2012-08-06 23:45:59
Φωτογραφία για Νέο κούρεμα προωθεί το ΔΝΤ!
Νέα Υόρκη

Προτάσεις για ελάφρυνση του βάρους στο ελληνικό χρέος από τα δάνεια στήριξης φέρεται να εισηγείται, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal, το ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συναντώντας ωστόσο ισχυρές αντιστάσεις. 

 Η ηπιότερη από τις προτάσεις, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, προβλέπει μείωση των επιτοκίων  στις χορηγήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη. Για τα επιτόκια στη διετία που λήγει το 2014, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα 39 δισ. ευρώ, αναφέρεται.

 Μία από τις προτάσεις που θεωρείται η πλέον αμφιλεγόμενη πολιτικά είναι η απομείωση 30% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες, η ονομαστική αξία των οποίων φτάνει τα 50 δισ. ευρώ σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η WSJ. Παρόμοια πρόταση περιλαμβάνει «κούρεμα» στα διμερή δάνεια των χωρών με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ως πρόταση που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό χρέος αναφέρεται η ανάληψη της ελληνικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον ESM.

Η πρόσφατη Σύνοδος της ΕΕ αποφάσισε να δοθεί στον ESM η δυνατότητα να ανακελαιοποιεί απευθείας τραπεζικά συστήματα στην Ευρωζώνη, δυνατότητα που αν εφαρμοστεί για την Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος κατά 15%-20%, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ