπάνω θα πρέπει όλα τα μέτρα να είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έναν κατάλογο μέτρων, στα οποία θα υπάρχουν και τα εναλλακτικά και τα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να προετοιμαστούν όλοι για τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει, λοιπόν, το κάθε υπουργείο που διαχειρίζεται ένα προϋπολογισμό να ρίξει στο τραπέζι τη συνεισφορά τους για το μνημόνιο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Αποπομπή στελέχους

Ενα ακόμη μέτρο, το οποίο έχει κλείσει, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, είναι η επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ). Το μέτρο έχει στόχο να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αμοιβές στις δημόσιες επιχειρήσεις με αυτές της κεντρικής διοίκησης, πράγμα που σημαίνει μια μέση μείωση των αμοιβών στις δημόσιες επιχειρήσεις κατά περίπου 30%.

Όσο για τους διοικητές οργανισμών και δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν προσαρμόζονται, θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές. Η αρχή έγινε χθες, με το διοικητή της «Λάρκο».

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ζητήθηκε η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Λάρκο, Αναστάσιου Μπαράκου, διότι δεν εφάρμοσε τις διατάξεις των νόμων, που προβλέπουν μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το χρόνο έναρξης ισχύος τους.

Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν ότι η ανάγκη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων επισημάνθηκε και με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του 2012.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε, χθες, ότι έχουν εντοπιστεί οι διοικήσεις τριών τεσσάρων ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν έχουν προσαρμοστεί στις περικοπές μισθών, οι οποίες έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες.

Διαβεβαιώσεις μέτρων

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε, χθες, διαβεβαιώσεις για άλλα δύο μέτρα. Την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα είδη εστίασης.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, τόνισε ότι δεν πρόκειται για κλασική εξίσωση των συντελεστών του πετρελαίου. Ο φόρος στο κίνησης θα μειωθεί στο 80% και θα εξισωθεί σε αυτό και ο συντελεστής για το πετρέλαιο θέρμανσης. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει η υποδομή ακόμη και για τη χορήγηση και επιδόματος θέρμανσης 120 εκατ. ευρώ για φέτος. Ειδικότερα, τόνισε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, έχει έτοιμη την πρόταση για το επίδομα, με βάση εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, ώστε η χορήγηση από την 15η Οκτωβρίου να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα.

Τάσος Δασόπουλος

***

Υπό επεξεργασία το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Η πρώτη και πιο βασική είναι το μέτρο με το οποίο θα μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας περνά ένα δεύτερο στάδιο επεξεργασίας αυτές τις μέρες, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Πάνο Τσακλόγλου, και το σύμβουλο του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στόχος είναι να αποφευχθεί η αποτυχία του μέτρου, όπως έγινε το 2011 με την εκδοχή που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ

Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζεται η δυνατότητα να είναι πιο γενναιόδωρο το μέτρο σε ό,τι αφορά τα κίνητρα που θα έχει κάποιος για να το ακολουθήσει. Επίσης εξετάζεται να εφαρμοστεί πρώτα στους υπαλλήλους των δημοσίων οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται με βάση τις επιταγές του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η τρόικα είναι θετική απέναντι στο μέτρο της εφεδρείας, αλλά ζητεί την πλήρη κοστολόγησή του προκειμένου να είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα. Ο στόχος του μνημονίου για μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 μέχρι και το 2015 συνεχίζει να ισχύει, αλλά θα πρέπει να γίνει με τρόπο ο οποίος δεν θα αυξάνει -άμεσα- την ανεργία.

Ενα ακόμη θέμα για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η οργάνωση των συγχωνεύσεων των δημοσίων οργανισμών, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει στα τέλη του έτους, ώστε να αρχίσει να έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την επόμενη χρονιά.

Ολα είναι στο τραπέζι για τις συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον πρωθυπουργό, είπε ότι το δικό του πακέτο θα είναι 5 δισ. ευρώ. Με αυτό εννοούσε ότι έχει συγκεντρώσει μέτρα που δίνουν ακόμη υψηλότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει λοιπόν το επόμενο διάστημα να αποφασιστεί ποιο από τα μέτρα αυτά θα ισχύσει και ποιο όχι, αφού όλα βρίσκονται στο τραπέζι, από τις περικοπές κατά 30 ευρώ των 800.000 συντάξεων του Οργανισμού Γεωργικών ΑσφαλίσεωνΟΓΑ , μέχρι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις περικοπές στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, τα κοινωνικά επιδόματα, τα εφάπαξ σε Δημόσιο και ευγενή ταμεία, αλλά και ο περιορισμός των συντάξεων που είναι σήμερα πάνω από 1.400 ευρώ.

Η υπέρβαση του στόχου για περικοπές προκάλεσε τα εγκωμιαστικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ θετικό να έχει συνάδελφο έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τόσο καλή γνώση της οικονομίας. Χθες, ο κ. Σταϊκούρας, βαδίζοντας στην ίδια ευθεία, τόνισε σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Βρούτση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί κάποιοι να έχουν 586 ευρώ μισθό και κάποιοι άλλοι να παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ σύνταξη, ως δήλωση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κλειστά τα μέτρα σε υγεία - παιδεία

«Κλειστά» από τις αρχές της εβδομάδας είναι τα μέτρα των υπουργείου Υγείας -το οποίο είναι χρεωμένο με περικοπή δαπανών 2 δισ. ευρώ- αλλά και του υπουργείου Παιδείας -το οποίο θα συγχωνεύσει πάνω από 100 ανώτερες και ανώτατες σχολές της περιφέρειας και θα αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (μειώνοντας τον αριθμό των ωρομίσθιων) με αναμενόμενη εξοικονόμηση περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Εκθεση για την πορεία του ΦΠΑ στην εστίαση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι για να γίνει αποδεκτή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% που είναι σήμερα θα πρέπει να γίνει μια έκθεση για την πορεία του νέου φόρου (αν δηλαδή είναι θετική ή αρνητική για τα έσοδα). Μια δεύτερη έρευνα θα είναι το ποσοστό φοροδιαφυγής που σημειώθηκε από την έναρξη ισχύος του μέτρου, αλλά και η επίπτωσή του στις οικονομικές συνθήκες της κάθε περιοχής.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ