2012-07-31 09:16:14
Φωτογραφία για Γιουνγκερ σε Γερμανία: Δεν είμαστε υποκατάστημα σας!
Επίθεση στη Γερμανία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατηγορώντας την για διχαστικές πρακτικές που απειλούν τη συνοχή της ζώνης του ευρώ και εξυπηρετούν μικροπολιτικές πρακτικές ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών το 2013. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup η οποία δημοσιεύτηκε χθες στη «Sueddeutsche Zeitung» όπου δηλώνει χαρακτηριστικά πως η Γερμανία μεταχειρίζεται την ευρωζώνη σαν «υποκατάστημά της».

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στη συνέντευξή του παρατήρησε με δηκτικό τρόπο:«Για ποιον λόγο η Γερμανία επιτρέπει στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο η Γερμανία μεταχειρίζεται την ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;», επισημαίνοντας ότι αν την ίδια πρακτική την υιοθετούσαν και οι 17 κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί το κοινό νόμισμα.


Ο Γιούνκερ, που είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αδιαλείπτως από το 2005, ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του στη «Sueddeutsche Zeitung» ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος για τη σωτηρία του ευρώ και ότι απαιτείται σήμερα «με όλα τα διαθέσιμα μέσα» να καταστεί σαφής η αποφασιστικότητα για εγγύηση της δημοσιονομικής σταθερότητα της ΟΝΕ. Στο σημείο αυτό ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι τα κράτη της ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται -εν ανάγκη - και για την αγορά ομολόγων των χωρών του ευρώ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», δήλωσε κατηγορηματικά.

Επικρίνοντας όσους με ευκολία αναφέρονται στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως όσοι θεωρούν πως τα προβλήματα της ευρωζώνης θα αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. «Η δημόσια συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά τη σωτηρία του κοινού νομίσματος» τόνισε ο Γιούνκερ, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως όσοι στο Βερολίνο λένε ότι πρέπει πρώτα να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας για να διαπιστωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κάνουν παράλληλα δηλώσεις για το τι θα περιέχει.

Οι γερμανικές αντιδράσεις. Οι δηλώσεις του Γιούνκερ προκάλεσαν αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και βαυαρός Πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ χαρακτήρισε «οριακές» τις αναφορές Γιούνκερ σημειώνοντας πως η προειδοποίηση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για διάλυση της ευρωζώνης «δεν συμβάλλει στον καθησυχασμό των διεθνών χρηματαγορών».

Θανάσης Κουκάκης
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ