2012-08-01 14:30:06
Φωτογραφία για SOS για τα ταμεία του κράτους
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ανάγκη να τρέξουν γρήγορα το πρόγραμμα προσαρμογής και η οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, ώστε να κλειδώσει η συμφωνία με την τρόικα τον Σεμπτέμβριο

Σήμα κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου εξέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι εξαντλούνται γρήγορα και βρίσκονται σε οριακό σημείο λόγω της καθυστέρησης της εκταμίευσης της δόσης από τον μηχανισμό στήριξης.

Μπροστά στο κίνδυνο το Δημόσιο να ξεμείνει από ρευστό, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε την ανάγκη να τρέξουν γρήγορα το πρόγραμμα προσαρμογής και η οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία με την τρόικα τον Σεπτέμβριο για όλα τα θέματα και να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της χώρας με το ποσό των 31 δισ. ευρώ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σχεδόν μηδενικά
. Είναι ριψοκίνδυνο να πούμε μέχρι πότε θα διαρκέσουν, καθώς πάντα εξαρτάται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα έσοδα και τις δαπάνες», υπογραμμίζοντας ότι είμαστε στο όριο, δεν λάβαμε τη δόση που επρόκειτο να λάβουμε και έχουμε και εκκρεμότητα με το ομόλογο της ΕΚΤ, όπου έχουμε διαβεβαίωση από τον κ. Γιούνγκερ ότι θα βρεθεί λύση με αυτό. Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, συμπλήρωσε, θα πρέπει να δείξουμε αξιοπιστία και φερεγγυότητα και οι εταίροι να μας δώσουν τους βαθμούς ελευθερίας που χρειάζεται.

Υπό την πίεση και των ταμειακών διαθεσίμων και για να υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουμε κανονίσει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, να έχουμε καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έναν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα έχει ολοκληρώσει την επιθεώρησή τους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και έτσι θα ανοίξει τον δρόμο για χρηματοδότηση».

Ο προϋπολογισμός

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, το πρώτο ζητούμενο είναι να υλοποιήσουμε τον φετινό προϋπολογισμό με θρησκευτική ευλάβεια, τουλάχιστον στο σκέλος των δαπανών, και, δεύτερον, να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε δεσμευτεί ή έχουμε επιλέξει ως κυβέρνηση να κάνουμε, ενώ χαρακτήρισε επίσης συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο τη συμφωνία Πειραιώς - ΑΤΕ.

Αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είπε ότι αυτό που μας απασχολεί είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχουμε βρει. «Ενα πρόγραμμα εκτός στόχων, η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις, σχεδόν διπλάσια η ανεργία και πάνω από 54% στα νέα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Φόβοι για τον φόρο και το «χαράτσι»

Φόβους για μαύρη τρύπα στα δημόσια ταμεία από την αδυναμία καταβολής του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα και την πληρωμή του τέλους των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ εκφράζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οι προβλέψεις για είσπραξη 5 δισ. ευρώ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και 2,2 δισ. ευρώ από το τέλος των ακινήτων είναι επισφαλείς καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 15% από τους φορολογουμένους δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, προφανώς λόγω οικονομικής αδυναμίας. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι τελικά το ποσοστό των φορολογουμένων που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μπορεί να φθάσει και το 25%.

Με βάση τις προβολές αυτές, η τρύπα στα φορολογικά έσοδα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και γι' αυτό τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τα δημοσιονομικά την έγκριση από την τρόικα της ρύθμισης για την καταβολή μέχρι σε δέκα δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα. «Αν δεν υπάρξει ρύθμιση, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα διογκωθούν και οι φορολογικές εισπράξεις θα υποστούν καθίζηση» επισημαίνουν.
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ