2012-08-10 08:31:54
Φωτογραφία για «ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ» ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγώνα δρόμου δίνει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να συγκροτήσει την λίστα με τα μέτρα τα οποία θα παραδοθούν στους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε αυτοί με την σειρά τους να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Στόχος είναι η εισήγηση που θα γίνει από την κυβέρνηση να περιλαμβάνει μέτρα ακόμα και πάνω από το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ για να έχουν οι τρεις αρχηγοί την ευχέρεια εναλλακτικών επιλογών ως προς το μίγμα. 

Στόχος είναι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να έχει «κλειδώσει», ακόμα και αν δεν έχει ανακοινωθεί, πριν από την άφιξη του Ζ. Κ. Γιούγκερ στην Αθήνα αλλά και το ταξίδι Σαμαρά σε Παρίσι και Βερολίνο, ώστε να μπορεί η ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση.

Από το «γράψε, σβήσε» προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα: 

· Η προσπάθεια για τα ειδικά μισθολόγια επικεντρώνεται στην διατήρηση των αμοιβών στους «μάχιμους». Με δεδομένο ότι φέτος απαιτούνται 200 εκατ
. ευρώ και του χρόνου πάνω από 500 για να διασωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην διατήρηση των υφιστάμενων αμοιβών μόνο για τους ένστολους που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις. Το επίδομα επικινδυνότητας, ουσιαστικά, το οποίο καλύπτει στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες. «Δεν μπορείς να έχεις αεροπόρους που πετούν αεροσκάφη τα οποία κοστίζουν 60 εκατ. ευρώ και να πληρώνονται με 1.200 ευρώ το μήνα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου σε χθεσινή του συνέντευξη.

Η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στο μέτρο της εφεδρείας, προκειμένου, όπως μετέδωσε το Reuters, να μειώσει κατά 40.000 στους δημόσιους υπάλληλους. Προγραμματίζεται συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον υπουργό υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη και σε αυτή αναμένεται να τεθεί το θέμα που αποτέλεσε κόκκινο πανί για τον Φ. Κουβέλη στην συνάντηση των τριών αρχηγών.

· Στα κοινωνικά επιδόματα, στα οποία σχεδιάζεται η επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος, πάνω από το οποίο θα μπαίνει ψαλίδι.

· Στις συντάξεις τα σενάρια που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν στην αύξηση των χρόνων εργασίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20, το πλαφόν στα 2.400 ευρώ αλλά και οι κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 700 – 800 ευρώ.

Το παζάρι και η ύφεση 

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σενάρια έτσι ώστε η λίστα που θα παραδοθεί στους τρεις να περιλαμβάνει μέτρα ακόμα και πάνω από το ποσό που ζητά η τρόικα προκειμένου να υπάρχουν τα όποια περιθώρια ελιγμών για το μείγμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η διαφαινόμενη καθυστέρηση από την πλευρά της τρόικα να καταρτίσει την έκθεση της και η μεταφορά για τον Οκτώβριο της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο για την οικονομία που στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας.

Ηδη η ανεργία σκαρφάλωσε στο 23,1%, ενώ απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την οικοδομική δραστηριότητα και τις εξαγωγές. Η κυβέρνηση αναζητά «μικρές νίκες» στον τομέα της ανάταξης της οικονομίας. Προς τα τέλη του μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον επενδυτικό νόμο, οι οποίες στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Ανάπτυξης ορίστηκαν οι συντονιστές έργου που αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επιτάχυνση της εφαρμογής των δέκα μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί.

Στο μέτωπο των ισοδύναμων μέτρων, το οικονομικό επιτελείο πέτυχε συμφωνία για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους αγρότες, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Χθες υπογράφηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Οικονομικών η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Η πληρωμή αφορά 70.000 περίπου δικαιούχους.

Είναι το δεύτερο μέτωπο που κλείνει μετά την συμφωνία με την τρόικα για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις, αντί για δέκα που διεκδικούσε η ελληνική πλευρά.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τω πρώτω νικητή....
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τω πρώτω νικητή....
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ