2012-08-09 16:32:55
Φωτογραφία για Αίσθημα περικύκλωσης και απομόνωσης για το Ισραήλ
- Η παρουσία και κυρίως η παρεμβατική δυνατότητα και βούληση των ΗΠΑ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι σε φθίνουσα πορεία μετά την αποχώρηση από το Ιράκ και την επικείμενη απεμπλοκή από το Αφγανιστάν. Μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο η Ουάσιγκτον δεν έχει σταθερό σύμμαχο στον Αραβικό Κόσμο καθώς οι εσωτερικές ισορροπίες στην Σαουδική Αραβία επιβάλλουν ακόμη και στο Ριάντ να κρατά αποστάσεις. Αμερικανική παρουσία στην Σαουδική Αραβία είτε γιά προστασία της χώρας από το Ιράν, είτε πολύ περισσότερο γιά επίθεση εναντίον του θα προκαλούσε με τα σημερινά δεδομένα από καθεστωτική αποσταθεροποίηση έως ανατροπή στην χώρα. Με δυό λόγια η Σαουδική Αραβία στα μάτια των ΗΠΑ ταυτίζεται πλέον με το Πακιστάν και το διπλό παιχνίδι μεταξύ Ουάσιγκτον και ακραίου φονταμενταλισμού.

- Είναι σαφές ότι οι περιφερειακοί συσχετισμοί θα διαμορφωθούν ανάμεσα στην Τουρκία, στο Ιράν και στην Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο όταν υπάρξει παγίωση της σταθερότητας στο Κάιρο
. Οπως και να διαμορφωθούν θα έχουν ως κοινό παρονομαστή στην καλύτερη περίπτωση μιά ριζοσπαστική ρητορική και στην χειρότερη μιά στρατηγική πίεσης και πλήρους απομόνωσης του Ισραήλ. Το Ιράν δεν μπορεί να απειληθεί ούτε από την Τουρκία που εκμεταλλεύεται την διένεξη του με την Δύση γιά να προβάλλει ως μεσολαβητής, ούτε από την Σαουδική Αραβία που φοβάται την αμερικανική στήριξη πιο πολύ από τις ηγεμονικές βλέψεις της Τεχεράνης.

- Μέσα σε αυτό το τοπίο το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να εκμεταλλευθεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση στήριξης και είναι χαρακτηριστικό το ιδιαίτερο θερμό κλίμα που επεκράτησε στην εκεί πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν. Τα συμφέροντα του εβραικού κράτους ταυτίζονται με μιά συνολική εκκαθάριση εκκρεμοτήτων ΗΠΑ-Ρωσίας που δεν είναι αυριανή προοπτική αλλά και με την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος της Ε.Ε γιά τις εξελίξεις στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή. Πιστεύει προφανώς ότι αργά η γρήγορα η απώλεια δυνατότητας παρέμβασης στην Μέση Ανατολή γιά την Δύση και την Ρωσία θα το καταστήσει ως το μοναδικό έρεισμα των δυνάμεων που είχαν άλλοτε κατοχυρωμένα περιφερειακά ερείσματα και πελάτες στον Αραβομουσουλμανικό Κόσμο

- Η ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ από την Αίγυπτο μέχρι την Συρία αυξάνει τα περιθώρια ελιγμών και παρέμβασης στην Ευρύτερη περιοχή και του Ριάντ και της Τεχεράνης. Η στήρριξη της Μόσχας στο Ιράν είναι συγκυριακή καθώς αισθάνεται εξίσου αν όχι περισσότερο απειλούμενη από την Ουάσιγκτον από την προοπτική γειτνίασης στις νότιες παρυφές της πρώην ΕΣΣΔ με μιά Πυρηνική Δύναμη με δυνατότητα επιρροής στις εξελίξεις των μουσουλμανικών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

- Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να αναλυθεί η στρατηγική βαρύτητα που δίνει το Ισραήλ στην σύναψη μιάς στρατηγικής συμμαχίας με την Ελλάδα και την Κύπρο: Πρόκειται ταυτόχρονα γιά την πρώτη γέφυρα με την Ε.Ε και την Ευρωζώνη στην οποία το Ισραήλ θέλει να εμφανισθεί ως εγγυητής μιάς εναλλακτικής όδευσης ενέργειας αλλά και επιπλέον γιά προσέγγιση με δύο χώρες που μόνον ζημιώνονται γεωπολιτικά και γεωοικονομικά από τα υστερόγραφα της μεταψυχροπολεμικής καχυποψίας Ουάσιγκτον-Μόσχας που σκιάζουν κυρίως την Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Με δυο λόγια η ταύτιση ζωτικών συμφερόντων Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ εέχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από ότι αποτυπώθηκε στην επίσκεψη Πέρες στη χώρα μας.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ