2012-07-31 09:08:42
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αναγνωρίζει την απόφαση για την μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς
Αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε η μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς ενώ για το ζήτημα αναμένεται να ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ και ο υπουργός Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με μέλη του ΔΣ των εργαζομένων στην ΑΤΕ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αντ. Σαμαρά για το θέμα, καλώντας τον «να δώσει εξηγήσεις και να μην κρύβεται».

Διαμήνυσε ακόμη ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει την απόφαση για την μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι «θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη».

Παράλληλα, σημείωσε πως οι επικεφαλής των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος διεκδικούν βραβείο Γκίνες, για την εκποίηση μιας κερδοφόρας τράπεζας σε μια ιδιωτική, «που έχει παθητικό και είναι μη βιώσιμη».


Έκανε επίσης λόγο για «πτωχευμένη τραπεζοκρατία» που κυβερνά τον τόπο, χαρακτήρισε την υπόθεση σκάνδαλο και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να σπάσει το «πέπλο σιωπής και συγκάλυψης» σχετικά με «αποφάσεις που λαμβάνονται όχι στη Βουλή, αλλά στη σκιά».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα περί «χαριστικής μεταβίβασης» της τράπεζας.

«Όλα τα έγγραφα που ζήτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας θα του δοθούν άμεσα», διαβεβαίωσε ο κ. Κεδίκογλου, συμπληρώνοντας ότι «τα υπόλοιπα θα απαντηθούν ασφαλώς στη Βουλή». Εκεί, πρόσθεσε, «θα φανεί ποιοι ασκούν πολιτική υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ποιοι δημαγωγούν και υπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τέλος ότι η υπόθεση της ΑΤΕ είναι αποτέλεσμα «της έλλειψης βιωσιμότητας της» και υπενθύμισε ότι με την τελευταία ρύθμιση οι θέσεις εργασίας της τράπεζας «εξασφαλίστηκαν πλήρως» και ότι οι αγροτικές γαίες «δεν κινδυνεύουν και θα ρυθμιστούν με νόμο», ενώ οι θυγατρικές της επιχείρησης περιέρχονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.

Οπως ανακοινώθηκε από την Κουμουνδούρου, την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση-διαβούλευση με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων από το χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων και των αγροτών, των εργαζομένων στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ καθώς και ενώσεων προστασίας καταναλωτών.

Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί από τις 10.00 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην αίθουσα της Γερουσίας στον 1ο όροφο της Βουλής.

Στόχος σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είναι «η ακύρωση της διάσπασης της ΑΤΕ σε «κακή» και «καλή» τράπεζα, με τη χαριστική παραχώρηση της τελευταίας στην Τράπεζα Πειραιώς και η διατήρησή της ως ενιαίας δημόσιας Τράπεζας.

Ενημέρωση από Γ. Προβόπουλο και Γ. Στουρνάρα

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσει την Παρασκευή για την υπόθεση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι εφάρμοσε τα μέτρα εξυγίανσης της ΑΤΕ σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την τρόικα κατ' εφαρμογή του Μνημονίου. Υποστηρίζει ότι η διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια, ενώ βάσει του Μνημονίου ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η ΤτΕ υπενθυμίζει ότι η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά. Επομένως, καταλήγει, με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Και ενας... έπαινος!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και ενας... έπαινος!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ