2012-08-03 04:23:04
Φωτογραφία για Τι άλλαξε στην Παιδεία με το νέο νομοσχέδιο
Μία μόνο θητεία θα έχουν στην διάθεση τους οι Κοσμήτορες των Σχολών στα ΑΕΙ, με βάση τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νόμο του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή Στην αρχική μορφή του Νόμου, οι Κοσμήτορες είχαν δικαίωμα να κάνουν και δεύτερη συνεχόμενη θητεία, εάν επιλέγονταν, κάτι που πλέον απαγορεύεται. Οπως είναι γνωστό, με τον Νόμο Πλαίσιο μία θητεία μόνο έχουν και τα μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης που θα εκλέγουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το Φθινόπωρο.

Ηδη, μάλιστα, σε πολλά ΑΕΙ έχει ξεκινήσει καλοκαιρινή προεκλογική περίοδος και συγκροτούνται υποψηφιότητες για τα νέα Συμβούλια.

Με άλλη τροπολογία, που κατατέθηκε στον νόμο, ορίζεται ότι οι λέκτορες στα ΑΕΙ δεν θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν 3 χρόνια από τον διορισμό τους για να εκλέγουν στην επόμενη βαθμίδα του επίκουρου. Η βαθμίδα του λέκτορα, όπως είναι γνωστό, με τον νέο νόμο Πλαίσιο καταργείται, όποτε οι διδάσκοντες μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του επίκουρου. Επίσης, με άλλη τροπολογία, ορίζεται ότι τα εκλεκτορικά σώματα για τις κρίσεις πανεπιστημιακών θα ορίζονται από τα τμήματα των ΑΕΙ με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Κοσμητείας.


Οπως είναι γνωστό με τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο δεν μπορούν να συμμετέχουν στα εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ άτομα που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου η ΤΕΙ αντίστοιχα. Ακόμη, σε όποιο πανεπιστήμιο η ΤΕΙ δεν γίνουν εκλογές έως τις 25 Οκτωβρίου, θα ορίζονται εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης οι αρχαιότεροι καθηγητές του, που θα επιλέγουν στη συνέχεια τα εξωτερικά μέλη του (άτομα από το χώρο των τεχνών, του πολιτισμού και της επιστήμης).

ρεπορτάζ: Μάρνυ Παπαματθαίου/ΒΗΜΑ
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ