2012-08-10 00:17:04
Φωτογραφία για Που κρύβονται τα μικρόβια στα δωμάτια των ξενοδοχείων;
Οι ένοικοι των ξενοδοχείων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με βακτηρίδια ανοίγοντας την τηλεόραση ή τα φώτα, παρά την πόρτα της τουαλέτας, αναφέρουν επιστήμονες σε νέα μελέτη.Ανάμεσα στις πιο μολυσμένες επιφάνειες περιλαμβάνονται και  οι προφανείς, όπως είναι η λεκάνη της τουαλέτας και το πάτωμα του μπάνιου, αλλά σε αυτές συγκαταλέγονται και το τηλεχειριστήριο και οι διακόπτες για τα φώτα, σημειώνεται σε μικρή μελέτη που έγινε από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Houston, του Purdue και της South Carolina, η οποία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στην Αμερικανική Μικροβιολογική Εταιρεία.

Στα περισσότερα δείγματα που ελήφθησαν από ξενοδοχεία -διαφορετικών κρατών- τα επίπεδα των βακτηρίων στα χειριστήρια των τηλεοράσεων και στους διακόπτες των φώτων, υπερέβαιναν τα επιτρεπτά νοσοκομειακά όρια σε δωμάτια ασθενών και μπάνιων, αναφέρει η Sheryl Kline, αναπληρώτρια κοσμήτορας του Τουριστικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.


Αν και τα υψηλά επίπεδα των βακτηρίων δεν σημάνουν από μόνα τους συναγερμό, τα επιχρίσματα που πάρθηκαν από τους διακόπτες, τα τηλεχειριστήρια, τα πατώματα των μπάνιων και τις επιφάνειες των ειδών υγιεινής, βρέθηκαν όλα τα κολοβακτηρίδια που συνδέονται με την περιττωματική μόλυνση, η οποία σε υψηλά επίπεδα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Αντιθέτως, μερικές από τις καθαρότερες επιφάνειες ήταν τα κουρτινόξυλα, το πίσω μέρος από το κεφαλάρι του κρεβατιού και οι λαβές της πόρτας του μπάνιου!

«Ο σκοπός της μελέτης δεν είναι να φοβηθούν οι άνθρωποι», λέει η κοσμήτορας, «αλλά για να βοηθηθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες να αναπτύξουν καλύτερες πρακτικές, ώστε τα δωμάτια των επισκεπτών να είναι και όχι μόνο να φαίνονται πιο καθαρά.»

Ωστόσο, ακόμα και μετά από αυτά τα ευρήματα δεν πρέπει να αποτρέπονται οι άνθρωποι από το να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία, λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας Craig Hedberg από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Αυτά που μπορεί να κάνει κανείς είναι ελάχιστα και άπτονται των γενικών οδηγιών, όπως είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, αν και παράδοξο, το πάτωμα μέσα στην ντουζιέρα ήταν πάντα αρκετά καθαρό, ενώ εκείνο του υπόλοιπου χώρου όχι. Έτσι συνίσταται να χρησιμοποιούνται παπούτσια ή παντόφλες όταν περπατάμε μέσα στο δωμάτιο και το μπάνιο του ξενοδοχείου».
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ