2012-08-09 19:14:16
Φωτογραφία για Επαρκούς μεγέθους παρέμβαση της ΕΚΤ με αγορά ομολόγων προαναγγέλλει ο Νόγερ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε κινήσεις «επαρκούς μεγέθους» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κρίστιαν Νόγερ, με προτεραιότητα τη βραχυπρόθεσμη αγορά ομολόγων. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας ή άλλης χώρας από το ευρώ» υπογράμμισε. 

 Σε συνέντευξή του στο γαλλικό Le Point που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ο Νόγερ τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει «καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και την ικανότητά του να ενεργεί εντός των πλαισίων της εντολής που έχει».

 Χρησιμοποιώντας την ίδια ρητορική με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Νόγερ ανέφερε πως «οι πράξεις μας θα είναι επαρκούς μεγέθους για να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις αγορές». 

«Θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε πολύ σύντομα, με προτεραιότητα τις βραχυπρόθεσμες αγορές ομολόγων» πρόσθεσε.


Όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας, ο Νόγερ απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ λέγοντας πως καθήκον της ΕΚΤ είναι η θωράκιση της ενότητας της Ευρωζώνης. 

«Δεν προβλέπουμε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προετοιμασίας για έξοδο οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη». 

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι φωνές στη Γερμανία που απορρίπτουν περαιτέρω εμπλοκή της ΕΚΤ επιμένουν -με τον Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος των συμβουλίων ΕΚΤ και Bundesbank, να είναι ο τελευταίος σε σειρά αξιωματούχων που επαναλαμβάνουν πως ο ρόλος της Φρανκφούρτης «δεν είναι να λειτουργεί πυροσβεστικά».

Σε βιβλίο του με θέμα την κρίση στο ευρώ, ο Ίσινγκ, που θήτευσε στα συμβούλια κατά την εγκαθίδρυση του ευρώ και μέχρι το 2006, αναφέρει: «Όσο λιγότερο αναζητούν οι πολιτικοί τη ρίζα των προβλημάτων, τόσο περισσότερες προσδοκίες και απαιτήσεις έχουν από την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει φτιαχτεί για το ρόλο αυτό. Είναι μια κεντρική τράπεζα και όχι ένα όργανο με αποστολή τη διάσωση κυβερνήσεων, που απειλούνται από χρεοκοπία».

Μάλιστα, ο ίδιος υπαινίσσεται πως η Ευρωζώνη έχει., ή μπορεί να αποκτήσει, πόρτα εξόδου: «Το πόσες χώρες θα είναι μακροπρόθεσμα δυνατό να είναι μέλη της Ευρωζώνης μένει να φανεί» γράφει.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην 9η θέση το ανσάμπλ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην 9η θέση το ανσάμπλ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ