2012-08-05 19:29:04
Φωτογραφία για Piercing: Τι σημαίνει το επίμονο… τρύπημα;
Γράφει η Μάγδα Χατζηδηµήτρη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως, όταν η κόρη τους ή ο γιος τους, εμφανίζεται με body piercing! Φαντάζει πολύ λογικό για έναν έφηβο να έχει μια τρύπα στο αυτί ή στην μύτη, αλλά τι γίνεται όταν από απλή μόδα γίνεται εμμονή; Η ψυχολόγος κ. Μάγδα Χατζηδημήτρη, προσεγγίζει την ψυχολογική διάσταση του θέματος και συμβουλεύει τους γονείς ώστε να αποφύγουν… τον νευρικό κλονισμό!!

Στις μέρες μας είναι πολύ σύνηθες οι νέοι να πειραματίζονται με το σώμα τους δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους, όπως ένα έντονο χρώμα στα μαλλιά, ένα tattoo ή το body piercing. Ειδικά τα κορίτσια, από πολύ μικρή ηλικία, επιθυμούν να τρυπήσουν τα αυτιά τους για να μπορούν με την σειρά τους και αυτά να φορέσουν τα ωραία σκουλαρίκια της μαμάς! Στην ηλικία των 16, έρχονται να προστεθούν άλλες 3 με 4 τρύπες στο ένα αυτί, ίσως και μία στην μύτη, επειδή η μόδα… το επιβάλλει
. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν προμηνύει την συνέχεια. Πολλοί νέοι, με την πάροδο του χρόνου, επιθυμούν να …βουτήξουν σε πιο βαθιά νερά. Με άλλα λόγια, δοκιμάζουν να τρυπήσουν διάφορα σημεία του σώματος τους, πέρα από την περιοχή των αυτιών και της μύτης, διαδικασία που πολλές φορές είναι επώδυνη. Αναπόφευκτα, οι γονείς αρχίζουν να ανησυχούν, βλέποντας κάθε τόσο και από ένα καινούριο απόκτημα στο σώμα των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να σκέφτονται πως το παιδί τους έχει μπλέξει με κακές παρέες ή έχει ψυχολογικά προβλήματα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα σενάρια αποδειχθούν…. πραγματικότητα;

Γιατί body piercing;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να ωθήσουν κάποιον να επιχειρήσει να κάνει body piercing, χωρίς να υπάρχει κάποιο ψυχολογικό αίτιο. Ειδικότερα, η ψυχολόγος κυρία Μάγδα Χατζηδήμητρη αναφέρει πως «στην Ανθρωπολογία, βρίσκει κανείς παραδείγματα από φυλές, όπου οι άνθρωποι κάνουν piercing για να σηματοδοτήσουν τη σπουδαιότητα κάποιου γεγονότος στη ζωή τους. Κοινωνιολογικά, οι τάσεις της μόδας, η πίεση του περίγυρου (peer pressure) κυρίως στην εφηβεία ή λόγοι πνευματικότητας οδηγούν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων στο piercing. Ψυχολογικά, το piercing μπορεί να γίνει το μέσο διαχείρισης εσωτερικών ζητημάτων». Δηλαδή, το piercing φαντάζει σαν μια διέξοδος από προβλήματα, που φαίνεται να προβληματίζουν έντονα τον ενδιαφερόμενο και ο ίδιος, μην μπορώντας να τα διαχειριστεί, οδηγείται σε άλλες λύσεις. Το τρύπημα σε διάφορα σημεία του σώματος δεν διαφέρει από τα περίεργα κουρέματα, το έντονο βάψιμο των ματιών ή τα σκισμένα τζιν με τα καρφιά στη ζώνη. Όλα αυτά είναι ο τρόπος των νέων να φωνάξουν «είμαι εδώ» ή να εκδηλώσουν συναισθήματα και σκέψεις που αδυνατούν να πουν με λόγια. «Ένας έφηβος τρυπά όλο του το σώμα, γιατί συνειδητά ή ασυνείδητα τρέφει θυμό απέναντι στους γονείς του για την εξουσία που νιώθει ότι ασκούν πάνω του. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν piercing για να ξεπεράσουν ένα τραύμα, κάποιοι άλλοι για να ανακτήσουν συμβολικά το σώμα τους και άλλοι γιατί πιστεύουν ότι ίσως θα γίνουν πιο επιθυμητοί.» συμπληρώνει η ειδικός. Όπως και να έχει όμως, όλα δείχνουν πως όποιος και να είναι ο λόγος για τον οποίο επιχειρεί κάποιος piercing, το σίγουρο είναι πως «υπάρχει μια ανάγκη να εκφράσει κάτι από τον εσωτερικό του κόσμο».

Όταν το piercing δεν είναι απλά μόδα Ανέκαθεν η μόδα, σε όλες τις μορφές της, επηρέαζε και συνεχίζει να επηρεάζει τους νέους- και όχι μόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η ανάγκη να την ακολουθήσουμε, προκειμένου να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί από την κοινωνία, γίνεται αυτοσκοπός. Είναι γεγονός, πως ο τρόπος που ντυνόμαστε φανερώνει σκέψεις και συναισθήματα. Ταυτόχρονα, ανάλογα με το είδος του ντυσίματος που θα επιλέξουμε, μπορούμε να κρύψουμε ατέλειες που μας ενοχλούν. Τα ρούχα, με λίγα λόγια, αναδεικνύουν την προσωπικότητα μας, μας διαφοροποιούν από τους γύρω μας ενώ άλλοτε χαρακτηρίζουν τον εσωτερικό κόσμο μας. Σύμφωνα με την κ. Χατζηδημήτρη, η σχέση των εφήβων με την μόδα είναι αμφίδρομη. «Αν η μόδα –και η κοινωνία κατ’ επέκταση- επιτάσσει κάποιες τάσεις (όπως π.χ. ένα λεπτό σμιλεμένο σώμα) τότε, σε κάποιο βαθμό οι έφηβοι θα επηρεαστούν από αυτήν». Έτσι ισχύει και στην περίπτωση του body piercing, όπου «κάποιο κορίτσι, μπορεί να θελήσει να κάνει piercing στην κοιλιά, είτε γιατί το είδε σε ένα περιοδικό μόδας, είτε γιατί έχει γυμνασμένους κοιλιακούς, που επιθυμεί να τους ανδείξει». Ωστόσο, όταν το body piercing αρχίζει να γίνεται σε πιο συχνή βάση τότε θα πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή μιας και «η μόδα δεν μπορεί να εξηγήσει την αδηφάγα ανάγκη κάποιου να τροποποιεί μέσω πόνου συνεχώς το σώμα του». Έτσι, λοιπόν, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: Ποιο ψυχικό κενό καλύπτει το συνεχές τρύπημα σε διάφορα σημεία του σώματος; Την απάντηση σύμφωνα με την ειδικό θα πρέπει να την αναζητήσουμε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας. «Το σώμα είναι ο φορέας των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, συνειδητά ή ασυνείδητα, κι αυτό γιατί η πρωταρχική μας σχέση με τους γονείς μας χτίζεται μέσω αυτού. Η μητέρα αγγίζει το βρέφος (το πλένει, το ντύνει, το χαϊδεύει) και το κοιτάει με θαυμασμό. Το άγγιγμα και η βλεμματική επαφή αποτελούν πράξεις αγάπης. Όταν όμως αυτές απουσιάζουν ή δίνονται με το σταγονόμετρο ή όταν συνδέονται με ζήλια, τότε το σώμα «αισθάνεται» παραμέληση και ντροπή. Αν υπάρξουν λοιπόν σοβαρά προβλήματα σε αυτές τις πρωταρχικές σχέσεις βρέφους- γονιού, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να νιώσει κανείς καλά μέσα στο ίδιο του το σώμα το οποίο, είναι πολύ πιθανόν αργότερα να χρησιμοποιηθεί ως καμβάς για την εξωτερίκευση εσωτερικών ζητημάτων, σκέψεων και συναισθημάτων» αναλύει η κ. Χατζηδημήτρη.

Η συμπεριφορά των γονιών

Πολλές φορές, η έντονη ανησυχία των γονιών, εκδηλώνεται με τον λάθος τρόπο, φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα. Ο φόβος των γονιών πως κάτι κακό συμβαίνει, μεταφράζεται σε φωνές και ομηρικούς καυγάδες. Η αδυναμία των γονιών να καταλάβουν ότι το body piercing στην εφηβεία συνδέεται με τον παρορμητισμό της ηλικίας, χειροτερεύουν τα πράγματα.

Πώς πρέπει λοιπόν να αντιδράσουν οι γονείς, αν δουν ότι το παιδί τους συνεχίζει να επιμένει στο τρύπημα σε διάφορα σημεία του σώματος; «Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του παιδιού που βάζει ένα δαχτυλίδι στο αυτί, στη μύτη ή στην κοιλιά και εκείνου που κάνει συνεχώς piercing, σε διάφορα σημεία του σώματός του. Η διαφορά δεν έγκειται μόνο στην ποσότητα, αλλά στην ακόρεστη ενασχόληση με την τροποποίηση του σώματος. Οι γονείς θα πρέπει να προβληματιστούν και να παρέμβουν. Η επικοινωνία είναι το πρώτο βήμα προσέγγισης. Θα πρέπει να έρθουν κοντά στο παιδί και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι του συμβαίνει. Ακόμη κι αν τα παιδιά δεν είναι δεκτικά στο διάλογο, θα εισπράξουν μια αίσθηση ενδιαφέροντος και φροντίδας και αυτό από μόνο του θα βοηθήσει. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση (π.χ. το πόσο «εθισμένο» είναι το παιδί στο piercing, το αν επιδεικνύει κι άλλες περίεργες συμπεριφορές κ.λπ.), καλό είναι να αναζητηθεί και η βοήθεια κάποιου ειδικού, τόσο για το παιδί, όσο και για τους ίδιους τους γονείς».

Πριν αποφασίσετε να κάνετε piercing, ρωτήστε τον εαυτό σας:

Τι θέλω να πετύχω με αυτό;

Τι εικόνα σώματος έχω και ποιοι την έχουν επηρεάσει;

Μήπως νιώθω συναισθήματα τα οποία δεν εξωτερικεύω (πόνο, θλίψη, θυμό;)

Τι φαντάζομαι ότι θα μου προσφέρει το piercing

Πόσο επιθυμητός/ή αισθάνομαι;

Πώς βιώνω τις σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους γύρω μας;

Ωραίο το piercing αλλά…

Επειδή πρόκειται για διαδικασία με βελόνες, καλό θα είναι να ακολουθήσετε τους κανόνες που ακολουθούν, για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις.

Βεβαιωθείτε πως το κατάστημα που θα επισκεφτείτε για το piercing έχει λάβει άδεια από το κράτος και τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

Ελέγξτε ότι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι αποστειρωμένα ή μιας χρήσης.

Ο υπεύθυνος θα πρέπει να φοράει ειδικά αποστειρωμένα γάντια και να είναι πρόθυμος να απαντήσει σε όλες σας τις απορίες.

Η βελόνα θα πρέπει να ανοιχτεί μπροστά σας και όχι να βρίσκεται ήδη τοποθετημένη στο τραπέζι.

Φροντίστε μετά το piercing να ενημερωθείτε για όλα τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για μια επούλωση χωρίς προβλήματα.

lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
29 3ΠΟΝΤΑ ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ! *ΒΙΝΤΕΟ*
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
29 3ΠΟΝΤΑ ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ! *ΒΙΝΤΕΟ*
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ