2012-03-16 22:00:02
Φωτογραφία για Νέα δεδομένα για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Της Αιμιλίας Σταθάκου

Σημαντικές διευκρινίσεις για τη θεραπεία των ασθενών με ηλικιακή εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας κάνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών .

Ειδικότερα επισημαίνει τα εξής:

«Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα από την Αμερικάνικη μελέτη «CATT» σε ασθενείς με Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας η οποία συγκρίνει την εγκεκριμένη θεραπεία για με Ranibizumab με την πειραματική θεραπεία με Bevacizumab, η οποία είναι εγκεκριμένη για ενδοφλέβια χορήγηση σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Η μελέτη κατέδειξε στον πρώτο χρόνο θεραπείας ότι η πειραματική θεραπεία (Bevacizumab) δεν είναι κατώτερη από την εγκεκριμένη θεραπεία (Ranibizumab), όσον αφορά στην παράμετρο της οπτικής οξύτητας .Ταυτόχρονα έδειξε σημαντικές διαφορές υπέρ της εγκεκριμένης θεραπείας όσον αφορά παραμέτρους που επηρεάζουν θετικά την μακροχρόνια αποτελεσματικότητα.


Όσον αφορά στην ασφάλεια της εν λόγω θεραπευτικής αγωγής (Ranibizumab), η οποία αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά όσον και για την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών θα θέλαμε να επισημάνουμε τους προβληματισμούς μας, ενστερνιζόμενοι την επίσημη τοποθέτηση της AMD Alliance International του διεθνούς οργανισμού που εστιάζεται αποκλειστικά στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς και της οποίας είμαστε μέλη:

Η μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με το πειραματικό φάρμακο (Bevacizumab).

Επιπλέον και άλλες μελέτες δείχνουν αύξηση της εμφάνισης σπάνιων αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. εγκεφαλικά αλλά και θάνατοι) με τη χρήση της πειραματικής θεραπείας στον οφθαλμό.

Λόγω των παραπάνω θα θέλαμε να επισημάνουμε ως ένωση ασθενών ότι η εγκεκριμένη θεραπεία (Ranibizumab) θα πρέπει να παραμείνει η θεραπεία εκλογής για όλους τους ασθενείς με. ηλικιακή εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας καθώς είναι αυτή που έχει τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.»

Σημειώνεται ότι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι μια πάθηση, η οποία σχετίζεται με την μεγάλη ηλικία και η οποία προοδευτικά καταστρέφει την οξεία, κεντρική όραση. Η κεντρική όραση είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση.

Σε μερικές περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται τόσο αργά που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όραση τους. Σε άλλες περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δυο μάτια. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο.
real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ