2012-07-31 18:02:22
Φωτογραφία για ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΔΥΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Την παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και «νέας δραχμής» στην Ελλάδα, προτείνει ομάδα Γερμανών οικονομολόγων και εκπροσώπων της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, στόχος τους να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Και έτσι προτείνουν την πληρωμή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ θα είναι κυμαινόμενη. Το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να υποτιμηθεί.

Όπως και σε κάποια τουριστικά θέρετρα της Βρετανίας, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα πληρώσουν στα εστιατόρια για παράδειγμα σε δραχμές ή σε ευρώ.

Την πρόταση της παράλληλης κυκλοφορίας συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, καθηγητές Οικονομικών όπως ο Ρόλαντ Φάουμπελ (Πανεπιστήμιο Μάνχαϊμ) και Μπερντ Λούκε (Πανεπιστήμιο Αμβούργου), αλλά και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) Μάριο Οχόβεν.


Τα κίνητρα του Γκάιτνερ

Ο γερμανικός τύπος βάζει στο μικροσκόπιο τις παραινέσεις των ΗΠΑ προς το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης και παραπέμπει στις αναγκαιότητες της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Τη χθεσινή συνάντηση των υπ. Οικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τίμοθι Γκάιτνερ σχολιάζει σήμερα η Tagesspiegel:

«Τα κίνητρα του Γκάιτνερ είναι εύκολο να τα κατανοήσει κανείς. Υποστηρίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ευρωπαϊκές ρίζες και γι’ αυτό πρέπει η Ευρώπη να θέσει ένα τέλος στην κρίση. Είναι προφανές ότι εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να παραδεχθεί ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το δημόσιο χρέος ελάχιστη σχέση έχουν με την κρίση στην Ευρωζώνη. Πάντως οι πιέσεις προς το Βερολίνο δεν προέρχονται μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς και η ίδια η Γερμανία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Γι αυτό και οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι Φιλελεύθεροι δεν ακολουθούν πια τη γραμμή της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Επί της ουσίας στα σημαντικά πολιτικά ζητήματα ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν υφίσταται πλέον».

Διδάγματα από το ΝαϊρόμπιΈξοδος από την κρίση με πρότυπο την Κένυα;

Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί σήμερα άρθρο του οικονομολόγου Βόλφγκανγκ Φένγκλερ, επικεφαλής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ναϊρόμπι. "Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν από τις φτωχές χώρες, όπως η Κένυα", υποστηρίζει ο Φένγκλερ. "Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της ανατολικής Αφρικής θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τη διαχείριση των χρεών ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. (…) Η Κένυα κατάφερε να επωφεληθεί χάρη σε κάποιες περιορισμένες αναδιαρθρώσεις του χρέους της κατά τη δεκαετία του 1990, πολύ μικρότερες πάντως από τη βαθειά τομή την οποία υφίσταται η Ελλάδα."

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο μία συνετή πολιτική είναι το θεμέλιο για μια υγιή οικονομία. Συνοψίζει μάλιστα το παράδειγμα τις Κένυας σε τρία σημεία:

*Μείωση του χρέους, 

*Αναπροσαρμογή της φορολογίας 

*Και κυρίως συστηματική προώθηση της ανάπτυξης. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας επισημαίνει ότι το βασικό δεν είναι το μέγεθος του χρέους όσο η σχέση του με την συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας. Γι αυτό ενώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες το ελληνικό χρέος περιορίστηκε, η κρίση έχει οξυνθεί λόγω της ύφεσης. «Χώρες όπως η Κένυα», καταλήγει, «δεν έχουν μόνο ανάγκη μία σταθερή μακροοικονομία και περιορισμένα χρέη, αλλά καλύτερες υποδομές, εκπαιδευτικό σύστημα και σύστημα υγείας. Από την άλλη βέβαια η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει πως η σταθερή μακροοικονομική προοπτική είναι απαραίτητη. Είναι για την οικονομία ό,τι η καρδιά για ένα υγιές σώμα».

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ