2012-08-03 13:44:04
Φωτογραφία για Οι Έλληνες “κλειδώνουν” προθεσμιακές μεγάλης διάρκειας
του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αλλαγή συμπεριφοράς δείχνουν οι Έλληνες αποταμιευτές που επιλέγουν να τοποθετήσουν ξανά τα χρήματά τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έξι ή δώδεκα μηνών.

Την ίδια ώρα τα επιτόκια συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Η συνέχεια που παρατηρείται στην επιστροφή κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να μην είναι ικανή να αντισταθμίσει το μεγάλο... κύμα φυγής των δύο περασμένων ετών, ωστόσο δημιουργεί, έστω την αρχή, μίας τάσης.

Τα 10 δισ. ευρώ που έχουν αναζητήσει εκ νέου τη “θαλπωρή” των τραπεζικών καταθετικών προϊόντων αφορούν χρήματα που κατά κύριο λόγο βρίσκονταν στη χώρα, ή σε λιγότερες περιπτώσεις κεφάλαια που είχα φτάσει... μέχρι την Κύπρο.

Ένα ωστόσο αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις πρώτες 40 ημέρες της νέας αυτής τάσης είναι ότι οι αποταμιευτές επιλέγουν προθεσμιακές καταθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό γιατί οι αποφασισμένοι καταθέτες, αυτοί δηλαδή που “ποντάρουν” υπέρ της αποφυγής του χειρότερου σεναρίου για την ελληνική οικονομία, θέλουν να εκμεταλλευτούν τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες.


Είναι γνωστός εδώ και αρκετούς μήνες ο αγώνας των ελληνικών πιστωτικών ομίλων να προσελκύσουν κεφάλαια προσφέροντας εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι προθεσμιακές καταθέσεις μοιάζουν εντυπωσιακά με τους απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,48% τον Ιούνιο, όπως και το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις που παρέμεινε στο 0,46%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,00%. Παράλληλα, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,94%.

Η αύξηση του μέσου επιτοκίου των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 1% καταδεικνύει, έως ένα βαθμό, τον αγώνα δρόμου των τραπεζών για τις καταθέσεις. “Τα χρήματα που επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα προέρχονται κυρίως από αποταμιευτές που δεν τα είχαν στείλει στο εξωτερικό”, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη για να προσθέσουν ότι “οι ίδιοι αποφασίζουν πλέον ότι τα χρήματά τους είναι πιο ασφαλή στις τράπεζες και προσπαθούν να πάρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση”.

Το γεγονός ότι το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών διαμορφώθηκε στο 5% τον Ιούνιο, σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών που προσφέρουν επιτόκιο έως και άνω του 6% σε προθεσμιακές διάρκειας 12 μηνών.

Παρ΄ όλα αυτά, τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι τα υψηλά επιτόκια δεν αναμένεται να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και οι τράπεζες νιώσουν μεγαλύτερη κεφαλαιουχική... σιγουριά. Το φθινόπωρο θα είναι η περίοδος που θα κριθούν πολλά στο ελληνικό τραπεζικό στερέωμα και ίσως η εποχή που θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και η προσαρμογή τους σε χαμηλότερα επίπεδα, προσθέτουν.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ