2012-07-31 07:44:37
Φωτογραφία για ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ATEBank
Την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώσουν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος, για το θέμα της ATEBank. Έντονη διαμαρτυρία από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει προ ημερησίας διάταξη, σε επίπεδο αρχηγών, για το θέμα.

Η ΤτΕ, σε σχετική ανακοίνωση, υπογράμμισε τη Δευτέρα πως εφάρμοσε μέτρα εξυγίανσης στην ΑΤEBank σε εφαρμογή του μνημονίου και της κείμενης νομοθεσίας σε διαδικασία που έγινε «με πλήρη διαφάνεια και ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που την είχαν καταστήσει μη βιώσιμη». 

«Βάσει του μνημονίου, ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» σημειώνει η ΤτΕ, υπενθυμίζοντας επίσης πως «η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά».


«Με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα» σημειώνει η ΤτΕ.

Επίσης, σε σχετική γραπτή ανακοίνωση, τη Δευτέρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης τονίζει ότι «θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς». 

«Οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν, θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο, διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της ΑΤΕ και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της, ενώ η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς, διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσαυτάρης στη γραπτή του απάντηση σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο για τη διανομή μιας γραπτής απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση, η οποία απαντάται μονάχα με φυσική παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης στην Ολομέλεια.

Τελικώς, κατόπιν διαβήματος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής, ορίστηκε ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα ενημερωθεί σχετικά από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλο, την Παρασκευή το πρωί.

Σκληρή δήλωση Τσίπρα

Νωρίτερα, στο θέμα της Αγροτικής είχε αναφερθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλάξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Προβόπουλος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, «βάζουν υποψηφιότητα για το βραβείο Γκίνες» γιατί, όπως είπε, αντί η Αγροτική Τράπεζα -την οποία χαρακτήρισε βιώσιμη και κεδροφόρα- να απορροφήσει την Τράπεζα Πειραιώς «έχουμε το ανάποδο, δηλαδή έχουμε την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς. Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι η Αγροτική θα ανακεφαλαιοποιηθεί γιατί «και σωστά έλεγε τότε, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Πού πήγαν άραγε αυτές οι δεσμεύσεις; Τις ξέχασαν; Πρόκειται για πολιτική απάτη ή πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Περιμένουμε απαντήσεις».

«Με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων εκποιούν και αγοράζουν δημόσιο πλούτο τον οποίο οικειοποιούνται ιδιώτες μέτοχοι. Ας γνωρίζουν όμως ότι λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο. Καθιστούμε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτή τη 'δωρεά' και εγγυόμαστε στους αγρότες και σε όλο τον ελληνικό λαό ότι θα ανατρέψουμε την εκποίηση της ΑΤΕ, η οποία σήμερα θυσιάζεται προκειμένου να διασωθεί το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις αποφάσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους σε αυτό το σκάνδαλο» είπε ο κ. Τσίπρας και δήλωσε αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαζομένων στην ΑΤΕ.

«Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο, σε μια ληστεία τραπέζης. Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα σκάνδαλο που γίνεται εν κρυπτώ, με αποφάσεις που δεν λαμβάνονται στη Βουλή των Ελλήνων, με αποφάσεις που λαμβάνονται στη σκιά. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το πέπλο της σιωπής και της συγκάλυψης εμείς να μην το αφήσουμε για πολύ καιρό ακόμη. Το πέπλο της σιωπής και της συγκάλυψης θα ξεσκεπαστεί, θα αποκαλυφθεί» συμπλήρωσε.

Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

«Aπαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στα «περί χαριστικής μεταβίβασης» και στους άλλους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η υπόθεση της ΑΤΕ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης βιωσιμότητάς της, ενώ με τη ρύθμιση διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στην τράπεζα, ενώ οι αγροτικές γαίες δεν κινδυνεύουν και το σχετικό θέμα θα ρυθμισθεί νομοθετικά, δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ τώρα, με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου όλες οι τράπεζες θα συμμετέχουν ενεργά στην αγροτική ανάπτυξη.

Ο κ. Κεδίκογλου υποσχέθηκε επίσης ότι θα παραδοθούν στον κ. Τσίπρα όλα τα έγγραφα που ζήτησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ