2012-07-31 19:26:05
Φωτογραφία για Σε οριακό σημείο βρίσκεται το νοσοκομείο Άρτας
Σε οριακό σημείο λειτουργίας βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία, Νίκο Μωραΐτη. Ο κος Μωραΐτης, πλαισιωμένος από στελέχη του ΚΚΕ της περιοχής, συναντήθηκε... την Παρασκευή 27 Ιουλίου, με το Διοικητή και εργαζόμενους στο ΓΝΑ Άρτας, όπου συζήτησαν το οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Ο βουλευτής τόνισε ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι «μια καταιγίδα σε ξάστερο ουρανό», αλλά μια «συνειδητή πολιτική υποβάθμισης του τομέα της υγείας», που σπρώχνει τα λαϊκά στρώματα στον ιδιωτικό τομέα. 

«Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση. Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι σε οριακό σημείο. Βέβαια είναι μια κατάσταση που επικρατεί γενικά στη χώρα μας στον τομέα της Υγείας.

Οι τρομακτικές ελλείψεις και σε επιστημονικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργούν παραπάνω προβλήματα. Δυστυχώς, σήμερα η συγκυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις βλέπουν τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και τους ασθενείς ως πελάτες
. Αυτό αποδεικνύεται από τις περικοπές που υπάρχουν στη λειτουργία των νοσοκομείων, από τα εισιτήρια που πληρώνουν οι ασθενείς για εξετάσεις και γενικότερα από την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι μια καταιγίδα σε ξάστερο ουρανό. Είναι μια συνειδητή πολιτική υποβάθμισης του τομέα της υγείας, σπρώχνοντας τα λαϊκά στρώματα στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο κος Μωραΐτης. 

Συμπλήρωσε πως «θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν φτάνει». Μίλησε ακόμη για σημαντικές ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, που θα μπορούσαν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον υπήρχε «αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες», χωρίς «καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας». Ειδικότερα δήλωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι η υπόθεση της υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων εδώ στο νοσοκομείο, αλλά πάνω απ΄όλα πρέπει να γίνει υπόθεση των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας μας. Κάναμε ξεκάθαρη τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για το θέμα του τομέα της υγείας. 

Εμείς θεωρούμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρετε σε όλο τον κόσμο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει να υπάρχει αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, από τα Κέντρα Υγείας, τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας. Να κλείσουν όλα τα ιδιωτικά ιατρεία, όλες οι ιδιωτικές κλινικές και όλο αυτό το επιστημονικό προσωπικό να απορροφηθεί από το λαϊκό σύστημα υγείας. Γιατί πράγματι οι ανάγκες είναι τεράστιες κι όλο αυτό το προσωπικό που υπάρχει σήμερα στον ιδιωτικό τομέα μπορεί πράγματι να απορροφηθεί και να υπάρχουν παροχές υγείας καλές. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα πέρα από τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Υπολειτουργούν και τα τρία Κέντρα Υγείας του νομού. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν υπάρχει εξοπλισμός και υπάρχει τεράστια ταλαιπωρία σε ασθενείς και ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους οι οποίοι μεταφέρονται για μια απλή συνταγογράφηση». Εξίσου σημαντικό σύμφωνα με τον κο Μωραΐτη είναι το γεγονός πολλοί συνάνθρωποί μας να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη. 

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Θεωρούμε επίσης σημαντικό ζήτημα, για το οποίο θα πάρουμε και πρωτοβουλία στο επόμενο διάστημα, το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι και στην περιοχή σας - είτε αυτοί είναι αγρότες, είτε μικρομαγαζάτορες κλπ – δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι χωρίς βιβλιάρια υγείας. Για μας είναι κεντρικό ζήτημα. Θα πάρουμε πρωτοβουλία και θα απαιτήσουμε να γίνει θεώρηση των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ένας από τους τομείς που μπορεί πραγματικά να υπάρξει απέναντι σ΄αυτή την κατάσταση, ένα λαϊκό μέτωπο και να αντιπαλέψει αυτή τη βάρβαρη πολιτική, είναι ο τομέας της υγείας γι΄αυτό θεωρούμε ότι αυτό το μέτωπο πρέπει να αγκαλιάσει τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες σε μια κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής μ΄αυτή την πολιτική, μ΄αυτή τη βαρβαρότητα και για μια άλλη πολιτική που πραγματικά θα υπηρετεί και στον τομέα της υγείας τις λαϊκές ανάγκες». Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για τις περικοπές και τις συγχωνεύσεις δήλωσε ότι «θα υπάρξει κλείσιμο νοσοκομείων, υγειονομικών μονάδων που θα συγχωνευτούν με άλλες και θα υπάρξει και κλείσιμο κλινικών». Συμπλήρωσε, ακόμη «δεν πρέπει να δημιουργήσουμε καταστάσεις πανικού στον κόσμο», αλλά ως Κομμουνιστικό Κόμμα «έχουμε πει ήδη στους εργαζόμενους ότι πρέπει να επαγρυπνούν για τέτοιες καταστάσεις». «Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κος Λυκουρέντζος με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι θα εξοικονομηθούν περίπου στα 300 εκατομμύρια από τον τομέα της υγείας. Είπε τη μισή αλήθεια. Γιατί στο μνημόνιο αναφέρεται ότι θα εξοικονομηθούν από 800 εκατομμύρια έως ένα δις. Αυτό προϋποθέτει και το κλείσιμο κλινικών, που κι εδώ στην Άρτα μπορεί να συμβεί, εάν δεν υπάρξει η ανάλογη αντίσταση από το λαό της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο Διοικητής του ΓΝΑ Γιώργος Λάμπρος, παραδέχθηκε πως η κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι κρίσιμη, τονίζοντας ωστόσο ότι γίνονται καθημερινά προσπάθειες για να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα. «Είναι φυσικό κι ευχάριστο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να επισκέπτονται το νοσοκομείο και να ενημερώνονται για τη λειτουργία μας. Όπως ξέρετε η υγεία αυτή την εποχή περνάει μια δύσκολη περίοδο, είναι κοινό μυστικό. Καλά είναι και ο κόσμος και όλοι να ενημερωθούνε. Μια καλή ενημέρωση βοηθάει και τη λειτουργία του νοσοκομείου και τη λειτουργία του υπουργείου για τη λήψη αποφάσεων. Εμείς ενημερώσαμε επί του πραγματικού. Το πραγματικό είναι ότι ο μέσος όρος των νοσοκομείων, εάν ρωτήστε δέκα διοικητές, το 90% θα συμπέσουν τα προβλήματα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.

Ο κόσμος βέβαια στο νοσοκομείο, οτιδήποτε αποκρύπτεται άμεσα το αντιλαμβάνεται γι΄αυτό δεν κρύψαμε και δεν θα κρύψουμε τίποτα. Έχουμε προβλήματα δυσλειτουργιών, παλεύουμε ό, τι μπορέσουμε να κάνουμε», είπε σχετικά. Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά ο κος Λάμπρος επισήμανε ότι υπάρχει μέριμνα από το νοσοκομείο κι ότι αυτή τη στιγμή «έχουμε σε ορισμένα υλικά αρκετό απόθεμα αλλά, μας είπανε οι εταιρείες ότι δεν θα κλείσουνε τελείως, θα λειτουργούν μ΄ένα ελάχιστο προσωπικό. Οι κωδικοί είναι χιλιάδες. Σε όλα το παλεύουμε. Σημασία έχει έστω και με δυσκολίες να μπορούμε να προχωράμε και προς τα κει είναι ο στόχος μας. Αισιοδοξούμε ότι με τις εξελίξεις τις πολιτικές που θα επηρεάσουν και τις οικονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης θα έχουμε μια βελτίωση στο άμεσο μέλλον».

«Εκείνο που ζητήθηκε σίγουρα είναι η εφαρμογή των κλειστών προϋπολογισμών και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να συμπιέσουμε τις δαπάνες. Η συμπίεση των δαπανών προσπαθούμε να γίνεται λιγότερο προς τη στέρηση. Κάπου όμως μπορεί να υπάρξει και στέρηση. Αισιοδοξούμε να μην είναι σε βασικά υλικά. Προσπαθούμε όμως. Αυτή τη στιγμή δόθηκαν κάποια χρήματα που θα δώσουμε τις επόμενες ημέρες στους προμηθευτές μας , οι οποίοι έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και κάνουν υπομονή», είπε καταλήγοντας ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

maxitisartas.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ