2012-08-03 17:08:03
Φωτογραφία για Ερώτηση Ε. Ράπτη για μείωση του ΦΠΑ εστίασης ως μέτρο ενίσχυσης της αγοράς
από το Γραφείο Τύπου

Κύριε Υπουργέ,

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η αγωνία συγκέντρωσης εσόδων οδήγησε σε μια σειρά οικονομικών αποφάσεων οι οποίες ήταν καταφανώς λανθασμένες.

Μια από αυτές ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία σχεδιάστηκε πρόχειρα με σκοπό να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, χωρίς ωστόσο να υπολογίσει την καθίζηση της συγκεκριμένης αγοράς που προκάλεσε η κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Έτσι, όχι απλά δεν επιτεύχθηκε ο συγκεκριμένος στόχος, αλλά αντιθέτως μειώθηκε ο κύκλος των εργασιών τους, πολλές επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν δημιουργώντας χιλιάδες ανέργους και το κράτος απώλεσε σημαντικά φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές.

Αναλόγως σημαντικές υπήρξαν και οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, που προκλήθηκαν από την αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, που μαζί με άλλες παρεμβάσεις και παραλείψεις τον κατέστησαν λιγότερο ανταγωνιστικό, την ώρα που η εθνική οικονομία είχε την απόλυτη ανάγκη από τη συμβολή του στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.


Συμφωνώντας υποθέτω στην παραδοχή πως η αύξηση των φόρων έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει σοβαρότατη ζημιά στην προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και την προοπτική της χώρας,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Μπορείτε να προχωρήσετε στη μείωση του ΦΠΑ του κλάδου της εστίασης στα προ κρίσης επίπεδα;

2. Μπορείτε να επανεξετάσετε συνολικότερα το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ, προχωρώντας σε μείωσή του σε ευαίσθητους κλάδους της κατανάλωσης καθημερινών αναγκαίων αγαθών και υπηρεσιών;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ